Külpraktika

Külpraktika

Carter

2011. szeptember 12. - Marton Péter

Szlankó Bálint a blogján közli friss cikkét Líbiából, egy amerikai újságíróról, Matthew Vandyke-ról, aki nemrég még Kadafi erőinek fogságában, a hírektől elzárva várta, hogy mi történik majd egyfelől vele, másfelől a világban - és a jelek szerint nem táplált vérmes reményeket. Idézzük:

"... attól kezdtem el félni, hogy Barack Obama kicsit olyasféle elnök, mint Jimmy Carter volt, és Kadhafi biztosan nem veszi komolyan. És akkor megijedtem, hogy te jó ég, itt leszek a következő elnökválasztásig."

Óriási, hogy éppen most kellett olvasnom ezt, mert ez előtt eggyel éppen ezt a másik cikket olvastam Carterről, aki két mesterséges térdízülettel, nyolcvanhét évesen is elemében van a jelek szerint.

Érdekes látni, hogy Carternek egy ritka elnöki tulajdonsága, vagyis hogy nem indított háborút, illetve nem folytatott korábban indított háborút elnöksége alatt, itt ennyire negatívan jelenik meg, de hát egyéni körülményektől függően kinek a pap, kinek a papné.

A Carter-féle mérleg persze részben a szerencsének is köszönhető. A vietnami háborún az ő elnöksége idejére túl volt az Egyesült Államok.

Carter így emlékszik vissza a fentebb idézett második cikkben:

"Megőriztük a békét az országunk számára. Nem kezdtünk egyetlen háborút sem. Még egy lövést sem eresztettünk el."

Erről alapvetően, nagyjában-egészében megerősítés szerezhető ebből az adatbázisból (lásd az 1977. január 20. és 1981. január 20. közé eső két, soványka bejegyzést). Persze megjegyezhető azért, hogy a még az igazi akció kezdete előtt kudarcba fulladt iráni túszszabadító művelet járhatott volna lövöldözéssel. Az afganisztáni amerikai beavatkozás pedig, igaz, akkor még nem közvetlenül "halálosnak" szánt formában, már Carter alatt elkezdődött, a lengyel származású nemzetbiztonsági tanácsadó, a ma 83 éves Zbigniew Brzeziński határozott támogatásával (egyfajta nem-fegyveres "elsősegélyt" nyújtottak az afganisztáni felkelőknek).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr133221467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.09.14. 19:26:09

President Barack Obama’s approval ratings may have hit a new low in the United States this summer, but he’s still getting lots of Euro-love, according to a poll out Wednesday.

A full 75 percent of those surveyed in 12 European countries approved of Obama’s handling of “international policies,” according to the poll from Transatlantic Trends, a group that studies public opinion in the United States and the European Union.

Read more: www.politico.com/news/stories/0911/63468.html#ixzz1XwshRj2Z
“Overall, a 75 percent approval rating is very high, and I’m sure he would be happy to have that in the United States,” said Transatlantic Trends Director Zsolt Nyiri.

By contrast, the most recent Gallup poll put Obama’s approval rating among American voters at 43 percent.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.15. 09:45:41

@Link Elek: a never-wrong pundit Allan Lichtman, akihez korábban linkeltél, többek között ezen a ponton tűnik érdekesnek. A 25 ellenőrzőkérdésből, amiket felsorol, a "foreign/military failure" és a "foreign/military success" kapcsán.

--10) Foreign/military failure: The incumbent administration suffers no major failure in foreign or military affairs. Says Lichtman, “We haven’t seen any major failure that resembles something like the Bay of Pigs and don’t foresee anything.” Obama wins again.
11) Foreign/military success: The incumbent administration achieves a major success in foreign or military affairs. “Since Osama bin Laden was found and killed, I think Obama has achieved military success.” Obama wins his eighth key.--

A gondom Lichtman logikájával itt az, hogy a külpolitikai sikerek megítélése most iszonyatosan polarizált az USA-ban. OBL kilövését sokan a katonáknak a javára írják a "commander in chief" teljes mellőzésével. Az európaiak szeretete teabagger perspektívából pedig akár a halál csókja is lehet.

Link Elek 2011.09.15. 12:12:02

@Marton Péter:
bar elso olvasasra onjelolt megmondoembernek tunik (magarul pundit :), de nem az hanem tud. kutato. cikkek es egy szakkonyv szolgal a key-ek megalapozasaul.

fivethirtyeight.blogs.nytimes.com/2011/09/12/keys-to-the-white-house-historian-responds/

a tea party nehany 10e ember. az elnokvalasztason mostanaban 120mill szavazo vesz reszt. csak a teabaggerek hangosabbak, mint a maradek 120mill :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.15. 12:31:06

@Link Elek: jaj, a punditot én nem negatív értelemben használom, bizonyos értelemben én is az vagyok. Kívülállóként szólok hozzá pl. az amerikai külpolitikai döntéshozatalhoz. A pundit az én "értelemzésemben" lehet jól informált és módszeres :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.15. 12:32:43

De amúgy persze a külpolitika nem lesz az elsődlegesen döntő tényező, sőt.
süti beállítások módosítása