Külpraktika

Külpraktika

Franciaország Örményország-politikája, vagy szavazatmaximalizálás?

2011. október 08. - Marton Péter

Sokak véleménye szerint François Hollande és Nicolas Sarkozy négy-ötszázezer franciaországi örmény szavazatért verseng már most az örmény népirtás témájának pedzegetésével, ami Sarkozy részéről jereváni turnéállomásának egyik központi kérdése is volt.

Csak belpolitika az egész? Azért eszünkbe juthat Törökország jelentősége. Utóbbiak a francia gyarmati múlttal való elszámolás szükségét emlegették retorikai bosszúból Sarkozy friss állásfoglalásai miatt (Sarkozy a holokauszttagadás kategóriáját kiterjesztené az örmények elleni népirtásra is).

Az eszkalálódó nyilatkozgatás forrásaként valószínűleg ott van a törökök jelenlegi sajátos hiperaktivitása a Közel-Keleten, amire Párizsban nem néznek annyira jó szemmel. Sarkozy kihagyta a törököket annak idején a líbiai intervencióval kapcsolatos döntésből is - nem voltak meghíva Párizsba a márciusi rendkívüli csúcsra, ahol arra sor került; a törökök emiatt kicsit változtattak is a hangnemen akkoriban. Aztán legutóbb Sarkozy és Cameron brit miniszterelnök látványosan Erdoğan előtt sprinteltek be a célvonalon Tripoliba, mint az első, oda látogató külföldi vezetők (ennek is voltak belpolitikai okai is, de persze nem csak olyanok; Erdoğan megelőzése alighanem külön szempont volt).

De a válasz a címben feltett kérdésre nem csak az, hogy ez bel- és Törökország-politika. Örményország is érdekes néhány szempontból. Franciaroszág remél ott nukleáris energiával kapcsolatos üzleteket. Emellett - a diaszpóra miatt is - Franciaország a második legnagyobb befektető arrafelé, a szeptember végi varsói EU-s Keleti Partnerség Csúcsnak pedig Örményország is - nem érdektelen - résztvevője volt.

Frissítés (2012. feb. 14.): ez az elemzés (IDEA intézet) helytállóan mutatja be a Törökországgal kapcsolatos megfontolások hátterében is meglévő belpolitikai tartalmat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr963286888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.10.08. 13:42:29

Erdogan "arab tavasz" turnéja, jó kis tockos volt a "felszabadítóknak". Nem is beszélve a fogadtatásról.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.08. 21:20:57

@Politikai Ateista: tény. Davutoğlu mélystratégiai elképzelésein hajlamos voltam mulatni korábban, mint össze-vissza álmodozáson. Na de az arab tavasz óta fordult a kocka. Más kérdés, hogy az örmény ügy is azt mutatja, koppanhatnak közben ők is, muszáj balanszírozgatniuk.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.10.09. 05:06:46

@Marton Péter: Ez igaz, balanszírozásra mindenképpen szükségük van. A bejegyzés egyébként nagyon jó, már vártam egy ideje, hogy mikor tűnik fel a török téma, de az örmény vonatkozás eszembe sem jutott. Természetesen egy új Oszmán biradolomról beszélni egy kicsit erős lenne, de szerintem irigylésre méltóan taktikáznak. A kurd, és az örmény kérdés azonban tényleg elég kényes. Én a helyükben az örmény probléma tekintetében az előremenekülést választanám. Elismerném a népirtást, nemzeti gyásznapot hirdetnék, emlékművek, jelképes kártérítések...stb. Látványos vezeklésbe kezdenék az egész világ színe előtt.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.10.09. 12:43:53

Konkrétan a bejegyzéssel kapcsolatban az a véleményem, hogy a franciák két legyet ütnek egy csapásra. Választások idején mindig jól jönnek a nagyszámú homogén társadalmi csoportok. Most a franciák egyúttal a rakoncátlankodó törököknek is izmozhatnak, bár nem tudom, hogy mire mennek vele. Úgy veszem észre, hogy Erdogan kormánya nem riad vissza a konfliktusoktól ha a céljai érvényesítéséről van szó.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.09. 17:05:39

@Politikai Ateista: mindenképpen készek elmenni egy pontig.

De persze azért van számukra visszatartó erő, és pont ezen a téren érvényesül Davutoğlu elképzeléseinek a kemény tesztje, amiből nem biztos, hogy jól jön ki. A "zéró probléma" lehetetlen vízió egy Törökországhoz hasonló ország számára. Az örmény ügyben például az előremenekülés lehetőségét megfogalmazta ugyan egy-két török diplomata, plusz értelmiségiek, de az állami elit jelentős része - még az azóta eltelt időszakban is, hogy pedig már az iszlamisták vannak hatalmon - nem gondolja helyesnek, hogy ezen a téren nagyon komoly engedmények szülessenek.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.11. 14:26:45

@Link Elek: nem semmi! szerepjátékban (AD&D-ben) bárdként poén harcolni, a líbiai háborúban nem biztos... :S "While my guitar gently weeps..."

Az első kép sem akármi, az úriasan terített asztallal...

Link Elek 2011.10.11. 15:54:28

mas:
www.google.com/search?tbm=nws&btnmeta_news_search=1&q=occupy

fejreallt az amerikai politika.
az "Occupy Wall Street" es a "We are the 99%"
annyira eros balos slogenek, hogy semmit sem tudnak ellene mondani a repubok. raadasul a valoszinusitheto repub jelolt (Romney) egyertelmuen kivul esik a 99%-on:)
egy jol idozitett anti teaparty

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.11. 21:30:09

@Link Elek: hm, ez, hogy "jol idozitett anti teaparty", eléggé ott van.

Utáltam is a "tea party with brains" kifejezést, ami itt röpködött sokfelől az elmúlt hetekben. Az OWS világosan "anti" - persze közben ez is hátulról, mélységből terelt, de önszerveződni jelentős mértékben hagyott mozgalom.

A tea party-féle felülről-lefelé "osztályharcra" pedig vissza is kell vágni, mert azért az már nagyon bicskanyitogató, amikor az átlagnál tehetősebb az osztályharcra úgy tekint, mint amivel a szerencsétlenebb helyzetű "vádolható". Ennyire szűk látókört ritkán hagynak büntetlenül az események.

A tumbleren van még látnivaló itt is pl.:
occupywallstreet.tumblr.com/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.11. 23:08:11

@Link Elek: a fenti szembeállítás brutális kritikájaként a BBC-től:
www.bbc.co.uk/news/magazine-15246205?google_editors_picks=true
Na persze azért ettől még a két mozgalom lényeges frakciói tisztábban konfliktusban vannak egymással.

Link Elek 2011.10.12. 05:14:39

@Marton Péter:
7/9 :)
pont ebben az ertelemben hasznaltam az anti teaparty-t.
ugyanazokat a mondatokat mondjak, csak a kormanyzat szot cserelik cég/bank-ra
attol fuggoen, hogy az adott oldalon ki a populistak főgonosza

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.13. 11:45:54

@Link Elek: when gun-owning libertarians join the occupation... :)

Link Elek 2011.10.14. 13:55:39

nocsak, a tea party nem tudott kitorni amerikabol, talan az OWS

For weeks in New York, the "Occupy Wall Street" movement has been protesting the power of the banks and social inequality. The movement has now gone European – in fact, global: on Saturday, Oct. 15, people in nearly 50 German cities and some 70 countries will gather to make their voices heard against the financial markets, “the system,” and more.
worldcrunch.com/anti-wall-street-movement-ready-occupy-germany/3936

Link Elek 2011.10.14. 18:32:28

@Marton Péter:
ez jo; a St. Luis FED grafikonjaibol 40, hogy mi a baj

www.businessinsider.com/what-wall-street-protesters-are-so-angry-about-2011-10

az OWS-hez hasonlo "hippi" tuntetesekben az a jo, hogy nagyon jol ramutatnak arra mi a problema. persze a megoldasi javaslataik katasztrofalisak, de nem azt kell nezni :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.14. 19:27:59

@Link Elek: hát igen, a fenti ábrán az európai gondolkodás egyértelműen inkább balra húzna. De így is megint bővíteni kell majd azt a Venn-diagramot, mert az itteni politikai napirend más lesz sok ponton.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.14. 19:38:47

@Link Elek: wow, csak most láttam a táblázatokat. Súlyos ez így összeszedve. Arról le is maradtam közben, hogy Gini-együttható alapján az Államok beelőzi Oroszországot pl. Ha jól emlékszem, a '90-es évek második felében ez még nem így volt.

Link Elek 2011.10.15. 15:49:03

kezd erdekes lenni.

951 cities – 82 countries
map.15october.net/
http://twitter.com/#!/search/%23occupyLSX

ez egy magyar:
map.15october.net/reports/view/33

BÉKÉS VILÁGFORRADALOM A VALÓDI DEMOKRÁCIÁÉRT!

OKTÓBER 15. felejthetetlen nap lesz az emberiségnek!
Ez lesz az első egész bolygót érintő állampolgári találkozó egy jobb világért

A forradalom már elkezdődött, készülj egy nemzetközi találkozásra a valódi demokráciáért. Itt az idő, hogy megszerveződjünk és elkezdjünk megosztani ajánlásainkat és megoldási alternatíváinkat a világgal!

Link Elek 2011.10.15. 17:11:17

ez erdekes:
osszeultetett egy random wall street brokert (ebedidoben az utcarol szedte ossze) es egy random demonstralot.
www.nytimes.com/2011/10/15/business/in-private-conversation-wall-street-is-more-critical-of-protesters.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.15. 23:09:45

@Link Elek: ide nem ért be látványosan a dolog, ha ma volt valami, lemaradtam róla. Nem igazán tudom megtippelni, hogy az itteni közegben mi kerekedne belőle.

Link Elek 2011.10.16. 05:48:14

@Marton Péter:
ami kijutott az nekem nagyon tipikusan a 60-as evek hippijeinek gyerekei :)

---
mas:
After so many months of fighting, Misratah can now muster some 30,000 volunteer fighters and 1,200 gun trucks, as well as tanks, rocket launchers, and thousands of small arms, its commanders say. "The strongest military council in the center of Libya is Misratah,"
...
"Seventy percent of all the damage and martyrs was in Misratah. Therefore the next government should be 70% from Misratah."

Read more: www.time.com/time/world/article/0,8599,2096470,00.html#ixzz1aufunOrw

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.16. 10:25:10

@Link Elek: a tripoli lövöldözés és az egyebek után Líbia makacsul ragaszkodik a reflektorfényhez. Ha nagyon Szomália irányába mozdulna el a dolog - bár örök optimistaként igazából ezt nem várom -, a végén ez lesz a következő libertariánus paradicsom. Minimális kormányzat, sok fegyver...

Link Elek 2011.10.18. 17:28:33

@Marton Péter:
nekem tetszik ahogy alakul. a sok fegyver joszandeku civilek kezeben egyelore nem tunik veszelyesnek.
aztan majd kiderul mit csinalnak azok akik, ha penzugyileg megszorulnak.
---
ez meg tipikus se veled, se nelkuled allapot:

Fully 60 percent of Afghans fear that the country will descend into civil war once NATO forces leave, but over half see the Western alliance as occupiers. A new survey carried out be the Konrad Adenauer Foundation has found that the mood in Afghanistan is worsening.
www.spiegel.de/international/world/0,1518,792436,00.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.18. 19:56:54

@Link Elek: igen, az afgán közvélemény eléggé így áll ezzel, bár ezt nem feltétlenül a módszertanilag arrafelé elég problémás pollokra, inkább egyebekre alapozva erősíteném meg.
süti beállítások módosítása