Külpraktika

Külpraktika

Utazás, emlékezetzavar és diplomácia

2012. augusztus 09. - Marton Péter

Marton Péter

Nemrég jött velem szembe ez a 2010-es kutatási beszámoló a Berkeley honlapján, és az eredményeivel kapcsolatban külpolitika-elemzési szemszögből is érdemes elidőzni.

A jet-lag (szakszóval deszinkronózis) - vagyis a gyors, hosszútávú, időzónákon átnyúló utazás - hatásaival foglalkozó kutatók hörcsögökön tesztelték a New York-Párizs táv 6 órás időkülönbségének megfelelő napszakcsúsztatás hatásait, szándékosan megzavarva szegény kísérleti jószágok máskülönben igen precízen tartott életritmusát. Illusztráció: a képen látható társukkal ellentétben az érintett hörcsögök nem hintázhattak csak úgy, akármikor, amikor nekik jól esett volna.

Hörcs.jpg

Azt már régóta lehetett tudni, hogy a jet-lag vezethet fejfájáshoz, levertséghez, ingerültséghez és egyeseknél akár emésztési zavarokhoz is, mostanra azonban jelentős kutatási eredmények igazolják a romló emlékezeti és tanulási teljesítményt az időzónaszörfölés áldozatainál. Az említett kutatás során pedig az bizonyosodott be, hogy az életritmus megzavarása a hörcsögök hippokampuszában sajátosan módosítja a neurogenezis folyamatát, méghozzá tartósan, még egy hónappal az átállást követően is. A hippokampusz új sejtjeinek képződését érinti - a folyamat nem áll meg, a megjelenő új neuronsejtek azonban valamiért szokatlanul nagy arányban elhalnak az éretté válás előtt a jet-laget szenvedett állatok esetében, az érett neuron számának csökkenését idézve elő. Ennek is van felderítendő miértje persze, ám az emlékezetzavarokat illetően ez az eredmény már önmagában is a magyarázat fontos része lehet, tekintettel a hippokampusznak az emlékezésben betöltött szerepére.

Túl annak belátásán, hogy ez a pilótákra is hatással van, természetesen a gyakran repülőket utasként is érinti mindez. A külpolitikai szereplők pedig hajlamosak sokat repülni, ezek után el lehet tehát képzelni, hogy egy-egy diplomáciai baki hátterében akár a deszinkronózis hatása is lehet. Példaként elég talán Mitt Romney elnökjelölt közelmúltbeli londoni ballépéseinek egyikére gondolni, amikor a brit munkáspárti vezetőt, Ed Milibandet nem a nevén említette a találkozójukat követő nyilvános megjelenés alkalmával, hanem csak mint "Mr. Leader". Rövidzárlat...

Hozzáteszem: a nagy magasságban repülő jet utasszállítókon utazók ráadásul szokatlan, a földfelszínihez képest kisebb légnyomást kell, hogy elviseljenek tartósan, miközben rosszabb minőségű és oxigénben szegényebb levegőt szívnak. Ilyen körülmények között pedig komolyabb megpróbáltatáson eshetnek át, mint a kaliforniai hörcsögök.

Frissítés: Romney minden bakijára a jet-lag természetesen nem lehet magyarázat. Itt a legújabb: Romney részvétét fejezte ki a wisconsini szikh templomban történt lövöldözés áldozatainak hozzátartozói felé, csak sajnos "sejk" templomról és "sejk" emberekről beszélt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr934704110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása