Külpraktika

Külpraktika

"Been laden with bullets"

2011. május 02. - Marton Péter

Már felszólítást is kaptam, hogy írjak végre bin Laden haláláról. Hát, jó lenne erre most rendesen rászánni az időt. Tavaly szeptember 11-én a Corvinus gólyatáborában tartottam egy előadást az al-Kaida eredetéről és történetéről úgy negyven embernek, és azt azzal zártam, hogy bin Laden még 2011 nyara előtt valószínűleg halott lesz, mivel az afganisztáni amerikai kivonulási szándék bejelentésének hatására, különösen a vízválasztónak ígérkező 2011-es nyár közeledtével, fokozatosan elapadhat a támogatása pakisztáni menedékében. Lám, így történt.

Bin Laden nem barlangban lakott, véletlenül sem. Iszlamabad közelében élt, Abbottabadban, olyan környéken, ahol pakisztáni katonatisztek élvezik a kertvárosi nyugalmat. Ezen a nyugalmon ők ma már nem osztoznak Oszama bin Ladennel, akit amerikai kommandósok lőttek ki erős biztosítással védett, fallal és szögesdróttal elkerített házában, majdnem pontosan tizenöt évvel azután, hogy Szudánból Afganisztánba menekült; négy hónap híján egy évtizeddel a szeptember 11-i támadásokat követően.

Az al-Kaida működését ez azért nem lehetetleníti el. Az al-Kaida legelőször is egy gondolat, másodsorban pedig egy nyílt végű, policentrikus emberi hálózat, melynek továbbra is vannak erőforrásai, illetve továbbra is van emberi utánpótlása. A jövőben ezzel továbbra is számolni kell, és Obama elnök erre előretekintve hajtotta végre - miközben a bin Laden elleni művelet előkészületei zajlottak - azokat a személycseréket, melyek a nyári első, várható csapatkivonásokat követő időszakban lesznek hivatottak az amerikai nemzetbiztonsági érdekekről gondoskodni Afganisztán/Pakisztán térségében. Petraeus tábornokból DCI, vagyis CIA-igazgató lesz (ami nyilvánvalóan nem jelenti, hogy az afganisztáni ügyektől elszakadna), Leon Panetta a CIA éléről megy a most már távozó Robert Gates védelmi miniszter helyére, John Allen altábornagy, aki al-Anbar tartományban vitézkedett a tengerészgyalogosaival annak idején, Irakban, COMISAF lesz (ISAF-parancsnok), míg Ryan Crocker korábbi iraki nagykövet, Petraeus diplomáciai vonalon aktív iraki bajtársa, megy Afganisztánba új nagykövetnek.

Egy fontos csatát megnyertek, de a háború nem ért véget, és a folytatásra készen áll egy újjászervezett csapat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr992871358

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Atombomba (BRÉKING!) 2011.05.02. 15:30:37

Az atombomba egy nagyon hatékony, főképp stratégiai célokat szolgáló tömegpusztító fegyver, ami a Rizikó nevű társasjátékban körülbelül százezer egységet érne! Természetesen a világ legtöbb eszközéhez hasonlóan a magyarok találták ki, de végül a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ex0dus 2011.05.02. 14:12:25

Ez a háború addig fog tartani, amíg véglegesen meg nem változik az USA foreign policyje, és végre szuverén államokként kezdik el kezelni a világ más országait is.
Addig pedig csak folytatódik a mindent felemésztő háború. Welcome in the world of 1984.

A Svábhegyi Rém O..O 2011.05.02. 14:25:27

Kár volt megölni,mert most nagyon sok ártatlan ember vére fog folyni.A valódi bűnösök pedig biztonságban röhögnek,mint a legtöbb háborúban.

acsa77 2011.05.02. 15:00:40

Hm? Bin Laden, aki 2001. decemberéig szerepelt a médiában, még akkor meghalt. Az összes lényeges titkosszolgálat (pl. az izraeli) nyilvánosan is így állította, és még pár államvezető is:

alles-schallundrauch.blogspot.com/2007/05/bin-laden-ist-schon-lange-tot.html

Sőt, ezek a hivatalos szervek következetesen kifejezetten hamisnak tartották az életjeleit.

Még a CIA is, a tévedések elkerülése végett, bár ők nyilván nem hivatalosan.

Ha mindez a nyilatkozgatás szándékos félrevezetés volt, akkor gigantikus összeesküvésről lenne szó, amibe még akármilyen isten is agygörcsöt kapna.

A hivatalos részleteknek meglepően könnyű utánajárni.

Sorge 2011.05.02. 20:50:11

Csak színjáték az egész balhé. Más, sokkal fontosabb dolgokat akarnak ezzel a hírrel elfedni. Ha tényleg meg is ölték Osamát, nincs jelentősége már. Amerika igazi ellensége a túltermelési válság és a pénztőke. Azok ellen viszont nem fog tudni győzni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.05.02. 20:58:24

Olyan valakiként mondom, aki 2001. szeptember 11. előtt is figyeltem az al-Kaidával kapcsolatos fejleményeket, hogy én eléggé elhiszem ezt a dolgot. Most akkor vagy igazam van, vagy nem. Én az előbbire szavazok.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.05.02. 20:59:39

Ettől még az afganisztáni háborút viszont nem könnyebb megnyerni bármilyen értelemben.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.05.02. 21:16:59

A fenti trackbacket megnéztem, látom, a média felkapott egy wikileakses anyagot ebből az apropóból, miszerint atombomba vár valahol Európában.

Erről igazából hetekkel ezelőtt olvastam, és így nézett ki a sztori ténylegesen:
www.telegraph.co.uk/news/worldnews/wikileaks/8472810/Wikileaks-Al-Qaeda-plotted-chemical-and-nuclear-attack-on-the-West.html
"One of the terrorist group’s most senior figures warned that al-Qaeda had obtained and hidden a nuclear bomb in Europe that would be detonated if Osama bin Laden was killed or captured."

Ez közvetlenül 2001 utánról származó információ, amelyet nem megbízható módon, vallatás útján szereztek egy líbiai al-Kaida-tagtól, annak idején. Emlékeztetőül: Ibn Sheikh al-Libbi, a szervezet egy másik, líbiai vezetője tudatosan megtévesztette kikérdezőit Szaddám Huszein és az al-Kaida kapcsolatát illetően. Méghozzá úgy, hogy 2001 előtt az ilyen manőverekre a kelet-afganisztáni kiképzőtáboraikban gondosan felkészültek egyébként (erről visszaemlékezésekben lehet olvasni, pl. Omar Nasiritől). Úgyhogy azért van rá remény, hogy hoax a történet.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.05.02. 21:22:44

Túl azon, hogy nem valószínű.
süti beállítások módosítása