Külpraktika

Külpraktika

Büropol: DIA vs. CIA

2012. december 04. - Marton Péter

A címben felírt képlet, illetve a DIA (a Pentagon irányítása alá tartozó Védelmi Hírszerző Ügynökség) és a CIA (az amerikai hírszerző közösségben elvben vezető szerepet betöltő Központi Hírszerző Ügynökség) minden egészséges és kevésbé egészséges rivalizálása dacára ebből a cikkből éppen egy ügynökségközi konfliktus - a DIA ügynökhálózatának terjeszkedése, és hogy ez hogyan érinti a CIA tevékenységét, netán ütközik-e vele például - sikeres feloldása rajzolódik ki bürokratikus politikai gyöngyszemként a hatásköri viták örökké háborgó tengerében:

"A CIA látja az új megoldás előnyeit, köztük a biztosítékokat, miszerint a CIA-állomásfőnököket megfelelően informálják majd a DIA feladatairól, és hogy lesz lehetőségük nemet mondani ezek közül az olyanokra, melyek így vagy úgy kereszteznék a CIA valamilyen erőfeszítését. A CIA ezen felül több száz, a Pentagontól származó feladatot is átruházhat majd így a DIA embereire.

"A CIA nem akar föld-levegő rakétákat keresgélni Líbiában (amikor közben a szíriai ellenzék feltérképezését várnák tőle)" - jelentette ki egy volt magas rangú katonai hírszerzési tisztviselő, aki munkája során a múltban szoros kapcsolatban állt mindkét ügynökséggel."

Nincs könnyebben feladott hatáskör, mint a nem kívánt hatáskör. Uff.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr844947762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.12.04. 20:05:47

nekem tetszik, hogy egyre inkabb kulonvalik a civil es a katonai resze a hirszerzesnek, mar csak a dronhaboruval kellene valamit kezdeni.

ha nem demokrata lesz az elnok akkor az ACLU es szovetsegesei brutalis kommunikacios hadjarata varhato a dronhaboru ellen

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.12.04. 21:55:54

@Link Elek: szükséges a szétválasztás. A vonalak nagy elmosódása a GWoT részeként kellett, de Obamáék egyre inkább az utóbbi végét jelzik: www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5iqJuLOlfhD5FLLd6twAHMUiMffyw?docId=CNG.7dd0fcfa998809f75b5d97d99034307c.711

Kekszemu 2012.12.26. 15:13:16

Érdekes hány fegyveres megfigyelő rendfenntartó szerv őrzi az amerikai demokráciát...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.12.26. 16:49:16

@Kekszemu: az amerikaiak mindössze 23%-a látja túl soknak a nemzetbiztonságra költött pénzt, és ebből közvetve látható, hogy ennyien a "nemzetbiztosági állam" méretében sem látnak kivetnivalót.
www.rasmussenreports.com/public_content/politics/general_politics/october_2012/only_23_say_u_s_spends_too_much_on_national_security

Persze ettől még van ok firtatni a nemzetbiztonsági szervek létjogosultságát, a finanszírozásuk mértékét, illetve a működésük hatását a demokráciára és az alapvető szabadságok érvényesülésére stb.

Azt az Egyesült Államok esetében ugyanakkor általában figyelembe kell venni, hogy itt egy globális szerepvállaláshoz méretezett intézményrendszerről beszélünk, melynek a megítélése nem függetleníthető tehát az Egyesült Államok világbeli pozíciójától és általános külpolitikai törekvéseitől, illetve nem lehet ezt az intézményrendszert kizárólag az ország területén fennálló kihívásokhoz képest aránytalannak mondani.

Kekszemu 2012.12.26. 20:42:03

@Marton Péter:

Értem.
Ne kritikának szántam, inkább irigylésre méltó a (köz(biztonság szempontjából.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.12.26. 20:52:18

@Kekszemu: hát, van, amikor működik ez a rendszer, illetve vannak területek, ahol viszonylag eredményes - de természetesen voltak és vannak kudarcai is, úgyhogy ettől függetlenül a kritikának is van alapja.

Kekszemu 2012.12.26. 21:02:28

Érdekes ez a szavazás, úgy gondolom egy szavazó a közvetlen környezetének biztonságát érzékeli esősorban és csak másodsorban a tágabb kört ország/nemzetközi biztonságot.
Ennek fényében egész kis arány.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.12.27. 11:11:59

Egy ilyen pollnál sok minden befolyásolhatja a válaszadókat, természetesen a saját közvetlen környezetük is.

Itt a kérdésfeltevés viszonylag egyértelmű volt:

"1* Does the United States spend too much on the military and national security, not enough or about the right amount?

2* Does the United States spend more on the military and national security than any other nation in the world?

3* To ensure its safety, should the United States always spend at least three times as much on defense as any other nation?

4* Should the United States remove its troops from Western Europe and let the Europeans defend themselves?

5* Generally speaking, do America’s overseas alliances make this country stronger or put it more at risk? Or do they have no impact?

NOTE: Margin of Sampling Error, +/- 3 percentage points with a 95% level of confidence"

Természetesen a 23% itt a hibahatárral együtt is csekélynek mondható.
süti beállítások módosítása