Külpraktika

Külpraktika

Eközben Aleppóban...

2014. szeptember 28. - Marton Péter

Ez itt fent a VICE új dokumentumfilmjének első része Aleppóból, ahol az eredetileg a Szabad Szír Hadsereghez lojális, de nem igazán szekuláris felfogásban harcoló, magát mérsékelt muszlimként leíró Tawhid dandár (a neve egységre, avagy az egy igaz istenben való hitre, illetve a hívők ebből következő egységes közösségére utal) harcosai láthatók akcióban, akik az Iszlám Front nevű tömörüléshez csatlakoztak, és jelenleg két tűz között vannak. Állóháborút vívnak a rezsimmel Aleppóban és környékén, miközben keletről nyomul a város felé az Iszlám Állam.

A városban a rezsim légi ereje hordóbombákkal (baramil) próbálja kifüstölni ellenfeleit, azok pedig többek között a fel nem robbant hordóbombákból "aratott" TNT-vel tömött lövedékekkel bombázzák őket a sajátos mozsárárgyújukkal, a "pokolágyúval". Mondani sem kell, ezekkel a módszerekkel garantáltan veszélyesebb a nem-kombatánsokra mindkét oldal. A hatásokról jó cikk olvasható például itt.

A további részek láthatók itt, itt, itt és itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr986738127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link elek 2014.09.28. 13:10:35

Ujsagirok pedzegettek, hogy Assad es az ISIS kozott (hallgatolagos) egyezseg volt, hogy eloszor leszamolnak mindenki massal, es csak utana "jatszak le" egymas kozott a Sziria feletti uralmat.

Erre te lattal bizonyitekot, vagy csak spekulacio?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.09.28. 13:56:50

@Link elek: ilyen egyezségre, én azt mondom, nem kerülhetett sor, legfeljebb taktikai jellegű együttműködésre itt-ott, az aktuális - lokális - harctéri helyzetnek megfelelően, akár helyi, parancsnoki szintű elhatározással. Ilyen szinte biztosan volt itt-ott, az összkép tekintetében viszont ott van a nyilvánvaló tény, hogy az IÁ milyen együgyű boldogsággal mészárolja le az Aszadék hadseregében harcolt katonákat is, rendszeresen. Ez nem egyeztethető össze az említett konspiráció elméletével.

Ettől elkülönítendő kérdés Aszadék információs stratégiája. A kezdettől, az első 2011-es tüntetésektől gonosz külföldiek szervezte lázításról beszéltek, és érdekeltek voltak abban, hogy dzsihádistának és nem-szíriainak, idegennek, külső ellenségnek állítsák be minden ellenfelüket. Ez a Szíriával kapcsolatos orosz információs stratégiának is része lett, és ez ennek az üzenetnek a globális médiajelenlétére alaposan ráerősített. Ez egy cinikusan megformált üzenet, illetve kényelmes, mivel nem kell szembenézni a rendszer 2011 előtti problémáival - e szerint az üzenet szerint mindenért mások felelősek. Emiatt kezdték el sokan hangoztatni, hogy Aszad érdekelt az IÁ megerősödésében, hiszen minden borzalom, amit az IÁ elkövet, az Aszadékkal kicsit is szimpatizálók szemében egységesen besarazza a felkelőket is általában. De ettől még az IÁ-t nem Aszadék kreálták.

Az IÁ létezik, és harcol önmagáért.

Ez egy makacs tény, amivel mind az Aszadot vádolóknak, mind Aszad Nyugatot vádoló híveinek szembe kell nézniük.
süti beállítások módosítása