Külpraktika

Külpraktika

Breivik, mint "döntéshozó"

2011. július 24. - Marton Péter

Minden egyes döntéshozó minden egyes döntésében mindig szerepet játszanak a világról kialakult hiedelmek, és ezekre természetesen tévedések, szelektív emlékek és leegyszerűsítések is hatással vannak.

A pénteken történt példátlan ámokfutás, melynek révén a magát új templomos lovagnak tekintő Anders Behring Breivik politikai üzenetek sokaságát küldte szét a világban, egyfajta döntésként is vizsgálható, és természetesen ennek a döntésnek a hátterében is érdemes végigtekinteni az abban szerepet játszott tévedéseken, szelektivitáson, egyebeken. Nagyon is.

Az előző pószt kommentjei között ezek egy jó részét alaposan ki is veséztük. Egyszersmind előkerült a vége felé ez a link is, köszönet @Link_Elek - egy öninterjú Breivik részéről, amelynek mindjárt az eleje igen meglepő kijelentést tartogat (a Time közölte le):

"Kérdés: Mi taszított át a határon? Mi késztetett arra, hogy elterveld ezt a támadást?

Válasz: Számomra ez a kormányunk részvétele volt a NATO Szerbia elleni támadásában."

Mi ennek az érdekessége? Az, hogy akkoriban nem a Munkapárt volt éppen hatalmon Norvégiában. Nem mintha a Munkapárt nagyon más politikát folytatott volna, ha ők kormányoztak volna akkor, de tény szerint akkor éppen - 1997 októberétől 2000 márciusáig - kereszténydemokrata-liberális-közép koalíció adta a kormányt. Értem persze, hogy Breivik logikája szerint ez nem változtat azon, hogy az országát szerinte "amazok" uralták, akiket tulajdonképpen párt-hovatartozástól függetlenül tartott "kultúrmarxistának". De ez akkor is figyelemre méltó apróság, tekintettel arra, hogy a párt-hovatartozás valójában nem jelentéktelen. Úgyhogy ezt is érdemes figyelembe venni a norvég külpolitika Breivik általi okolásának megítélésekor.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr933094505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.07.25. 07:06:43

ket dolog amit nem vagyok kepes hova tenni:
1. pont abban a stilusban beszel, olyan dolgokat mond, mind az erosseb antiszemita naci csoportok, mikozben pro-izrael es a gyulolete a muszlimok/arabok ellen iranyul. mas tipusu erveket lattam eddig a hasonlo emberektol.

2. 2002 ota tervezi es _rengeteget_ koltott ra (~300000 euro), rengeteg idot szant ra.
vajon hany ilyen ember dolgozik hasonlo projekten jelenleg is?
hogyan lehet oket _idoben_ megtalalni?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.07.26. 08:32:06

@Link Elek: hát igen, ezek elég érdekes dolgok. Mondjuk a 300 ezer euró alapján az al-Kaida költséghatékonyabb volt szeptember 11-én (egy 400 ezer dolláros becslést ismerek az ő költségeiket illetően). Attól tartok, hogy az ilyen emberek kiszűrése megoldható, csak éppen egy olyan világban, ahol van duplagondol és gondolatbűn.

Link Elek 2011.07.31. 19:38:46

off:
tegyel ki legyszives egy "utolso hozzaszolasok" dobozt jobboldalra, hogy gyorsan megtalalhato legyen melyik poszton mirol kommentelgettunk.
kosz
süti beállítások módosítása