Külpraktika

Külpraktika

Az év képe Afganisztánból

2014. január 07. - Marton Péter

jalalabadnangarhar_openairschool_nearrefugeecamp_noorullahshirzada_2013_1389077858.jpg_888x592

Kép egy szabad ég alatt működő iskoláról, Dzsálálábád közeléből, Kelet-Afganisztánból (fotó: Núrulláh Sirzáda). Az alábbi idézet megvilágítja a jelentőségét:

"A nyugati politikusok különösen büszkék az afgán oktatásügy területén elért, feltételezett eredményekre a tálibok bukása óta, az iskolákra, melyek megépültek, és a diákokra, akiknek milliói iratkoztak be ezekbe. (A USAID egyedül 934 millió dollárt költött az afgán oktatásra az elmúlt tizenkét évben.) A UNICEF azonban egy jelentésében beszámol róla, hogy az állítólag megnyílt "iskoláknak" a feléhez nem tartozik épület. Amelyikhez pedig igen, ott a diákok kettesével ülnek a székeken, és elavult tankönyveken osztoznak. Kevés a tanár, és még Afganisztán szerény mércéi szerint is csak kevesebb mint a negyedük nevezhető "megfelelően képesítettnek". A beiratkozott diákok száma látszólag jó eredmény, de ezeknek a számoknak az alapján történik az iskolák finanszírozása a kormányzat által, és ezek a számok elfedik azt, hogy ténylegesen mennyi diák vesz részt az oktatásban. Nem több mint a diákok 10 százaléka végzi el a középiskolát - a legnagyobb részük fiú. 2012-ben a UNICEF szerint csak az iskolás korú gyerekek fele járt iskolába valójában."

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr335742418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diana Szoke (DSzoke) 2014.01.08. 15:43:50

Tényleg nagyon jó kép.

Az afganisztáni oktatáshoz még néhány adalék itt: www.unwomen.org/lo/news/stories/2013/7/afghani-women-strive-to-get-an-education. Döbbenetes adat, hogy állítólag az afgán lakosság 74%-a(!) analfabéta, a nőknél ez az arány 88%.

Arról, hogy a USAID mennyit költött Afganisztánra, mindig eszembe jut egyik kedvenc amerikai humoristám, Bill Maher mondása: "It's that time of year again, April 15, taxes. I know it's depressing, but just remember, you're paying for roads, bridges, hospitals, and an army to keep the nation free. Unfortunately that nation is Afghanistan." Nem értek vele egyet, meg elég cinikus megközelítés, de azért... :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.01.09. 13:48:20

@Diana Szoke (DSzoke): igen, a vicc formailag nem rossz, de tartalmilag fontos belekötni valamennyire. Én azt gondolom, hogy a 934 millió nem olyan sok pénz, ha azt nézzük, mit akartak vele elérni - a nulláról indulva stabilitást és fenntartható fejlődést teremteni egy gerillaháború kontextusában. Nem csoda, hogy ott tartunk, ahol tartunk. De a politikai patronázs céljaira az ilyen pénzeknek a sokszorosa megy el még az olyan, egyébként viszonylag jól működő államokban is, mint az USA.
süti beállítások módosítása