Külpraktika

Külpraktika

Brit-amerikai kapcsolatok: politikaformálással kapcsolatos várakozások

2012. július 26. - Marton Péter

Mitt Romney az Egyesült Királyságban turnézik, és Camerontól Blairig sokakkal találkozik, hogy előkészítsen egy használhatóbb kapcsolati kört esetleges elnöksége idejére. Közben ő és a stábja az otthoni választási kampány részeként pontok szerzésére is törekszik persze, folyamatosan. Tanácsadói sorra fogadkoznak, mi lesz más attól, ha Romney lesz az elnök. Ezek között a kvázi-kontrafaktuális állítások között szerepel sok teljesen általános, ideológiai színezetű kiszólás Obama ellen - éppenséggel ezek vannak túlsúlyban. A Romney-csapat erősen az otthoni WASP közönség szubliminális ingerlésére koncentrál, és a brit témát kb. abba az értelmezési keretbe pakolja, miszerint a "különleges (angolszász) kapcsolat" egyike azoknak a dolgoknak, melyek egy régi, jó világ gondosan megőrzendő részei (a megőrzéshez pedig szerintük, persze csakis félig kimondatlanul, angolszász elnök való igazán).

Tanulságos, amikor a konzervatív brit sajtóban ezek után - ebben a cikkben - konkrétabb lehetőségek számításba vétele is szóba kerül.

Példa az általános ígérgetésre Romney egyik tanácsadója részéről:

"Obama baloldali. Nem értékeli annyira a NATO-szövetséget. Kényelmesen elfogadja az Egyesült Államok hanyatlását és a hagyományos szövetségek nem jelentenek számára annyira sokat."

Ezek után pedig íme, a brit Telegraph következtetése a Falkland-szigetek ügyében:

"Brit diplomaták az Obama-féle Fehér Házzal fennálló kapcsolat "tranzakcionális" jellegére panaszkodnak, és arra, hogy nem kapnak elég támogatást a Falkland-szigetek ügyében.

Romney eddig nem mondott semmit a Falkland-szigetekkel kapcsolatban, ám külpolitikai csapatának egyes tagjai Nagy-Britanniát pártolják és az argentin elnöknek, Christina Kirchnernek a szigetek feletti argentin szuverenitásra vonatkozó követeléseit nyilvánosan visszautasítanák. Eközben Obama alatt az Egyesült Államok ebben az ügyben semleges marad."

A legtanulságosabb az, ahogyan a Telegraph cikke az iménti szembeállítás leírása után rögtön hozzáteszi:

"Romney tanácsadói nem tudtak példát mondani azt illetően, Romney alatt pontosan mennyiben lenne eltérő az amerikai külpolitika Nagy-Britannia irányában. Egyikük az európai gazdasági válsággal kapcsolatban beismerte, "igazából nem tudom, mi az ezzel kapcsolatos politikai válaszunk.""

Vagyis pusztán az Obama-adminisztráció és a Romney-csapat szavait összevetve igazából keveset tudunk arról a hipotetikus helyzetről, ha a dolgok Argentína környékén hirtelen forróbbra váltanának. Nesze semmi, fogd meg jól.

Frissítés: a Romney által eltervezett angolszász egymásra találás mostanra a Telegraph értékelése szerint is kimondottan kontraproduktív.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr654680126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.07.26. 22:03:33

az angol-amerikai politikai/diplomaciai/katonai/... kapcsolat nagyon jol mukodik.
Javitani rajta nem szuksegszeru, viszont rontani konnyu, van honnan :)
Kivancsi vagyok Izraelben is ennyire ovatlan lesz-e.

Az, hogy kritizalta a londoni olimpiat az elegge kiverte a biztositekot

Link Elek 2012.07.27. 07:03:07

Romney Stumbles in London
swampland.time.com/2012/07/26/romney-stumbles-in-london/

az uzletemberek szar politikusok lesznek, mert megszoktak, hogy a véleményes dolgokban csak az ő velemenyuk szamit. a politikaban meg nagyon nem.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.07.27. 12:30:32

@Link Elek: nagyon eltolta ezt. Épp most láttam Piers Morgannél, próbálta csökkenteni a károkat. De ez így eléggé uphill battle, ami a londoni út megítélését illeti. Még otthon sem sikerülhet túl jól kijönni belőle.

Hát igen, Lengyelország és Izrael ezek után nagyon érdekes lesz. A média annyira figyelni fog rá, hogy én a helyében a végén beteget jelentenék inkább. Ezért nem lennék persze Elnök :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.07.27. 12:31:42

@Marton Péter: vagy ha nem Elnök, akkor éppen menő üzletember :))

Link Elek 2012.07.27. 13:12:08

--ROMNEY’S TRIP IN THIS MORNING’S BRITISH PAPERS: The Times, p. 12, “‘Nowhere man’ Romney loses his way with gaffe about the Games” … The Guardian, p. 4, “Romney’s diplomatic gaffe: Mitt falls at the first hurdle” … The Daily Telegraph, p. 4, “Hardly a ringing endorsement from the visiting presidential hopeful,” plus editorial cartoon on p. 22 of a grinning, cleft-chinned Mitt gluing a big “Romney for President” bumper sticker over the logo of the London Games …

Daily Mail, p. 6, “Who invited party-pooper Romney?” with sidebar, “The gaffes of muddled Mitt” … The Sun, p. 6, “MITT THE TWIT: Wannabe President in Games insult -- but Cam insists: We’ll show you” … Daily Mirror, p. 6, “That’s a Mitt rich! PM hits back at Games doubter” … cover of the tabloid “i”: “Ready. Set. Go! (Whatever Mitt Romney says).”

--ROMNEY’S TRIP ONLINE IN U.S. YESTERDAY: HuffPost: “WHOOPS: Romney Offends British Hosts On First Trip Abroad As Presumptive GOP Nominee” … Drudge, “ROMNEY QUESTIONS IF BRITS ARE READY … Cameron hits back at Mitt!” … Talking Points Memo, “Let The Gaffes Begin! Brits Pounce On Romney’s Olympics Critiques” … Daily Beast: “ROMNEY IRKS ENGLAND” … HuffPost U.K.: “ROMNEYSHAMBLES: Mitt's Visit Flops After Branding London Olympics 'Disconcerting'”
süti beállítások módosítása