Külpraktika

Külpraktika

Az elefánt a szobában

2012. július 01. - Marton Péter

CabinetRoom.JPG Ez itt egy pihentető vasárnapi pószt, a képen látható szerény ülésterem pedig a floridai kormányzónak és tisztviselő-társainak a kabinetszobája - itt szoktak tanácskozni. Tallahassee-ban, Florida állam fővárosában (a fotót én követtem el, kopirájt).

Florida a közelgő elnökválasztáson is fontos csatatér lesz (szokás szerint battleground state). Jelenleg "elefántos" vezetése van, vagyis republikánus kormányzó, a jelenleg az Obama-féle egészségügyi reformmal is harcban álló Rick Scott vezeti - bár Floridában a kormányzó relatív hatalma egyébként nem olyan nagy, mint némelyik másik szövetségi államban.

Scottról eszembe jut pár dolog, és ezért gyorsan elmesélem azt a vele kapcsolatos, viszonylag friss anekdotát is, mely ezen a blogon kiadós külpraktikai buktaként mindenképpen említést érdemel.

Szóval, még májusban Rick Scott találkozott Juan Carlos spanyol királlyal, aki egy hónappal a találkozót megelőzően elszenvedett balesetét próbálta kiheverni éppen. Mint emlékezetes, a derék monarcha a spanyol gazdasági válságot elefántvadászattal ünnepelte Botswanában, amiért aztán szidták sokan Spanyolország-szerte. Hogyan köszöntötte őt ezek után Rick Scott? Hát ezzel a mondattal: "Erről többet akarok majd hallani. Én ültem már elefánton, de még nem próbáltam kilőni egyet sem!"

Hozzá kell tenni: a beszélgetés, mint alább hallható is, azzal kezdődik, hogy a spanyol király gyenge angolsággal a baleset után továbbra is rossz fizikai állapota miatt szabadkozna... Scott pedig előzékeny akar lenni, amikor közbevág - amit nem kéne, hiszen attól, hogy tudom, mit fog mondani a másik egy általam jobban beszélt nyelven, még végighallgathatom. Scott ezt nyilván nem sértésnek szánta, sőt még a téma érzékenységével is tisztában lehetett. Talán éppen így akarta ezt a kérdést rögtön az elején megszelídíteni. A sajtó reakciójának a fényében azonban ez nem sikerült.

Videó az esetről:

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr714618460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.07.03. 00:24:48

@Link Elek: igen, ez megvolt... Chávez a szokásos trollkodására hasonlóan konstruktív választ kapott :)
süti beállítások módosítása