Külpraktika

Külpraktika

Zsoldosok Libiaban

2011. július 10. - Marton Péter

Tovabbra is kulfoldrol, ekezetek nelkul...

Kadafi rezsimjenek a vedelmerol biztosan nem, ellenben a szuksegkeppen arnyalt latasmodhoz kello tudnivalokrol lesz szo ebben a bejegyzesben, roviden.

Szoval, azt olvastam tegnap a New York Timesban:

"Kaim azt allitotta, a libiai eroknek bizonyitekuk van arra vonatkozoan, hogy a Nyugat es arab szovetsegesei altal fizetett kolumbiai zsoldosok csatlakoztak a lazado harcosokhoz, akik Miszrata varosabol Tripoli fele probalnak eloretorni jelenleg.

A kolumbiaiak kozul nehanyat megoltek a szerdai harcok soran Miszratatol nyugatra, jelentette ki."

Az ezzel kapcsolatban nyilatkozo NATO-szovivo reakcioja az volt, hogy az allitasra nincs bizonyitek, ellenben Kadafirol tudnivalo, hogy regota hasznal mar zsoldosokat - zsoldosokra tamaszkodott mar az arab tavaszt megelozoen is.

Anelkul, hogy a szovivo allitasat ketsegbe vonnam - ugyanis igaz -, erre bizony eszembe jutott egy regebbi cikk, szinten a New York Timesban, amely arrol szamolt be, hogy a korabban Blackwaterkent ismert privat katonai/biztonsagi ceg alapitoja, Erik Prince, az Emiratusok szamara tobbek kozott eppen kolumbiaiakbol igyekezett egy szerzodeses hadsereget osszeverbuvalni mostanaban.

Tul azon, hogy reszben talan eppen ugyanazokrol a kolumbiaiakrol van itt szo - amennyiben a libiai forrastol szarmazo informacio igaz -, ebbol nyilvan az is latszik, hogy nem onmagaban a zsoldosok alkalmazasanak a tenye a legalkalmasabb a libiai intervencio moralis igazolasara.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr573054434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.07.11. 08:42:46

Wars steadily increase for over a century, fed by more borders and cheaper conflict
www2.warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/wars_steadily_increase/

Professor Mark Harrison said:

“We do not think these ideas are wrong, but they are incomplete. Without being certain of the answer, we think political scientists have focused too much on preferences for war (the “demand side”) and not enough on capabilities (the “supply side”). Capabilities may be the missing factor in the story of the rising frequency of wars. We argue that the same factors that should have depressed the incentives for rulers to choose conflict are also increasing the capacity for war. In other words, we are making war more frequently, not because we want to, but because we can.”

libya szerintem tipikusan ilyen volt az angolok es a franciak reszerol

---
ez fontos:
kozepkori szintu torzsi ellentetek/rasszismus es szabadrablas :(

atwar.blogs.nytimes.com/2011/07/10/reporters-notebook-reading-the-rebels-in-western-libya-pt-i/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.07.11. 11:49:10

@Link Elek: neztem a tanulmanyt, erdekes anyag. Alapvetoen azert szenzacionalista modon van talalva (akademiai stilusban persze, de megis). Es a CoW-adatbazisra epit, vagyis igazabol barmilyen potencialisan konfliktusos allamkozi kapcsolatot beleszamolnak a merlegukbe, ahol katona kb. barmit csinalt...

Amikor azt irjak: "A more popular and radical criticism sees the democratic peace as a sham; it detects the hand of aggressive American imperialism intervening with rising frequency in resource
conflicts around the globe". Pontosan itt kellett volna eszrevenniuk iras kozben, hogy Libia kapcsan kicsit eltevesztettek a hazszamot a sunyi modon masok szajaba adott, ideologikus kritikajukkal.

Es persze egyetertek, a britek es a franciak is tenyleg reszben azert inditottak be egy ilyen katonai vallalkozast, mert vezetok fejeben kialakult egyfajta pavlovi reflexkent, hogy az ilyesmi mukodik.

Annyit finomitanek a kepen, hogy a "hasznalom, mert keznel van" tipusu magatartas ebben az esetben europai reszrol ket felreertesen alapul.
1) A tulzott megszokasa annak, hogy a nyugati kezdemenyezesu katonai vallalkozasok konvencionalis erok elsopresere jol mukodnek.
2) A tulzott megszokasa annak, hogy az amerikaiak mennek mindig az elen.

A ket dolog persze latvanyosan osszefugg + az amerikai imperializmusra tett megjegyzes is eppen errol arulkodik.

A masodik linkre: a Chiverstol megszokott remek szinvonal. Viszont erdemes belegondolni, hogy mig o ennyire probalja kiegyensulyozni a narrativajat, es kenyszeresen hozzateszi, hogy jo, ez es ez tortent, de vegul is ennek x oka lehetett, meg azert kellene meg par tanutol megerosito beszamolo (ami egyebkent nagyon helyes), az olyan pletykakat, hogy Kadafi katonai Viagrat szednek, hogy nem eroszakot tudjanak elkovetni, kulonosebb vizsgalodas nelkul atvette a sajto jelentos resze.

Ami persze nem azt jelenti, hogy Kadafi nem vetette el nagyon a sulykot, nem is kicsit, jo parszor hosszas regnalasa alatt - de ugyanakkor messze nem racionalis az informaciok feldolgozasa. Ez pedig altalaban rossz politikak alapja szokott lenni, es messze nem optimalis eredmenyeket iger.

wape 2011.07.12. 02:09:42

Péter

Én láttam videot, ahol a nem arabok sürögtek military felszerelésben felkelők között. Most hirtelen már nem tudom, ez most mire bizonyíték, csak írom, hogy már vannk képi felvételek is a jelenlétükről.
jo külföldet
Péter

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.07.13. 15:36:54

@wape: koszi! a brit SAS-eseket lattam eddig en, de meg regebben. Gondolom, hogy azota kicsit nohetett a sokfeleseg...
süti beállítások módosítása