Külpraktika

Külpraktika

Az Egyesült Államok felé tartó iráni hajók úgynevezett "fenyegetése"

2014. február 12. - Marton Péter

Az Egyesült Államok felé közelít - egyelőre igen távolról - a Szabalan nevű iráni romboló és a Kharg nevű, üzemanyagot szállító, illetve a fedélzetén helikoptereket hordozni is képes kísérőhajó. Afrikát már megkerülték, és elszántan igyekeznek átszelni az Atlanti-óceánt észak felé - erre megállók nélkül azért várhatóan nem lesznek képesek.

A dolog jelent bizonyos fenyegetést: a közlekedés biztonságára nézve. De szerencsére nem túl súlyosat.

Mint arról ennek a cikknek a szerzője (David Axe) megemlékezik:

"2010-ben a USS Donald Cook fedélzetén, a kalózok elleni műveletek részeként megjártam az Ádeni-öblöt. Egy nyugodt estén belefutottunk a Khargba a nyílt tengeren, miközben az talán éppen egy rombolót vagy fregattot kísért, valahol a horizonton túl. A Kharg nyugtalanította a USS Donald Cook legénységét. Ellentétben még az orosz hadihajókkal is, ez a tanker nem tartott rádiókapcsolatot a közelben tartózkodó hajókkal. Csendben hajózott át a zsúfolt nemzetközi vizeken. - Rejtélyes - jegyezte meg Derek Granger kapitány az irániak magatartására utalva."

A "nem tartotta a kapcsolatot" kitétel pontos mibenlétére hajózási szakértőnél is utánakérdeztem, és ez konkrétan a 16-os ultrarövidhullámú rádiócsatornára vonatkozik (Channel 16 VHF), amelyet folyamatosan figyelni szokás, illetve amelyen keresztül illik is kommunikációt kezdeményezni egymással, ha valamiért indokolt lehet. Az irániak is figyelik ezt a sávot, maguk azonban - a jelek szerint - nem válaszolnak feltétlenül, ha megszólítják őket. Érdekes lenne kideríteni, hogy csak amerikai hajók hívását hagyják megválaszolatlanul vagy esetleg másokét is. Illetve hogy mennyire rendszeresen csinálják ezt. Iráni vizek közelében például szívesen beleszólnak a rádióba, még amerikai hajóknak címezve is - utóbbi esetben például azért, hogy nem túl kedves dolgokat üzenjenek.

Mindenesetre amerikai vizek közelében feleslegesen komplikálják a tengeri közlekedést, ha ezúttal is a rádiózás szelektív kerülése mellett döntenek.

Az amerikai Haditengerészet persze oda fog figyelni rájuk folyamatosan, a kelleténél talán még jobban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr655811277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link elek 2014.02.12. 19:44:33

ezt a fogalmat ismerted?

"Filipino Monkey" is a taunt used by radio pranksters in maritime radio transmissions since at least the 1980s, especially in the Persian Gulf. This taunt is also used as a name for pranksters who make odd, confusing, or even threatening calls on VHF marine channel 16, which is the VHF calling and distress channel.[1] Prior to the advent of GMDSS all ships at sea were required to monitor the channel, which is meant to be used only to make contact before changing to a working channel.
en.wikipedia.org/wiki/Filipino_Monkey

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.02.12. 21:53:33

@Link elek: az emberek hülyéskedési hajlamáról persze hallottam már, de konkrétan erről a jelenségről még nem :)

Ez alapján érdekes kérdés, hogy legalább néha nem ilyen kevésbé komoly forrásból érkeznek-e a rádióba üvöltözős bejelentkezések, amelyeket a USA Today-ből belinkelt cikk említ.
süti beállítások módosítása