Külpraktika

Külpraktika

"True Brit": olvasnivaló Wimbledonhoz

2013. július 06. - Marton Péter

Az alábbi képet a ATP Tour hivatalos oldaláról szerváltam:

TrueBrit.jpg

Az aktuális kontextusa ennek az, hogy a teniszező Andy Murray tegnap bejutott a wimbledoni döntőbe, és esélye van rá, hogy hosszú-hosszú idő után szerezzen a "briteknek" egy győzelmet az All England Club füvén - tulajdonképpen a képre felírt szöveg is ezeknek a fejleményeknek a jelentőségére utal. Olimpiai címet Murray már szerzett brit színekben, még tavaly, éppen a wimbledoni pályán, de a teniszben a leginkább a Grand Slam-győzelem számít, úgyhogy ez a lehetőség igazából fontosabb lehet.

Nagyon jól összerakott, ugyanakkor erősen mechanisztikus játékával 2001 előtt Murray-nek nem feltétlenül lett volna esélye ilyesmire, ha akkoriban játszott volna az élvonalban. A wimbledoni versenyre korábban jellemző szerva-röpte játékot a szervezők azonban nagyrészt kinyírták a korábbi fűfélével együtt, amelyet akkor cseréltek le a keresztbe pörgetett alapütéseknek (és általában a lassabb játéknak) jobban fekvő újfajta gyepre, azért, mert ez nekik közönségbarát ötletnek tűnt - a játékstílusát figyelembe véve ez Murray számára semmiképpen nem hátrányos, az biztos.

Kirakom ezek után ide az alábbi linket. A belinkelt írás emlékeztet rá, hogy Murray 2006-ban még arról viccelődött, a focivébén bárkinek kész drukkolni az angol csapat ellenében (ez persze összeegyeztethető a britséggel). Másfelől pedig itt van ez a tanulságos ábra arról, hogyan alakult a brit közvélemény megítélése Murray britségét, avagy skótságát illetően:

MurrayStats.jpg

Az látszik tehát belőle, hogy 50%-nál kevesebben éppen akkor nevezték skótnak Murray-t, amikor tavaly megnyerte az olimpiát.

A belinkelt írás, ahonnét ezt veszem, csodálkozik, és megjegyzi, hogy az adatok tükrében feltáruló kép általában (az olimpiát leszámítva) nem felel meg a "brit, amikor nyer, skót, amikor vesztes" feltételezésnek a nem-skót brit közvélemény alakulását illetően.

Ha valakinek erről a skót függetlenségi népszavazás jut az eszébe - akárhogyan is játszik az közre mindebben -, Murray véleménye az ügyben itt olvasható. Látszik, hogy kerüli az egyértelmű állásfoglalást, de sokatmondó, hogy óva inti az embereket az érzelmi alapú döntéstől, illetve a gazdasági szempontokat tartja a legfontosabbnak.

Zárásképpen emlékeztető: a döntő holnap következik. Murray ellenfele Novak Đoković lesz. Ő is sok pörgetett keresztütéssel operál.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr485393365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása