Külpraktika

Külpraktika

Obama írországi külpraktikái: After Action Report

2012. október 23. - Marton Péter

Itt írtam tavaly Obama elnök írországi látogatásáról, illetve arról, milyen ügyesen csempészte be egyfelől saját magát az ír emberek szívébe, másfelől a Shannon repülőtér említését egy igen pozitív kontextusba egy egyszerű kocsmai látogatás révén, Moneygall faluban. Megivott ott egy pint Guinness sört, elbeszélgetett a helyiekkel, és zsebből egy ötven euróst előhúzva fizetett, Michelle Obama kispohárnyi sörét is állva természetesen, no meg nem kevés borravalót is hozzácsapva a végösszeghez.

A helyiek mindezt II. Erzsébet királynő pár nappal korábbi - ugyancsak 2011. májusi - látogatásával is hajlamosak kontrasztba állítani. A királynő számos komoly gesztust tett az írek felé ezen az útján. Ráadásul brit monarcha az ő személyében 1911 óta, azaz száz év óta először lépett újra ír földre. Mindezt az itteniek értékelték is, ám Obama nyomában mégis az maradt meg a királynő látogatásával kapcsolatban a legélesebben, hogy ő bezzeg visszautasította a Guinness sört, amikor neki ajánlottak egy pohárral.

Visszatérve Obama látogatására, emlékeztetőül: Moneygall felkeresése végett Obamának az elemekkel is dacolnia kellett. Kemény szelek fújtak, mégis bevállalta, hogy helikopterrel átugorjanak egy sörre, amint erről kockázatvállalási profiljának az elemzése kapcsán már írtam is itt. Obama elnök anyai ági felmenőinek egy része innen, ebből a faluból származik - ezért kapott Moneygall ilyen kiemelt figyelmet tőle, az amerikai soft power erősítésének alapvető célján, illetve az ír-amerikai szavazók meghódításának szándékán túlmenően. (Kis érdekesség, kiegészítésként: mint megtudtam, mivel az utóbbi, az elnöki családfával kapcsolatos tényt egy Henry nevű nyolcad-unokatestvére kutatta fel neki, őt Obama egyszerűen VIII. Henrikként emlegette a helyieknek.)

Mindennek az ismeretében nem lepett meg teljesen, amit Moneygall faluban láttam, amikor átbuszoztam rajta a napokban. De azért kiteszem ide, mert ha az olvasók közül bárki úgy elvigyorodik, mint én, akkor már megérte... :)

ObamaCafé.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr34864011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása