Külpraktika

Külpraktika

Kooperatív kapitalizmus és konfliktuskezelés: Fülöp-szigetek

2013. november 02. - Marton Péter

Érdekes cikk a Fülöp-szigetek és a Kínai Népköztársaság között alakuló közvetett és sajátos együttműködésről, melynek a lényegi eredményei egyelőre persze váratnak magukra, de feloldását kínálhatják a dél-kínai-tengeri vitáknak, melyek a térség energetikai kilátásait (is) rontják.

Az egyesült királyságbeli székhelyű Forum Energy vállalat és a kínai vitatott tengerrész (a Reed Bank) alatt található tengerfenéki gázforrás kiaknázásáról egyeztet, a Fülöp-szigetek legnyugatibb tagjától, Palawantól nyugatra. A Forum Energy a Fülöp-szigeteki Philex Petroleum cég többségi tulajdonában van, itt érnek tehát össze a szálak.

Jericho Petilla, a Fülöp-szigeteki energiaügyi miniszter szerint "az alternatíva az, hogy nem fúrunk többet... vagyis soha többet". Benigno Aquino elnök a múltban jelezte ugyanakkor, hogy "fenntartjuk, hogy a terület, ahol a Forum Energy feltárást folytat, egyértelműen a mi kizárólagos gazdasági övezetünkben található". Egyfajta kompromisszum lehetősége látszik kibontakozóban tehát. A hasznon lehet osztozkodni, a terület kizárólagos birtoklásának illúziója pedig lehet ezzel párhuzamosan többeké is, nem kell hivatalosan lemondani róla.

Az ügy fejleményeire minden bizonnyal érdemes lehet figyelni, mert a távol-keleti országok külpolitikai magatartását, illetve annak várható alakulását illetően szolgálhat jelzésekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr635611688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása