Külpraktika

Külpraktika

IED-trendek Afganisztánban

2011. október 05. - Marton Péter

Tekintettel arra, hogy a biztonsági helyzet vélt, illetve állítólagos javulása az afganisztáni jelenlét csökkentéséhez tartozó politikai racionalizáció fontos része a nyugati stratégiai döntéshozók számára, az ilyen jellegű, kellemetlen statisztikákkal szembesítő pósztokból mostanra kész sorozat lett ezen a blogon. Lásd a korábbiakat itt és itt.

Most itt vannak még frissebb adatok a "házi készítésűnek" nevezett robbanószerkezetek (Improvised Explosive Devices, IEDs) előfordulásáról. Eszerint:

"Júniustól augusztusig amerikai csapatok 5088 IED-vel találkoztak így vagy úgy - vagy úgy, hogy megtaláltak ilyeneket, vagy úgy, hogy támadást szenvedtek el. A jelenlétük 2001-es kezdetétől számítva ez a legtöbb IED egy három hónapos időszakon belül."

Hogy most itt a megfogalmazás pongyola, vagy itt tényleg csak az amerikai erők saját statisztikáiról van szó, és nem a teljes koalíció adatairól, az ráadásul nem világos teljesen (bár ha tippelek, az előbbi valószínűbb).

Az persze ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a több próbálkozás ellenére kevesebben haltak bele a sérüléseikbe. Az amerikai veszteségadatok változását "2010. nyár VS. 2011. nyár" formátumban lásd itt, a forrás a fent linkelt CSM-cikk, illetve a DoD:

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr963279313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.10.05. 07:41:58

viszont tobben serultek meg. ez inkabb azt jelenti, hogy jobb minosegu lett a katonak IED elleni vedoruhazata.
olvastam egy cikket nehany eve ami a masodik vilaghaboru ota tortent osszes nagyobb amerikai haboruban (WWII, korea, vietnam, iraqI, iraqII) elemezte a serult/halott aranyt. folyamatos a javulas.
a WWII-ben meg 2-1 volt

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.05. 08:41:10

@Link Elek: pontosan - "ceteris paribus", vagyis ha ugyanannyi, változatlan karakterű incidens mellett kevesebben halnak meg, már az is ezt mutatja. de ez itt folyamatos evolúció mellett alakult így. több incidens és vélhetően tökéletesített IED-alkalmazás a gerillák oldalán, mégis kevesebb halott az elkerülhetetlen sérülésekből, úgy 40%-kal.

Link Elek 2011.10.06. 10:37:47

Major advances in war trauma care
dyn.politico.com/printstory.cfm?uuid=B4400C75-43E1-4251-973C-5538F13F60AE

The first line of saving lives on the battlefield comes from fellow troops, who apply their first aid training.

“We educate our military better than ever before,” said Maj. Maria Coppola, flight commander of the 86th Contingency Aeromedical Staging Facility, which provides continuing care for injured troops moved from the cargo compartments of Air Force planes onto ambulatory buses and up the road to Landstuhl.
...

“A [soldier] wounded downrange today can expect to arrive at Landstuhl Regional Medical Center in as few as 12 hours and be back in the U.S. within three days,” said Lt. Gen. Stephen Mueller, vice commander of U.S. Air Forces in Europe. “This AE [aeromedical evacuation] capability has revolutionized our ability to care for wounded troops coming from the war zones … improving the survivability rate for those wounded in Iraq and Afghanistan to more than 90 percent.”

Over the past decade, many Air Force transport planes have been converted into airborne intensive care units. And the military has developed the capability to move troops who are stabilizing, even if they are not yet stable.

For the severely injured, critical-care air transport teams of doctors, nurses and respiratory therapy technicians track their progress and update the network of care providers. Now, doctors on the ground are aware of — and even able to see — injuries including broken bones and internal bleeding before their patients arrive. And they work with new technologies to keep wounds healing, lungs breathing and hearts beating.

Link Elek 2011.10.08. 19:13:25

Afghanistan Scholarly Opinions

Things to Watch Out for While Exiting Afghanistan
A Costly Evolution
Karzai, a Corrupt Partner
A Crisis of Credibility
In Defense Of Dialogue With the Taliban
Security from The Bottom Up
Pakistan in Afghanistan: Friend or Foe?

Read more: www.time.com/time/specials/packages/completelist/0,29569,2096478,00.html#ixzz1aDAOl8oy

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.09. 21:42:20

@Link Elek: Cordesman azt mondja, Obamának a választásokba kerülhet Afganisztán, ha nem talál ki valamit gyorsan. Én elsőre ezt túlzónak érzem... Galbraith-nek nem szóltak, hogy a Karzai-bashing már nem annyira divatos...
süti beállítások módosítása