Külpraktika

Külpraktika

Smart power és cute power: a kanadai miniszterelnök látogatása Kínában

2012. február 07. - Marton Péter

Stephen Harper kanadai miniszterelnök ma Kínába érkezik, népes delegáció kíséretében. Vele megy négy kabinetminiszter, hét parlamenti képviselő és negyven üzletember és tudós.

Két dolog ihletett meg ezzel kapcsolatban.

1) Idézem:

"Guangdongi (kantoni - M.P.) és a megaváros Csungkingba teendő látogatása során Harper miniszterelnök két olyan tartományi vezetővel találkozik majd, akik a jövőben várhatóan bekerülnek a Politikai Bizottság Állandó Bizottságába, és akik ugyanakkor versengő nézeteket képviselnek Kína vezetését illetően."

Figyelemre méltó, ahogyan a menő országok egy ilyen időszerű, egész pályás névjegycserés támadást lezavarnak, igyekezvén egy körrel elébe menni a dolgoknak. Az említett tartományi vezetők Bo Xilai, a csungkingi pártvezető, illetve Wang Ying, Kanton élén. Egyikük a maoista szlogenek híve, a másikuk eltökélt liberalizátor hírében áll (mint arról tavaly az MTI is jelentett). A kanadai küldöttség pedig jóban akar lenni mindkettejükkel.

2) Ismét idézet:

"A találkozó Bo Xilaival a barátság zálogaként két kölcsönpandát hozhat a rajtuk megosztozó Toronto, Calgary és Granby (Québec) állatkertjeinek."

A híres kínai pandadiplomácia. Valaha tisztán az ajándékozásról szólt (és ebben a formában a híres pingpongdiplomácia mellett kiegészítő szerepet kapott a KNK-USA közeledésben, 1972-ben). Mára viszont a pénzcsinálásról is szól, mivel a pandakölcsönnek díja is van, amely díj egy részének a pandakonzervációra költését a nyugati országok ugyanakkor elvárják Pekingtől.

Pandát lízingelni kicsit olyan tehát, mint vadászgépet bérelni: a cikk helyesen utal rá a zálog szóval, mert tartósan szorosabbra fűzi a kapcsolatokat. A pandák a Kínai Népköztársaság számára puha hatalmi tényezőként, sőt egyenesen cuki hatalmi tényezőként funkcionálnak. Kanadai részről pedig nem csupán öröm, hogy pandákat kapnak, ezzel egyidejűleg egy jól célzott gesztust is tesznek (adnak) Bo Xilainak.

Kép alább: Pan Da, a híres, hétpróbás kínai ügynök.

Frissítés (2012. március): sokak számításai nem jöttek be, miután Bo Xilai végül kiesett a pekingi felsővezetés kegyeiből.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr434074699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.02.07. 17:57:52

kozben Xi Iowa-ba keszul.
www.cbsnews.com/8301-505245_162-57372327/us-trip-of-chinas-next-leader-from-obama-to-iowa/

a kinai politikusok egesz sok mindenben kezdenek hasonlitani a nyugati politikusokra.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.02.07. 21:15:47

@Link Elek: hm, hogy a leendő kínai vezető Iowában tanult a sertéstenyészetről, ez tényleg komoly. És ügyes, hogy ezt most többszörösen ki is használja... vajon Gingrich iowai kínaiakkal kapcsolatos crush-ának van ehhez köze...? :)

Link Elek 2012.02.08. 05:50:42

meg egy erdekesseg.
a CCTV csinalt egy sorozatot en.wikipedia.org/wiki/The_Rise_of_the_Great_Powers
a kinai vezetok egyutt neztek es kielemeztek kina jelenere. abban egyetertettek, hogy erovel nem fog sikerulni kinanak "great power"-nek lenni.

www.nytimes.com/2006/12/09/world/asia/09china.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.02.08. 18:07:26

@Link Elek: wow, még Japánról is csináltak egy részt egy ilyen "take it easy" jellegű műsorhoz... Kínában még az Osztrák-Magyar Monarchia is megfordult annak idején koncesszió gazdájaként (Tiencsinben), de az igazán kemény tesztje a tabumentes vizsgálódásnak egyértelműen ez lehetett...
süti beállítások módosítása