Külpraktika

Külpraktika

A felkelés Szíriában: nicsak, ki interveniál itt

2011. június 08. - Marton Péter

A szíriai események a sajátosan modernizálódó, jelenleg pedig éppen választásokra (azokat követően pedig újraalkotmányozásra) készülő Törökország szomszédságában érdekes kihívást jelentenek a török külpolitika szempontjából. Ráadásul az erősen alultudósított konfliktus egyik gócpontja az utóbbi napokban éppen Dzsiszr-al-Sughúr városa, a török határ közelében. A jelek leginkább arra utalnak, hogy a szíriai fegyveres erők különféle alakulatai, elemei harcolnak ott egymással, úgy, hogy ebből közben a Muszlim Testvériség és felfegyverzett vagy fegyverrel eleve rendelkező helyi lakosok is kiveszik a részüket így vagy úgy.

Ami érdekes lehet ennek fényében, az például az alábbi idézet (CNN):

"Az ellenzék egyik emigrációban élő tagja, akinek korábban már hitelesnek bizonyult, jó forrásai vannak az országban, azt mondta, a Dzsiszr-al-Sughúrban és környékén zajló összecsapások a Muszlim Testvériség és az ő támogatóik, illetve a szíriai biztonsági erők között zajlanak.

Azt mondta, a biztonsági erők tagjai közül kilencvenen, ellenzékiek huszonhárman haltak meg hétfőn a harcokban. Emellett két helikoptert le-, illetve kilenc harckocsit kilőttek, arról számolt be.

Azt mondta, a fegyvereket Törökországból vitték be Szíria területére, a húsz kilométerre lévő határon át. A sebesülteket, tette hozzá, Törökországba viszik kezeltetni."

Törökországban mára, erős leegyszerűsítéssel élve, az iszlamista vezetés mögött álló "mély társadalmi szegmens" nyert hozzáférést a hatalomhoz a kemalista "mély állam" erőivel szemben - ilyen körülmények között formális külpolitikai döntés és állami intervenció hiányában is figyelemre méltó, hogyan viszonyul a szomszédban zajló fejleményekhez az ország. Mindenesetre Dzsiszr-al-Sughúr korábban is erős bázisa volt a Muszlim Testvériségnek, velük szimpatizáló erők Törökországban természetesen vannak, és eközben a csempészetnek is erősek a hagyományai ezen a határvidéken. Kérdés, mit lépnek a továbbiakban a török állami szervek, illetve hogy olyan iszonyatosan nagyon zavarja-e őket az események menete.

Kiváló elemzésében hasonló kérdéseket boncolgat a rutinróka indiai diplomata, M.K. Bhadrakumar is. Említi a tegnap a török Antalyában "Változás Szíriában" címmel megrendezett konferenciát is, ahol a szíriai ellenzék vezetői jöttek össze tanácskozni (mínusz a szíriai kurdok vezetői) - ami azért elég figyelemre méltó dolog... Erdoğan miniszterelnök és Bassár el-Aszad szíriai elnök állítólag jó barátok, és sokat és hosszasan beszélnek telefonon, de ettől még egy korlátozott, burkoltan menedzselt beavatkozás nagyon is csábító lehet a török vezetés, illetve annak egyes elemei és holdudvara egy része számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr382967534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása