Külpraktika

Külpraktika

A Fehér Ház látogatói

2011. április 17. - Marton Péter

Pár napos hírekről lesz itt szó, de csak most érek rá kirakni ezt. Az Obama-adminisztráció egy korábbi ígéretének megfelelően közzétette mostanra több, mint egymillió Fehér Ház-i látogató adatait, akik a 2009-2010-es időszakban jártak arrafelé, akár turistaként, akár lobbistaként, akár egy kollegiális beszélgetés erejéig. Beágyazom az adatbázist ide is.

Powered by Socrata

Ez a nyíltság precedens nélkül való, a megvalósítás most mégis sok kritikát kap - a közérdekű adatokkal foglalkozó civil szervezet, a Center of Public Integrity összeállított egy jelentést az adatok tanulmányozása alapján. Az ebben megfogalmazott kritikát a média is közvetíti természetesen.

A CoPI által szemfülesen megfigyelt érdekességek egyike, hogy míg az Obama elnöki stábját korábban vezető Rahm Emanuel kevesebb, mint ötszáz látogatót fogadott az adatbázis szerint, három fiatal beosztottja - a nevük talán nem is annyira érdekes - együtt több, mint 2600-at. Már amennyiben igaz ez - firtatja a CoPI.

Ha igaz - teszem hozzá én -, akkor Emanuel három munkatársa jó kapuőri munkát végzett, ahogyan elvárható. Nyilván megfelelő felhatalmazással jártak el, illetve közvetett hozzáférést biztosítottak a látogatóknak némi praktikus szelektivitással. Emanuelnek így is jutott a 2009. január 20-át követő időszakban majdnem mindennap egy face-to-face, személyes találkozó valamilyen külső látogatóval. A CoPI ezt mindenesetre kevesli. Tulajdonképpen én is úgy gondolom, hogy ennél akár több találkozója is lehetett Emanuelnek, de még így is sok minden a nyilvánosság elé került mostanra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr442834290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása