Külpraktika

Külpraktika

Afganisztánban a helyzet...

2012. február 29. - Marton Péter

Ha nem lenne elég az az apró stratégiai katasztrófa, hogy a NATO egyelőre visszavonta az embereit az afgán minisztériumokból, ahol dolgoznak, miután egy afgán rendőr lelőtt két amerikai katonatisztet az afgán belügyminisztérium épületében, íme, egy igen hasznos észrevétel Anthony Cordesmantől (CSIS) az afgán misszió finanszírozásának a lassú ellehetetlenüléséről.

"A 2013-as pénzügyi évre a költségvetési igénylés 5,7 milliárd dollár, szemben a 2012-es 11,2 milliárddal - kb. 50%-os lefaragás -, miközben a Védelmi Minisztérium 2013 októberéig 352 ezer fős szinten kívánja tartani az afgán biztonsági erők létszámát. Az afgán hadsereget érintő lefaragás 6,5 milliárdról 3,7 milliárd dollárra csökkenti az erre elérhető összeget a 2013-as pénzügyi évben (43%-os csökkentés), miközben a létszámnak a 2011. októberi 173 ezerről kellene a 2012-es pénzügyi év végére 195 ezerre emelkednie. Az afgán rendőri erők esetében a 2012-es 4,6 milliárdról 2 milliárdra csökken a költségvetés (64%-os lefaragás), miközben a létszámnak a 2011. októberi 139 ezerről a jelenleg hivatalos végső célig, azaz 157 ezerig kellene növekednie, még a 2012-es pénzügyi év vége előtt."

Tetszik érteni, itt azoknak az afgán biztonsági erőknek a finanszírozása van szétesőben, akiknek a lojalitása és a hatékony működése az Afganisztán-stratégia sikere szempontjából alapvető jelentőségű.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr594224180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.02.29. 08:36:38

a stabil afganisztan léte senki szamara sem jelent elonyt, az instabil jelentett problemat egy ideig nyugaton, de szerintem az obama adminisztracio rajott, hogy specop/drone akciokkal hatekonyan tudja kezelni azokat az talib/... egysegeket, akik kepesek nyugaton akciokat vegrehajtani.
en ezt spekulalom, hogy mar eldontottek, hogy magara hagyjak az egesz kornyeket, csak ezt igy nem merik bejelenteni.
nehany legiero/socom/CIA bazis marad.
Oszt jonapot.

obama afganisztanrol sozlo beszedei nem az afganokrol szoltak, hanem arrol, hogy megakadalyozza, hogy onnan megtamadjak amerikat. ehhez nem szukseges se oupacio, se stabil afgan allam.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.02.29. 09:08:18

@Link Elek: Afganisztán feladása ilyen értelemben megtörtént már Obama hivatalba lépése után nem sokkal, csak a dolog csomagolása és az esetleges károk enyhítése cél már azóta is - ebben egyet tudok érteni, amellett, hogy még alternatívát sem tudnék könnyen mondani egyébként.

Ahol az én kételyeim következnek, az az SF/drone kombó fenntartásának a terve egy potenciálisan kicsit összeomló afgán politikai rend közepette. Alternatíva lesz, és pl. az egykori Északi Szövetség romjain lehet kezdeni az ügyben valamit tartósabban is, de nem fog ez olyan könnyen, biztosan és praktikusan működni, mint ahogyan most elképzelik. Sarokba szorulás zajlik - csak látszatra tudatos a helyezkedés; ez a legfőbb aggály, amit megfogalmaznék.

Link Elek 2012.02.29. 13:47:27

@Marton Péter:
media.salon.com/2012/02/Scan0011.pdf

ez aranyos :)
az NBC keszul a haborus tudositasokra

Link Elek 2012.02.29. 13:51:29

@Marton Péter:
nem olvastam semmi szakirodalmat a temaban, de nekem ugy tuni, hogy a mesterseges allamok jobb ha elobb szetesnek etnikai/nyelni/vallasi/... hatarokon darabokra. majd maguktol ugyis rajonnek mennyire nehez egyedul, es sajat elhatarozasbol kezdenek kozoskodni a szomszedaikkal.
a csehek/szlovakok, vagy a szovenek/horvatok/szerbek is mennyire jol megvannak az EU kornyeken.
Valami ilyesmit kene kitalalni a *stan vidékre is :)
Lehetoleg ugy, hogy ne legyen a tranziens idoszakban népirtás.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.02.29. 16:20:16

@Link Elek: wow :D

A 3. lap tetején jan. 12-től 90 napon belül "significant probability of Iranian escalation", aztán a lap alján "15% probability of major military action." Végül is az ezek szerint nagyon valószínű iráni eszkalációra teljesen életszerű a 15%-os valószínűségű komoly reakció :DDD

A tábornok ezzel a műsorral beállhatna "tízezerszeres energiával feltöltött pénzbevonzó fehér elefántot" árulni a tévében - nem vicc, ilyet amúgy tényleg láttam mostanában a tévében :(

A mesterséges államokra... Migdaltól Easterly et al.-ig nagyjából mindenki azon az állásponton van, hogy a mesterségesség nem segít, lásd pl.: papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=890593
Kérdés, hogy a szétesés hoz-e pozitív változást. Kelet/Közép-Európához képest nagyon más közeg Afganisztán, ahol az etnikai csoportok szervezettsége nagyon eltérő, és az elsődleges politikai közösségek nem a fejlett vagy fél-fejlett intézményrendszerek támogatásával megerősített virtuális közösségek, hanem a kisebb valódi közösségek (falu, völgy, mecsetközösség stb., egyszóval a qawmiyat).

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.02.29. 22:13:46

Ha cinikus (és egyben optimista) volnék, azt mondanám, h annyi év után rájöttek, h soha nem lesz épkézláb afgán haderő/rendőrség - főleg, mert nyugati mintára akarták kiépíteni - és hagyják bedőlni az egészet.

Ha Obama újraválasztásáig sikerül fenntartani a színjátékot, onnantól akár recsegve-ropogva összeomolhat egész Afganisztán.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.01. 06:46:18

@SchA: @SchA: az afgán haderővel kapcsolatos terveket a jelenlegi külpolitikai csapat azért most semmiképpen nem lenne kész feladni teljesen (egy GOP-s pedig még kevésbé lenne az), és a CT terén az opciók megtartásához az ANSF jelentőséggel bír.

Hogy a reális költségvetés mégis ennyire hiányzik az egész hátteréből, szerintem inkább az általános lefaragási kényszer mellékterméke. Ehhez jött hozzá, amit releváns helyeken sokan valószínűleg tényleg elhittek, hogy mivel tavaly kevesebb ISAF-katona halt meg, mint egy évvel korábban, a helyzet mostanra megfordult, és a gerillaháború apadóban, a tálibok ellenállása pedig kimúlófélben van, következésképp már biztonságosan lehet engedni az afgán erőkkel kapcsolatos ambíciókból. (Nem ez az első eset Afganisztánnal kapcsolatban, hogy egy külső szereplőt a saját propagandája téveszt meg, by the way.) Afganisztán hosszú távú kezelése ezért is tűnik elsősorban egy semlegesítendő kérdésnek az elnökválasztási kampány szempontjából.

Ettől függetlenül biztosan örömmel megszabadulnának tőle teljesen, mint mindenki más is, ha egyáltalán nem kellene számolni fájó (akár bel-, akár biztpol) következményekkel.

Amúgy az sem lehetetlen, hogy a Kongresszus végül az igényeltnél több pénzt "kényszerítsen" elkölteni az ANSF-re, az USA-ban még ez is megeshetne. Más kérdés, hogy ha a republikánus tábor marad a "nem nekünk kell bocsánatot kérni" álláspontnál (a Korán-égetésekkel és a következményekkel kapcsolatban), akkor náluk sem lesz tartósan népszerű az ANSF finanszírozása.

Link Elek 2012.03.01. 08:30:27

@Marton Péter:
>"nem nekünk kell bocsánatot kérni" álláspontnál (a Korán-égetésekkel és a következményekkel kapcsolatban)

Kivancsi lennek,ha afgan katonak Oklahomaban bibliákat égettek volna az milyen kovetkezmenyekkel jart volna?
Nagy kar, hogy nem lehet ilyen dolgokat leszimulalni, illetve ha lehet, akkor nem nyilvanos az eredmeny :(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.01. 16:28:39

@Link Elek: kis hazánknak is kell kapaszkodnia rendesen. Martonyi nemrég volt Líbiában a Vegyépszer megmentésének lehetőségét pedzegetni.
nol.hu/lap/gazdasag/20120220-martonyi_libiai_utja

nol.hu/archivum/20110922-tobbmilliardos_bukas_libiaban
Zawiyában fizetett rá nagyon a Vegyépszer, miután beindult a zúzda, és ehhez jön hozzá ráadásként, hogy nem mi voltunk a leghangosabb rezsimpukkasztók (ami nem baj, de természetesen megjegyezték).

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.01. 16:31:11

@Link Elek: még az eggyel előzőre - én is kíváncsi lennék egy ilyen szimulációra :)
süti beállítások módosítása