Külpraktika

Külpraktika

Az ISAF nyilvános kommunikációja

2011. október 28. - Marton Péter

Elég jó olvasnivaló érhető el ennek a már nem annyira friss linknek a mentén (h/t Kings of War): meglepő volt az alábbi idézetet olvasni benne, és az írás éppen ennek az idézetnek a furcsaságára hívja fel többek között a figyelmet. Olvassuk együtt mély érdeklődéssel.

"Az ISAF kiadott közleményeivel kapcsolatban soha nem volt szándék, hogy azok megbízható, átfogó adatbázisként szolgáljanak az ISAF műveleteiről Afganisztánban, és következésképpen nem jelentenek reprezentatív mintát, melyből tudományos következtetéseket lehetne levonni. A komplex harcászati műveletek bármiféle olyan elemzése, mely kizárólag az ISAF alapvető, tényszerű információkat bemutató sajtóközleményeire alapoz, csakis leegyszerűsítő, téves és pontatlan eredményeket produkálhat." (Forrás: ISAF.)

Ebben a bekezdésben figyelemre méltóan sok az ellentmondás, ráadásul meggondolatlan benne, hogy egy olyan elemzésre válaszul született, amelyik többek között az ISAF-sajtóközlemények szóhasználatát (annak következetlenségét) is firtatta, tehát módszertanilag csak úgy, általában nem kifogásolható korlátlanul a fent előadott szempontból.

De hogy az ISAF saját maga azt kommunikálja, hogy amit kommunikál, az tényszerű, de csak pontatlanságra vezethet, és hogy soha nem volt cél a megbízható kép nyújtása általa... ez meglepő. Még ha igaz is lenne ez, ilyeneket mondani mennyire célszerű? A nyilvános kommunikáció terén el kell jutni valami olyan, "2.0" szintre, ahol - ha olyan radikálisan egy NATO/ISAF jellegű szervezet kommunikációja nem is alakítható át - legalább nincsen sértődés abból, amikor a kommunikáció hirtelen kétirányúvá válik, és nem csak nyeli a közleményeket a célközönség.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr513336053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása