Külpraktika

Külpraktika

Dél-Szudán: jó hír és rossz hír

2013. december 19. - Marton Péter

Még a nyáron jártam a vermonti Burlingtonban, ahol a Vermonti Egyetem is található, és akkor olvastam ezt a cikket. Hatásszünetnek itt egy kép az egyetem menő épületéről.

VermontiEgyetem2.jpg
Az intézmény azért kap jelentőséget a fentebb belinkelt sztoriban, mert Bior K. Bior, egy dél-szudáni srác, aki gyermekként menekültté lett, előbb Etiópiában, aztán Kenyában, majd 2001 márciusában az Egyesült Államokba érkezett, hogy tanuljon, végül is itt szerzett PhD-t az agy fejlődésének fehérjeszabályozóiról írott munkájával, 2013 tavaszán. Angol tanfolyammal kezdte, népfőiskolai alapszintű algebrával folytatta, ment feljebb és feljebb, aztán valóra váltotta az álmát a Vermonti Egyetemen. Alapvetően azért tanult, hogy otthon a törzsi viszálykodásokban elrabolt gyerekek szüleit tudja azonosítani DNS-tesztek révén. Haza is ment, és otthon többet kapott, mint remélt. Ő lett Dzsonglei állam székhelyén, Borban a kórház igazgatója - ezzel az állással megkapta az ottani modern DNS-laboratórium irányítását is. Nem semmi, mekkora elszántság dolgozhatott benne, míg ide eljutott - és persze nem semmi az sem, hogy az amerikai oktatási rendszerben lehetséges szinte a nulláról elindulva tizenkét év elteltével ilyen tudást építeni...

Sajnos a mai hírek Borból nem olyan jók.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr265700225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása