Külpraktika

Külpraktika

1100

2013. február 24. - Marton Péter

Az elmúlt hat hónapban 1100 afgán rendőr és katona vesztette életét Afganisztánban.

80%-ukat IED-k ölték meg, a többieket más. 460-an voltak az ANA (Afghan National Army) katonái, a többiek rendőrök.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr315102350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoppos76 2013.04.10. 11:30:37

Durva. Kicsit tovább gondolva a történetet, ha nem tesznek valamit az IED-ek ellen, úgy hogy közben ne hulljanak az embereik, egy idő után be fognak szorulni a kaszárnyáikba, mert nem mernek kimenni és lám-lám, el is veszítették a háborút. Túlzottan leegyszerűsítem a szituációt?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.04.11. 10:58:32

@stoppos76: egyáltalán nem, egyetértek, illetve különösen délen és keleten alakulhat ez így. Az afgán hadsereg aztán szét is eshet idővel, a korábbi polgárháborús törésvonalak mentén (a tisztikarban beépítve ott vannak a régi frakciók az egykori északi szövetségből). Jelenleg a kellemetlen lehetőségek kizárására nem látok elég nyomós érvet sehol.

stoppos76 2013.04.24. 12:26:20

@Marton Péter: Szerintem az USA-ban már lassan csak egy excel táblában pipálgatják, hogy még egy failed state az áldásos segítségünknek köszönhetően. :)

Najó, tudom, hogy eddig is az volt. Igazából csak megkavargatták kicsit a gőzölgő kakit, majd mentek tovább anélkül, hogy kiöntötték volna a matériát és kiskálták volna az edényt.

Viszont lassan be lehetne vezetni a köztudatba a következő beszólást: Szabadítson fel tégedet az usa. :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.04.26. 10:37:57

@stoppos76: igazából - ahogy mondod - a problémás országok korábban is problémásak voltak, nem attól lettek azok, hogy valakinek eszébe jutott, hátha lehet valami értelmeset kezdeni velük.

Nyugat-Európa viszont jobban járt, mint Kelet-Európa.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.04.26. 10:39:41

Ezzel nem azt akarom egyébként mondani, hogy a múltban, különösen a hidegháborúban, az amerikai Irak- és Afganisztán-politika nem okozott károkat, mert ilyenekről lehet beszélni természetesen.

stoppos76 2013.04.26. 13:13:01

"Nyugat-Európa viszont jobban járt, mint Kelet-Európa"

Ez az elmúlt ezer évben majdnem mindig így volt, mivel Kelet Európa egy kellemes ütközőpontja a különböző kultúráknak. A sztyeppe ugye nem adott annyit, hogy jól éljenek, vagy megfelelő áron kereskedjenek a terményeikkel, így aztán teljesen logikus módon mindig a nyakunkon kötöttek ki, mi pedig rugdoshattuk ki őket, amennyiben tudtuk.

Ahh - ez egy jó érv lenne, ha valaki azt firtatná, hogy miért kapunk több pénzt az eu-tól, mint amennyit beizetünk.
Évszázadokig védtük a seggeteket, ideje törleszteni. :)
süti beállítások módosítása