Külpraktika

Külpraktika

Kapcsolatok a szíriai felkelőkkel Genf után

2014. február 18. - Marton Péter

Ez a cikk nem kevés lényegesnek tűnő információval szolgál a szíriai felkelők helyzetéről, és a nekik jutó külső támogatás részleteiről. A legérdekesebb részt idézzük:

"A (Damaszkusztól délre ténykedő felkelők különféle frakcióinak összefogásából létrejött) Déli Front Basar al-Zúbi vezetése alatt áll, akinek közvetlen összeköttetése van a nyugati és az arab titkosszolgálatokkal az ammani katonai műveleti irányító központban, ahonnét ténykedik, állítják felkelők.

A műveleti irányító központban a Szíria Barátai országcsoport tizenegy tagjának tisztviselői is megfordulnak, köztük az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és az Egyesült Királyság (és azon kívül Németország, Franciaország, Olaszország, Törökország, Katar, Egyiptom, Jordánia és az Egyesült Arab Emirátusok) képviselői."

További lényeges közlések:

  • Északon létrejött egy hasonló összefogás Szíriai Forradalmi Front néven.
  • Mind a déli, mind az északi frontot elvileg a Szabad Szíriai Hadsereg irányítaná.
  • Délről, Jordániából a szaúdiaktól érkeznek MANPAD-ek (hordozható föld-levegő rakétarendszerek) és harckocsik ellen orosz gyártmányú Konkurs rakéták a felkelők számára. Azért innen, mert a kedvezményezett kifejezetten a déli front lenne. Északon több a dzsihádista, nemes egyszerűséggel így is mondhatjuk a lényeget.
  • Az Egyesült Államok saját maga egyelőre nem szállít fegyvereket a felkelőknek továbbra sem, de a WSJ-nek névtelenül nyilatkozó tisztviselőkön keresztül most adott egy határozott jelzést, hogy ezt elnézi például Szaúd-Arábiának; ezúttal már MANPAD-rendszerek esetében is.
  • Küldenek viszont több pénzt a felkelőknek, többek között azért is, hogy a harcosaik megélhetését finanszírozni tudják.

Értékelés: kíváncsi leszek, ezek az északi és déli egységfrontok ténylegesen mennyire egységes frontok, mert az eddigi történések fényében aligha azok. A Szabad Szíriai Hadsereg vezető szerepe is inkább wishful thinking, mint realitás, északon például egészen biztosan. De délen is 49 különböző frakcióból állt össze az ottani koalíció, és ezek alapvetően mind megtartották az autonómiájukat. Dzsihádisták pedig ott is vannak, többek között éppen Jordániából, és a jordán hatóságok aggódnak is emiatt. A MANPAD-ek becsorgatása ebbe a miliőbe következésképpen még akkor is kockázatos, ha területileg célzottan történik. Az, hogy az Egyesült Államok most mégis jelzést adott ennek a fejleménynek az elfogadásáról, elsősorban a legutóbbi genfi tárgyalások eredménytelenségére adott válasz, és feltehetően az Aszad-rezsim részéről próbál nagyobb tárgyalókészséget kikényszeríteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr895820649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása