Külpraktika

Külpraktika

Van, akit nem látogat meg Angelina Jolie... :/

2011. június 22. - Marton Péter

A Getty Images ezt a fotót érdekes kiegészítő információval küldte ki a világba. Bemásoljuk:

Szóval azt állítja a szöveg, hogy miután a szíriai katonák elfogták a képen látható, éppen Észak-Libanonba menekülni igyekvő idős hölgyet, átadták a libanoni hadseregnek - a családja pedig már őelőtte átmenekült Libanonba.

Namármost, ha ez lenne a helyzet, az ugye egyfelől sajátos jelenség volna, másfelől akár komolyan el lehetne kezdeni spekulálni, kihez lojálisak a kérdéses szíriai alakulat tagjai? Vagy csupán ilyen emberségesek lennének? Ha már úgyis ott van a néni családja, hadd menjen?

Valószínűbb azonban, hogy sajtóbakiról van szó. Íme, egy forrás ezzel kapcsolatban: mint olvasható, Libanon csak a napokban kezdte el effektíve felülvizsgálni a Szíriából érkező menekültekkel kapcsolatos politikáját, a nemzetközi nyomás hatására. Például brit diplomáciai csatornákon keresztül érkezett tiltakozás, amiért sebesült, dezertált katonákat is visszadeportáltak Szíriába. (Okként - és nem igazolásként - említhető ezzel kapcsolatban, hogy egyfelől Libanon elég törékeny belső egyensúllyal bíró ország, ahol megérzik, ha hirtelen sok menekült érkezik valahová; másfelől pedig a Heszbollahnak is érvényesül befolyása ezen a téren, ők ugyanis nagyon nem örülnek a szíriai szövetségesük jelenlegi szorongatott helyzetének.)

Ettől még egészen biztosat a kép által megragadott jelenet körülményeit illetően nem tudok persze. Az biztos, hogy a menekülteknek jelenleg jobb dolga van Törökországban, ahol Angelina Jolie megjelenése is világosan jelezte a napokban a kedvező nemzetközi és helyi, kormányzati hozzáállás együttállását.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr913005096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.06.24. 15:44:33

Oftopic kérdés, de miért írod a Hezbollah-t sz-szel?

Arab átírásnál a magánhangzókat ugyan többféleképpen is lehet érteni/írni, de a "z" betű a szóban tiszta és egyértelmű. (حزب الله‎)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.06.24. 21:30:05

@SchA: nem "heccelni" akartam őket... Valaha tanultam ezeket a karaktereket, de az rég volt, és alapvetően amúgy sem bölcsészként, hanem külpolitika-elemzőként közelítek a témához. Az átírásokat a blogon jellemzően másodlagos kérdésként kezelem. Viszont tiszteletben tartom, ha felhívják a figyelmemet ilyesmire, illetve nem-blogos publikációknál természetesen teszek egy külön kört, hogy magam járjak utána ezeknek a kérdéseknek.
süti beállítások módosítása