Külpraktika

Külpraktika

"Gainesville nem Waco"

2012. június 18. - Marton Péter

Marton Péter

Gainesville békés, 120 ezres lakosságú megyeközpont Floridában. Egy ideje itt ténykedik azonban a Missouriból származó Terry Jones, aki egykori szállodai alkalmazottból lett a Dove World Outreach Center nevű miniegyház vezetője, huszonvalahány fős gyülekezete élén. Ez a kicsi társaság már évek óta keveri a bajt a város körül, azzal, hogy a Korán elégetésével fenyeget különféle okokból, tiltakozásképpen - áprilisban aztán meg is tették, amit kilátásba helyeztek, és egy Iránban fogva tartott keresztény pap szabadon bocsátását követelve láttak neki a könyvégetésnek. Június 15-én, pénteken pedig a belvárosban jártak tüntetni. A céljuk itt inkább a helyiek megszólítása volt. Isten félésére és a bűn elkerülésére intették a járókelőket.

protests.JPG

A velük átellenbeni utcasarkon viszont a helyi ellentüntetők gyülekeztek. A transzparenseiken többek között a wacói incidenst is felemlegették, ahol egy szekta annak idején igen komolyan felfegyverezte magát, majd egy meglehetősen szerencsétlenül alakult ostrom során vérzett el végül, Texas államban, 1993-ban. A teokrácia elutasítása  is szóba kerül, és a városban sokan gondolkodnak ilyen terminusokban a Dove World Outreach Centerről. Egy metodista lelkész, akivel beszéltem, egyszerűen a talibánként emlegette Terry Jones gyülekezetét.

A két tábor még jó darabig ott maradt a kereszteződésnél. A Dove World Outreach vezérszónoka egy megafonnal a kezében prédikált, elég furcsa módon, minden egyes szó után megállva, mintha egy mondat végére ért volna. A másik oldalon az aktivisták együtt hallatták a hangjukat, hogy a megafont ellensúlyozzák, "Gainesville szeret mindenkit" - ilyen és ehhez hasonló jelszavakat skandálva. De az ellentábor sem volt nagyobb, mint a Dove World Outreach Center vélhetően közel-teljes létszámban felvonult gyülekezete.

A belvárosban az emberek nagy része a közeli főtéren gyülekezett ekkortájt, ahol már mindenki az ingyenes péntek esti koncertet várta.

Mint említettem, Gainesville alapvetően egy békés kisváros.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr604591546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2012.06.19. 09:15:01

Ruby Ridge viszont sok tekintetben Waco előfutára, amiről pont most jelent meg post a LEMIL-en.

stoppos76 2012.06.20. 14:33:00

Gainesville nem Waco, de a miniegyházukban sok a wacko. :)
süti beállítások módosítása