Külpraktika

Külpraktika

A skót függetlenség esetleges következményei

2012. március 05. - Marton Péter

A Guardianben Jim Murphy, a brit Munkapárt parlamenti képviselője Skócia esetleges függetlenségeinek következményeit latolgatja a NATO szemszögéből. A Skót Nemzeti Párt (SNP) programja szerint a NATO-val ugyan együttműködne (valamennyire), ám a szervezeten kívülről, nem belülről. Mindez éppen elég probléma forrása lehet ahhoz, hogy Murphy gazdasági érveket is bevessen az unió fenntartása érdekében.

"A különválás fenyegeti Skócia egyik legnagyobb erősségét. A Clyde 300 éve épít hajókat. Ha Skócia elhagyja Britanniát, a Clyde és Rosyth egy, a Királyi Haditengerészet szempontjából idegen ország földjén lenne, márpedig a Királyi Haditengerészet soha nem építtetett hajót külföldi hajógyárban. Ha az SNP akarata szerint alakulnak a dolgok, az kiváltja azt, amit még a konzervatívok hatalomra kerülése és az ázsiai hajógyártás felemelkedése sem idézett elő eddig: a skóciai hajóépítés napja leáldozhat. Egy munkapárti kormány alatt egyetlen hajót sem fogunk külföldön építeni: a fregattjainkat és a rombolóinkat csakis az Egyesült Királyság négy alkotónemzetének valamelyike fogja előállítani."

Vagyis adott esetben a három megmaradó alkotónemzet valamelyike, Murphy úgy érti (Észak-Írország, Wales vagy pedig Anglia; ha egyszer Skócia kiválna közülük). A "Clyde" a Clyde folyó menti hajógyártásra utal, ez a folyó folyik át Glasgow-n is; a "Rosyth" pedig a Rosyth Királyi Hajóépítőre.

A kilátásba helyezett negatív következmény megfogalmazása ugyanakkor óvatos. Murphy fregattokról és rombolókról beszél. Ezek beszállításának Ázsiába telepítése is érdekes felvetés, de nem repülőgép-hordozókról van szó. Utóbbiak közül az Erzsébet királynő osztály első darabja, az HMS Queen Elizabeth már javában készül Skóciában, és valamikor a 2010-es évek második felében várható a szolgálatba lépése. Sőt a múlt hónapban a második hajó, az HMS Prince of Wales építése is elkezdődött.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr854289870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.03.05. 11:52:58

Fog ez meg finomodni.
Ami nagyon lassan nyer teret az az a gondolat, hogy gazdag nemzeteknek nem éri meg haboruzni sem egymas ellen, sem akarki ellen a sajat teruletukon. Bar nem olvastam tanulmanyt ezugyben, de eleg egyertelmunek tunik szamomra, hogy elfogadjam axiomakent :)

Krugman elemzi
krugman.blogs.nytimes.com/2008/06/05/transport-costs-and-deglobalization/
krugman.blogs.nytimes.com/2010/02/21/a-globalization-puzzle/
, hogy amig a szallitasi koltsegek a tobbi tevekenyseg koltsegeihez kepest kicsik, addig se a haboru, se a bezarkozas anyagilag nem éri meg.

namost ha nem eri meg haboruzni, akkor nem annyira eletbevago, hogy az osszes hadieszkoz a sajat teruleten keszuljon, mindossze az a fontos, hogy a "vedelmi csoport"-on belul keszuljon. ez lehet akár a NATO is, de ha Skocia kilep, attol meg "kozelebb" lesz az UK maradekahoz, mint a tobbi NATO orszag, ha ott marad a hajogyartas az sem lesz akkora problema, foleg ha a skotok kiszamoljak mennyit vesztenenek ha az angolok elvinnek a gyartast.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.05. 13:24:24

@Link Elek: nézem a linkeket is mindjárt. Valószínűleg amúgy tényleg nem eszik olyan forrón a kását, már ha utóbbi elkészül egyáltalán, és lesz itt függetlenség.

Murphy felvetése hasonlít arra, ami Szerbia részéről ment Montenegróval kapcsolatban a 2006-os függetlenségi népszavazás előtt. Kilátásba helyezték, hogy a montenegrói diákok nem tanulhatnak majd tandíjmentesen Belgrádban, nem lesz egészségbiztosítási klíring Montenegro és Szerbia között, kemény határellenőrzésre lehet majd számítani stb. Miközben nyilvánvaló volt, hogy Szerbia sem volt érdekelt a kapcsolatok további leépítésében a függetlenség esetén. De a népszavazás előtt azért próbálták meggyőzően ígérni, hogy fájni fog.
süti beállítások módosítása