Külpraktika

Külpraktika

Baltikumi nezopont: a koalicios teherviselesrol

2011. július 11. - Marton Péter

Tovabbra is kulfoldrol, ekezetek nelkul...

Koalicios teherviselesi problemakrol komplett konyvet irtam egy kollegammal meg tavaly - es ha minden jol alakul, meg ebben a honapban meg is jelenik majd (errol tobbet kesobb).

Ezek kapcsan erdekes latni egy baltikumi velemenyt, melynek egyes elemei bizonyosan ismerosen csenghetnek egyeb kelet-kozep-europai nezopontokbol is. Forditasban idezzuk Arunas Molist, a Vytautas Magnus egyetem tanarat (innen).

"Ha a multat nezzuk, a balti allamok a transzatlanti biztonsagi egyuttmukodes leglelkesebb elomozditoi voltak. Ez aligha meglepo: politikai ertelemben az EU-tol fuggenek, a biztonsagukat pedig a NATO szavatolja, kovetkezeskepp Europa es az Egyesult Allamok egyarant fontos szerepet jatszanak a balti allamok jovoje szempontjabol. Eppen emiatt a balti allamok meglehetosen aktivak voltak az ujabbb es ujabb egyuttmukodesi mechanizmusok es az ertekalapu kezdemenyezesek tamogatasa teren, a fenyegetesek korszeru szemleletet partolva mindvegig. Masfelol viszont a csokkeno vedelmi koltsegvetesek miatt a balti allamok egyre inkabb visszaternek kizarolagosan biztonsagfogyasztoi szerepukhoz, ahelyett, hogy konstruktiv, biztonsagteremto szerepet jatszananak. A transzatlanti partnerek pedig ennek hatasara elveszitik erdeklodesuket a balti terseg irant."

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr393058128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása