Külpraktika

Külpraktika

Hírszerzési trükkök: iraki gerillák vs. Apache helikopterek

2012. március 16. - Marton Péter

Marton Péter

A társadalmi média igen hasznos a hírszerző szolgálatok számára a világon mindenfelé - ezt a bölcsességet az alábbi videó például szórakoztató szatírába ágyazza:

Amikor az emberek még azt is folyamatosan jelentik, merre járnak éppen, vagyis kvázi-bokamonitort raknak magukra, a helyzet tovább fokozódik.

A geolokációs információkat viszont egyéb módon is el lehet árulni, nem tudatosan is. Mobiltelefonnal készített fotó feltöltése az internetre járhat ezeknek a kiadásával, mivel a képpel együtt a telefon ezeket is rögzítheti. Egy ennek a veszélyeire figyelmeztető cikkben, amely az amerikai Hadsereg részérül kerül közre, érdekes anekdota olvasható. Továbbadom:

"Warren egy valós esetet is felidézett 2007-ből. Egy iraki bázisra új helikopterek érkeztek egy repülőegység számára, és néhány katona lefotózta ezeket, amint ott parkoltak. A fotók alapján, amelyeket feltöltöttek az internetre, az ellenség meg tudta határozni a helikopterek pontos helyzetét a bázison belül, és egy aknavetős támadással négy AH-64-es Apache-t tudott megsemmisíteni."

A klasszikus katonavicc, arról, a haderőn belül melyik alakulat hogyan bánik el egy kígyóval, ez alapján újabb kiegészítést kaphat.

Combat Helicopter Aviation. Prepares to deliver air support to infantry, discovers snake destroyed his chopper after he had uploaded pictures of it to the internets for Mom and Dad.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr1004319803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2012.03.16. 14:55:09

Részben erről írtam a Hadtudományba egy cikket, remélem, hamarosan belinkelhetem :)

Azért "időben" leesett az amcsiknak az ezzel kapcsolatos veszély, tavaly ki is adtak egy Social Media Handbookot.

tucano 2012.03.16. 15:33:18

és mi van a gerillákkal? Ők nem posztolják, például "Ahmed szülinapja az új barlangban"?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.16. 17:03:15

@Thaddeus Griffin: az a cikk természetesen érdekel majd!

@tucano: abszolúte igaz. A gerillákkal kapcsolatban az adatok bányászata más nagyságrendben, és sokkal izmosabb módszerekkel zajlik. Link_Elek a napokban jelezte a témában igen releváns Palantir-rendszerről ezt a friss írást:
www.businessweek.com/magazine/palantir-the-vanguard-of-cyberterror-security-11222011.html

A lehetőségeket illusztrálja - ehhez hasonló eszközöket természetesen a COIN támogatására is lehet használni, még egy low-tech környezetben is, mert még onnét is kikerül mindenféle információ, amely alapján legalább indirekt következtetésekre lehetőség van.

tucano 2012.03.16. 22:02:57

@Marton Péter: Palantir nagyon kemény, köszi a cikket!
süti beállítások módosítása