Külpraktika

Külpraktika

Az ENSZ és a nonszensz

2011. augusztus 21. - Marton Péter

Susan Rice ENSZ-nagykövet a Colbert Report vendége volt a napokban. Ez egy szatirikus közéleti talk show, ahol a vendéglátó, Colbert szándékosan hülyébbnek mutatja magát, mint amilyen. Politikusok számára jó fórum a műsor arra, hogy alternatív csatornán, egy "puha" médiaszereplésen keresztül jussanak el a közönséghez - illetve egy részben alternatív közönséghez. Az álnaiv kérdésekre reagálva pedig barátságos körülmények között lehet ellenséges gondolatokkal szembeszállni. Beágyazom a videót, mert rögtön a beszélgetés első részében előjönnek az ENSZ-es összeesküvés-elméletek, amelyek az amerikai jobboldal diskurzusára jelentősebb hatással vannak, a Clinton-éra fekete helikoptereitől "az ENSZ el akarja venni a fegyvereinket" parázásig - utóbbiak szinte vicces dolgok, amíg nem jön pl. egy McVeigh, aki nagyon komolyan veszi az ilyesmit. (Itt van egy cikk amúgy az adás utánról, amelyben a szerző azt írja, hogy a National Rifle Associationtől is kapott levelet a minap, benne azzal a figyelmeztetéssel, hogy az ENSZ lefegyverezné az amerikaiakat.)

 

Kapcsolódik, korábbról:

Egy (Tisztelt) Ház Montanában és az ENSZ (2011. február 9.)

Update (augusztus 22.): thx @ Link_Elek - itt látható egy fotó az Atlantic oldalán, ahol egy líbiai tüntetésen Sarkozy, Cameron és Obama mellett Susan Rice is feltűnik a "Fantasztikus Négyes" tagjaként...!

Update (augusztus 26.): Condoleeza Rice-nak ez most vagy visszavágás, vagy nem, de a felkelők komplett rajongói fotóalbumot találtak a képeivel a Bab-al-Aziziyában, Kadafi dél-tripoli főhadiszállásán...

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr243168108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.08.21. 10:02:26

azzal szoktak viccelodni a kongresszus kulpolitikai stabjaban, hogy a mi Rice-unk jobb, mint a ti Rice-otok. (Condi Rice a masik)
mindketten a kulpolitikaval foglalkozo politikusok, feketek, es melles professzorok.
---

nehany eve olvastam, hogy 3 eves gyerekek viselkedesebol sikerult megmondani kibol lesz konzervativ: abbol aki 3 evesen mar fél.
az, hogy "ide akarnak jonni es bantani minket" nagyon mélyen resze az amerikai konzervativok vilaglatasanak.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.08.21. 13:05:57

@Link Elek: amikor az alábbi könyvet írták, még nem lebegett a szerzők előtt az igazán mindenkit összezavarni képes mérkőzés (mármint Susan/Condi, avagy Dr Rice v. Dr Rice) víziója - pedig nem is lenne rossz :)
www.amazon.com/Condi-vs-Hillary-Great-Presidential/dp/B000F5ZH1W/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1313923799&sr=8-1

Condit utólag sokan kritizálják, mindkét oldalról, hogy nem játszott jó irányítót Rumsfeld/Cheney és Powell között(nyilván nem is lehetett könnyű), Susan Rice viszont nem az a köntörfalazós típus. Kicsit a gondolkodó és a cselekvő harca lenne, szép kontraszt.

Link Elek 2011.08.22. 08:33:23

www.theatlantic.com/infocus/2011/08/qaddafi-losing-grip-on-libya/100133/
a 15-os kepen latszik egy nagy plakat bengaziban.
fantastic 4
Susan rice, cameron, sarkozy, obama
erdekes 4-es

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.08.22. 11:00:10

@Link Elek: óriási! Még berakom update-nek is majd... Főleg az amerikai felülreprezentáció lep meg, miután Sarkozy és Cameron voltak a Nagy Lég-, illetve Tűzhajlítók :) Vagyis ez így egy másik filmből van persze, de azért idevág... kérdés, ki lesz a Nagy Földhajlító mester, hogy ebből odalenn hosszú távra is kisüljön valami jó?

Link Elek 2011.08.22. 12:57:13

@Marton Péter:
amikor ezt a plakatot lattam azt jart a fejemben, hogy nem-e beepitett CIA ugynok, aki elerte, hogy igy keruljon-e ez ki :)
vegul is egy csatat az nyer meg, aki elhiteti az emberekkel, hogy o volt a legfontosabb, nem a masik millio aki csinalt ezt-azt

Link Elek 2011.08.22. 13:06:43

meg1:
vannak videok a felkelok tripoliba torteno bevonulasarol, nehanyon az ujsagirok "felszabaditokent udvozoltek oket" szoveggel kommentaltak. szo szerint ismeteltek amit Cheney mondott az iraki haboru elott :)

---
ez is erdekes:
China respects Libyan people's decision: spokesman
news.xinhuanet.com/english2010/china/2011-08/22/c_131066714.htm

furcsa, hogy igy irjak.
kinaval kapcsolatban az az erzes alakult ki bennem, hogy a vezetoik rendkivul odafigyelnek az emberek igenyeire, csak azt gondoljak, hogy a demokratikus valasztas nem a legjobb modszer arra, hogy megmerjek mit is akarnak az emberek.
a masik meg, hogy mernokok. a mernokoknek nincsen "hite" abban, hogy valami mukodik-e vagy nem, ha tudja kiszamolja, ha meg nem akkor csinal modelt, es mér. pl: toresig terhel :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.08.22. 15:40:00

@Link Elek: a képre: igen, gyanakvás első látásra volt bennem is, pont iraki alapokon többek között, ahol egyesek anno ugye amiatt aggódtak, hogy nem lesz az ünnepléshez elég amerikai zászló. Viszont itt ennyivel egyszerűbb a helyzet, hogy a dologról talán éppen a TNC gondoskodott saját, jól felfogott érdekéből.

A kínai megfogalmazás sajátos... "we have noticed recent changes in the Libyan situation". Mindenkinek megüzenték, hogy figyelnek, csak a jóérzés véget... újjáépíteni lesz mit, az tiszta sor...
süti beállítások módosítása