Külpraktika

Külpraktika

Obama beintése

2011. október 07. - Marton Péter

Persze mindenki ezt vette észre - ez a szeptember 20-i fotó könnyen szemet szúr.

Obama rosszkor emeli fel a kezét, mert az ezekben a percekben készült 8719 fotó közül így kb. 238-on kitakarta a mellette álló arcát.

Én persze kinyomoztam, ki áll mellette, mert azt a hírforrások lusták voltak odaírni. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök az, őt inti le Obama.

Sőt. Akkor már azt is megnéztem, hol történt ez - azon túlmenően, hogy az ENSZ Közgyűlés zajlik, és New Yorkban így nem annyira nehéz összeszedni ennyi állam- és kormányfőt szeptember második felében, amikor a kép készült, egy új fórumot alakítottak, a Nyitott Kormányzat Kezdeményezést. A deklarációjuk szerint áttekinthetőbbé akarják tenni a kormányzást. Függetlenül attól, hogy ez most "világmegváltás" vagy "a csevegő osztály újabb rendszeres összejövetele" lesz, érdekes vonatkozások, hogy:

  • nem "demokráciaterjesztés" címszóval történik - ehelyett "nyitott kormányzás" van;
  • az áttekinthetőség javítása a résztvevő kollektív "mi" feladata, vagyis számol azzal, hogy a demokráciákban is éppen elég kihívást jelent a kívánatos transzparencia megteremtése - sőt az hiányzik egyelőre -, és következésképpen távolról sem tekinthető ez a transzparencia magától értetődőnek, ahogyan azt a demokráciák/nem-demokráciák szembeállítás sugallná.

Többek között olyan vállalásokat terveznek, mint például hogy a költségvetéssel kapcsolatos adatok könnyen, közérthető formában és hosszú távon hozzáférhetők, visszakereshetők és újra-, illetve továbbhasznosíthatók lehessenek. Akárcsak úgy általában mindenféle közérdekű információ.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr613285732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása