Külpraktika

Külpraktika

A DEVGRU és a CIA titkos gyakorlóterepének lelepleződése: a kauzalitási lánc

Bejegyzés alcíme...

2012. október 10. - Marton Péter

DEVGRU.jpgHa ezt a cikket elolvassa valaki, a következő kauzalitási lánc áll össze a címben jelzett történést illetően:

Cenzúrázatlanul, a Pentagon előzetes jóváhagyása nélkül megjelenik Matt Bissonnette-nek, a Navy Special Warfare DEVGRU (közismertebben: a Navy SEAL) alakulat Team Six egységéből az egyik volt katonának a könyve az Oszama bin Ladent likvidáló különleges műveletről, amelyben ő volt az egyik résztvevő. (A címe: "Nem egy könnyű nap".)

→ A Cryptome.com oldalhoz kötődő emberek felfedezik benne az elhullajtott utalást, hogy a pakisztáni akcióra valahol Észak-Karolinában készültek fel a kommandósok.

→ Ezért ezek az emberek elkezdik fürkészni Észak-Karolina műholdas képét a Bing segítségével (is), hátha sikerül találni egy bin Ladenéhez hasonló objektumot. Kitartóan kutatnak.

→ Meg is találják, amit keresnek.

Ebből az kerekedik ki, hogy Matt Bissonnette nem elhanyagolható károkat okozott egy nemzetbiztonsági ügyben - bezzeg ha cenzúrázták volna a munkáját.

Ebben a másik cikkben viszont volt különleges műveletiseket idéz a szerző, a Special Operations Forces Situation Report szerzőit, akik szerint:

"Nekünk szerzőként az a tapasztalatunk, hogy a védelmi minisztériumnak az ilyen szűrései általában kellemetlenül hosszúra nyúlnak, és a céljuk inkább az, hogy a szenior vezetés számára kellemetlen dolgokat eltávolítsák a szövegekből, mint hogy a műveleti biztonságot védjék ezáltal valójában."

Annak ellenére gondolják ezt így az idézettek, hogy maguk sem helyeselték Bissonnette gerillaakcióját a könyv előzetes jóváhagyás nélküli publikálását illetően.

Egy pletyka szerint eközben Stanley McChrystal volt ISAF-parancsnok politikailag garantáltan rizikós könyvének az engedélyezése is nagyon hosszú ideje csúszik már, Bissonnette könyvének a megjelenése pedig ezt a folyamatot még tovább lassíthatta.

Ennek alapján a kauzalitási lánc elöl is, hátul is kiegészülhet ezzel-azzal (még ha ez nem is igazolja Bissonnette önállóskodását). Valahogy így:

A Pentagon általában jó sokáig szívatja a szerzőket, és valójában a deklarált célokhoz képest kétes értékű módosításokat hajt végre a szövegeken.

→ Emiatt végbemegy a fent leírt oksági lánc.

→ Emiatt pedig Stanley McChrystal is bosszankodhat. A könyve eredetileg november 12-én jelenhetett volna meg, az amerikai elnökválasztás után egyetlen héttel. Az Amazonon viszont most már március 13. szerepel.

Sebaj, McChrystal könyve még szűrve is garantáltan érdekes olvasmány lesz, ennyi idő távlatából is.

Kiegészítés: Tajvannak hasonló módon az Apple Maps alkalmazásával gyűlt meg a baja a napokban, miután az egy rövid ideig viszonylag jól láthatóan mutatta a ballisztikus rakéták indításának észlelésére alkalmas hsinchui radarállomást.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr384830820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.10.14. 09:30:16

Off: ezt talán érdekesnek találod.

"...more substantive free speech is outdated in a multi-ethnic age of empire when the government has to keep hot-under-the-collar newcomers, such as Muslims, and old grievance groups, such as blacks, from burning down cities over perceived slights."

isteve.blogspot.hu/2012/10/from-nyt-column-that-wont-be-terribly.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.10.14. 10:01:01

@Rammjaeger83: köszönöm, tényleg érdekes írás. Nem vagyok egy Romney-rajongó, de ezzel, hogy "the Obama administration is reflexively pro-multicultural and therefore anti-free speech in the advanced European and Canadian fashion", ezzel alapvetően egyet tudok érteni - amellett, hogy ennek nem csak hátrányait látom.

Steve Sailer kicsit megterheli a saját tézisét azzal, hogy a bevándorlásra hegyezi ki ezt végül, és pont ezért mondom, hogy nem csak a hátrányát látom az egyébként tényleg pavlovi megközelítésnek Obamáék részéről. Az ilyen megközelítés abban a világban, amikor egy hülye videó miatt bénulhatnak meg szükséges katonai műveletek egymással párhuzamosan több helyen is, vagy egyéb amerikai érdekek (és életek) sérülhetnek (még akkor is, ha egy ilyen videó egyébként csak alibiként szolgál pl. az iszlamisták számára), a kommunikációnak ki kell fejeznie elhatárolódást, pont azért, hogy a szélsőséges iszlamistáktól is könnyebb legyen elhatárolódnia a muszlim többségnek.
süti beállítások módosítása