Külpraktika

Külpraktika

Kony 2012: Hathat-e a közvélemény hosszú távon a külpolitikai döntésekre?

2012. március 11. - Peter Rada

Rada Péter

A külpolitikai elemzésekben mindig örökzöld kérdés, hogy a közvélemény milyen módon befolyásolja a külpolitikai mechanizmust, egy, a napokban az Interneten viharos sebességgel terjedő videó miatt sajátos megvilágítást kapott.

A kérdés most az Invisible Children Alapítvány által készített Kony 2012 (kampány)film következtében egy igen sajátos kontextusban úgy is újrafogalmazható: képes-e a közvélemény a külpolitikai döntések során elérni azt a kritikus pontot, amely a döntéshozókat konkrét lépések meghozatalára sarkalja, és ha igen, akkor mennyi ideig tartható fenn a politikai elkötelezettség. A nyugati demokratikus társadalmakban nem lehet egyetlen olyan politikus sem, aki morálisan ne tudna azonosulni a film készítőinek és a Joseph Kony elleni kampány szervezőinek a céljával, vagyis, hogy minden embernek (gyereknek) joga van megfelelő körülmények között felnőnie, és hogy Konynak felelnie kell a tetteiért. A tettei sajnos nem példa nélküliek az emberiség történetében, de kétségtelenül nem tűrhetőek el.

A film hétfőn került fel az Internetre és azóta több mint 50 millióan nézték meg, ami önmagában is elképesztő eredmény, de számos kritika is felmerült a filmmel és a készítőkkel kapcsolatban. Ezek többnyire arról szólnak, hogy túlzott leegyszerűsítéséről van szó egy komplex konfliktusnak, illetve hogy valójában nem jelent hatékony segítséget a probléma megoldására, vagyis Kony elfogását nem feltétlenül fogja elősegíteni. A kritikusoknak természetesen igazuk van, de véleményem szerint a kampány lényegi célja nem (vagy nem csak) az ugandai és közép-afrikai konfliktus megoldása lenne, hanem egyfajta kísérlet, hogy a közvélemény képes-e módosítani a külpolitikai döntéshozatalt olyan irányú lépések megtételére, amelyek önmagukban nem lennének magyarázhatóak az ország (természetesen elsősorban az Egyesült Államokról van szó) nemzetbiztonsági érdekeiből levezetve.

Jelen bejegyzés nem a film klissészerűségét szeretné vizsgálni, vagy a hollywoodi mázat kritizálni, hanem sokkal inkább azon gondolkodni, hogy tényleg képes-e egy ilyen jellegű kampány befolyásolni egy külpolitikai döntéshozatali folyamatot.

Kiindulópontnak több dolgot kell figyelembe venni:

  1. A demokratikus országok külpolitikáját az állampolgárok (közvélemény) által megválasztott vezetők alakítják, akik a politika vastörvényei szerint a szavazatokért versengenek, vagyis nem hagyhatják figyelmen kívül a szavazók véleményét.
  2. A facebook generáció korszakában könnyebben mérhető a közvélemény változása.
  3. A facebook generáció a politikusok minden lépését és döntését is figyelemmel tudja kísérni, ami mind a közvélemény, mind a politikusok számára közismert, és ezért nem csak egyszerűen a politikusok bűntudatát lehet felébreszteni, hanem az első pontra utalva figyelmeztetni lehet őket, hogy a közvéleményt követni a saját érdekük.

Már évtizedek óta beszélünk a globalizációról és a közvélemény megerősödött befolyásáról a külpolitikai döntéshozatalra, de még mindig nem áll rendelkezésünkre egy olyan modell, amely pontosan meg tudná határozni a közvélemény tényleges szerepét. (Lásd ezt az elméleti értekezést a témában 2008-ból, itt.) Egy dolog viszont világos, hogy minden külpolitikai lépés hátterében politikai döntés áll, és a demokratikus államok külpolitikájában ezeket a döntéseket a közvéleményt, vagyis  a választókat képviselő politikusok hozzák meg. Az is világos, hogy a politikusok állásfoglalása világos iránymutatások alapján befolyásolható. A választói akarat megfelelő kiszolgálása a hatalmon maradás, vagyis a szavazatok maximalizálásának az eszköze. Külpolitikai döntések esetén különösen igaz, hogy az olyan témák, amelyek nem élvezik a választók figyelmét, könnyedén háttérbe szorulnak, hiszen világos, hogy a politikusok nem kívánnak kockázatos külpolitikai lépések kivitelezése mellett elköteleződni. Vitathatatlanul az egyik legkockázatosabb döntés a külföldi intervenciók támogatása. Joseph Kony elfogása és az Úr Felszabadítási Hadseregének a felszámolása pedig ebbe a kategóriába esik.

A globalizáció abban jelent változást, hogy a figyelem több mindenre terjed ki a választói oldalon és a „nyugati” társadalmak közvéleménye fogékonyabb az univerzálisan elfogadott értékek megsértése ellen felemelni a hangját, vagyis jelezni az akaratát a politikusok felé. Az állam (leegyszerűsítve a politikai elit) nem képes megtartani az információk bennfentességén alapuló primátusát ebben az értelemben a külpolitikai döntéshozatal folyamán. A globalizáció egészen biztosan új külpolitikai érát hozott, amelyben az emberek globálisan politikailag aktívak és egyre elfogadottabb az állítás, hogy a globálisan megjelenő problémák mindenki összefogását igénylik.

A filmhez visszatérve: a készítők célja minden kétséget kizáróan az volt, hogy elérjék a közvélemény képviseletében azt a kritikus tömeget, amely a politikusokat döntésre és konkrét lépések meghozatalára sarkallja. Egy biztos, Joseph Kony tényleg ismert lett a világon, és a probléma megoldása felkerült az Egyesült Államok külpolitikai „to do list”-jére. A film, vagy általában a kampány viszont ezen felül arra nem alkalmas, hogy a pontos lépések kivitelezéséhez politikai tanácsot adjon. Vagyis az ilyen jellegű kezdeményezések alkalmasak arra, hogy alakítsák a külpolitikai napirendet, arra viszont nem, hogy világos cselekvési utasítást adjanak. Ebben az esetben Kony elfogása nem világos és pontos javaslat, tekintve, hogy a végleges cél (ráadásul még a filmben is ennek az erősebb az üzenetértéke) az ugandai, vagy általában a világon élő gyerekek életkörülményeinek, kilátásainak a javítása lenne. A politikai elkötelezettség fenntartása ügyében is inkább szkeptikusak lehetünk, vagyis a szervezők félelme sem alaptalan, hogy ha 2012-ben nem történik az ügyben lényegi lépés, akkor még sokáig nem is fog.

 

 

 

 

 

 

A szerző a Young Atlanticist Working Group tagja.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr724309614

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az igazi diktatúra 2012.03.16. 07:48:47

Mostanában az internetes kultúra egyik legnépszerűbb témája az Invisible Children mozgalom filmje Konyról, az afrikai terror egyik leghírhedtebb alakjáról.  A film készítőinek célja, hogy támogatókat szerezzenek kampányukhoz, és ezzel életben tart...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.12. 06:17:47

Abban látok például egy érdekességet, hogy ahhoz a fajta vezető szerephez - a Szabad Világ vezetése -, amelyre az Egyesült Államok gyakran hivatkozik, és külpolitikai identitásának szerves része, a Facebook és a társadalmi média egyéb szegmensei valós infrastruktúrát kínálnak. Itt gyűlnek a klikkek, like-ok és retweetek mindenhonnan, és közvetlenebb teret kap a globális közvélemény.

Az árnyékos oldal az, hogy az amerikaiak által megválasztott döntéshozók és képviselők számára nem válik el egymástól sem az amerikai és a globális közvélemény (x millió klikk jön innen is, onnan is), sem az ezekre történő hivatkozás; ez pedig az elszámoltathatóság tekintetében nem szerencsés.

Link Elek 2012.03.12. 10:26:07

@Marton Péter:
viszont a donteseik tulmutatnak az USA hatarain.
A facebook, twitter, google,... mukodese elsosorban az amerikai szabalyoknak felel meg akarhonnan hasznalja is az ember.
az amerikai valasztast nagysagrendekkel tobben kovetik kulfoldrol, mint a nemet/francia/EU/... valasztasokat.

az USA bemanoverezte magat a vilag vezeto szerepebe, amibol az kovetkezik, hogy vilag problemainak megoldatlansagat rajtuk fogja mindenki szamonkerni.
Kina szandekosan nem akar ilyen szerepet, nem akar vilagszinten semmiert sem felelosseget vallalni.

Link Elek 2012.03.12. 10:46:40

off:
Palantir, the War on Terror's Secret Weapon
A Silicon Valley startup that collates threats has quietly become indispensable to the U.S. intelligence community
www.businessweek.com/magazine/palantir-the-vanguard-of-cyberterror-security-11222011.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.12. 11:15:31

@Link Elek: erről a rendszerről olvastam valaha nyílt forrásból, hogy a társadalmimédia-platformokhoz is hozzáfér. Az nem világos, hogy csak a korlátozás nélküli megosztású adatokat integrálja-e, vagy vannak itt esetleg egyéb trükkök is beépítve.

Egy Joseph Kony típusú figura persze nem sok nyomot hagy a rendszerben. Viszont ha egy újságíró legközelebb megosztja pár ismerősével, hogy talán össze tud futni az LRA-val X országban, X településre tart éppen stb., még egy ilyen, a világ elől elbújt ember esetében is van mit kutatni, mint Kony.

Peter Rada 2012.03.12. 11:22:22

Egyetértek a kommentekkel. Megint megjelenik az a kettősség, ami az Egyesült Államok külpolitikáját jellemzi, amely az értékek alapján betöltött szerep retorikai szintje és az érdek-vezérelt valós lépések között jelenik meg.

Bármely megjelenő probléma megoldatlanságát a retorika miatt a közvélemény számon kérheti Washingtonon, ami tovább mélyíti a szakadékot az értékek és az érdekek között, és esetleg tényleges lépésekre is sarkallhatja az Egyesült Államokat, például jelen esetben, ahol érdekek nincsenek jelen, de nem is nagyon sérülnek azáltal, hogy segítenek Kony kézrekerítésében. Az LRA felszámolása már nagyobb falat, ebből a szempontból inkább szkeptikus vagyok.

LCHB 2012.03.14. 21:52:17

itt egy szerintem érdekes kommentár, ami túlmutat a ténybeli tévedések felsorolásán és azon, hogy mennyire kúl lett 'to give a f#ck when others give a f#ck' és, hogy ez tulajdonképpen mit is befolyásol. a cikk eléggé a másik oldalról való, de talán pont ettől igazi kommentár: vigilantcitizen.com/vigilantreport/kony-2012-state-propaganda-for-a-new-generation/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.15. 09:14:15

@LCHB: jó írás! Rada Péter is biztosan válaszol majd, de egy dologra én is reagálnék gyorsan.

Szóval a reverse propaganda természetesen nem új jelenség, csak nem volt hozzá ennyire király infrastruktúra korábban. De kapásból eszembe jut pl. a Sissi-féle sztori, ahol Velencébe elmegy ugye a királyné. Nagy bizonytalanság, kicsit ellenséges tömeg, aztán jönnek az udvar ügynökei, hozzák a kis gyermeket (korai drónhadviselés), ráállítják a célpontra kellő távolságból, úgy 100 méterről, és eleresztik, hadd szaladjon. Anyuka örül, a beépített ember pedig megfelelő időzítéssel elkiáltja magát, hogy "Viva la Mamma!" A tömeg pedig elolvad. A nagymamám mondta is mindig az ilyen dolgok kapcsán, hogy "ronda dolog ez a politika".

Peter Rada 2012.03.15. 10:18:05

Tényleg alapos írás. A probléma, hogy egy fontos kérdést figyelmen kívül hagy. Tényleg igaz, hogy sajnos általános jelenség, hogy az etnikai és törzsi konfliktusok közepette mindig lesznek hadurak. De a hadurak általában valamilyen racionálisan meghatározható célt követnek (pl. pénz, hatalom stb.) és körülhatárolható hatalmi struktúrában helyezkednek el. Konyt nem támogatja más csoport, nem kifejezetten a pénzért, vagy a hatalomért létezik a csoportja, hanem egy racionális keretek között nem értelmezhető felsőbb akarat által vezérelt (legalábbis ezt gondolják), sokszor ad-hoc cselekedetek halmaza. És azt se felejtsük el, hogy Kony egy nyugati társadalomban valószínűleg a zárt osztály "vendége" lenne.
süti beállítások módosítása