Külpraktika

Külpraktika

A koronavírus-válság eszkalációja (új, frissülő bejegyzés)

2020. március 07. - Marton Péter

Ezt a bejegyzés azért nyitom, hogy az innentől következő dolgok közül a leginkább figyelemre méltó történéseket listázzam, kutatási jegyzetként. Előzmények, ugyancsak tőlem:

2020.03.07.

  • Nyugdíjas orvosok mozgósítása Olaszországban. Az olasz pártpolitikai elitet is elérte a járvány. Az iskolák és egyetemek egyelőre ideiglenes bezárásán már túl vagyunk — az egyértelműség kedvéért: utóbbi lépések azért hasznosak, mert a gyerekseregletek, illetve a bulizós és ugyancsak tömegesen érintkező fiatal felnőtt populációk olyanok a járványnak, mint a dopping, függetlenül attól, hogy a fiatalabbak mennyire betegednek meg.
  • Tudósítás Olaszországból, lombardiai intenzív osztályról.
  • Közben egy amerikai tengerész Nápolyban szintén elkapta a fertőzést, úgyhogy ez úton jelezném minden releváns járványügyi hatóságnak a nyilvánvalót: Olaszország egésze fertőzött terület. Nem kicsit, hanem nagyon.
  • Kutatási eredmények Szingapúrból: a koronavírus enyhe tüneteket mutató, szárazon köhögő ember után is beterít mindent az általa belélegzett és beköhögött helyiségekben (de a fertőtlenítés végez vele). Vécék környékén is erős környezeti jelenlét, sőt a vécécsészében is: újabb bizonyíték, hogy a fekális-orális terjedési útnak alighanem jelentősége van. Cseppfertőzéssel terjed a vírus, de a cseppek jó messzire szállnak vele, messzebb, mint azt bürokraták feltételezik jelenleg. Ez nem kevesebb, mint jó eséllyel "a" magyarázat arra, amit eddig láttunk. Ezért szökik meg minden körülzárási kísérletből ez a kórokozó. Hihetetlenül hatékonyan szóródik cseppekkel is, és utána hosszan, napokig megmarad a felületeken. Valaki mindig felszedi a környezetből, a legtöbbször nem is kevesen. Aki megfertőződik, pl. mert kézzel nyálkahártyához juttatja el a vírusrészecskét, utána akár 14 napig (sőt még tovább is) aszimptomatikus, de már egyre fertőzőképesebb, vagyis a környezet terítéséhez maga is hozzájárul már ez alatt. És aztán a ciklus újrakezdődik.
  • A Grand Princess hajó kálváriája csak most kezdődik igazán. Diamond Princess, reloaded. Sajnos az amerikai hatóságok sem belátóak: költséges lenne az utasokat a szárazföldre kipakolni, de sokkal költségesebb lesz tízszer-százszor több fertőzöttel foglalkozni, és utána nézni, hogy tőlük továbbterjed a betegség, miután végül mégis landolnak. Az egyik tudósításban hallottam egy rákbeteg hölgyet az utasok közül, aki aggódott, hogy a jövő héten esedékes sugárterápiás kezeléséről lemarad. Őszintén nem értem, miért kellett akkor most egy ilyen hajós utazásba belevágnia, de remélem, gondoskodnak róla valahogyan.
  • Az amerikai kórházak egészségügyi védőfelszerelésekből rendelkezésre álló készletei is elképesztően soványak.
  • Javaslat eü. személyzet figyelmébe: ha a készletek megőrzése a cél, akkor lehet pl. 9 naponta használni egy-egy maszkot. Ennél tovább nem marad fertőzőképes a SARS-CoV-2.
  • Egyes nagyon hülye emberek az Egyesült Királyságban ismét bebizonyították (l. hosszú cikken belül), hogy nagyon hülyék: szingapúri cserehallgatóra támadtak azzal, hogy nem akarják a koronavírusát, menjen inkább haza. Pedig nem lenne olyan nehéz tájékozódniuk róla, kinek az országa fertőzöttebb.
  • Új eset Magyarországon, súlyosan beteg, hetven éves férfi, akit külföldön élő fia fertőzhetett meg még február közepén, amikor Olaszország és Franciaország után látogatóban nála járt. Kérdések: a fia ezek szerint volt beteg, ezt biztosan tudjuk? Annak a másik országnak a hatóságaitól tudjuk, ahol ő él? Vagy tőle magától? Amikor az édesapjánál járt, mutatott tüneteket? Pontosan mikor járt itthon?  (A "február közepe" elég homályos.) Mennyi volt a vélhető inkubációs idő az édesapa esetében? Kieg. március 9-én: az Index cikke szerint az idős férfi fia járt a Szent Lászlóban háziorvosi továbbküldés nyomán, explicit módon említett koronavírus-gyanúval, de a cikkben nem szerepel, hogy toroktörletet vettek volna tőle, és úgy tűnik, röntgenezgették és vért vettek tőle elsősorban, majd elküldték. Sajnos a röntgen nem igazán alkalmas a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos abnormalitások kimutatására a tüdőben, mint korábban jeleztem. Ha röntgenre kell hagyatkozni, akkor a legjobb radiológusainknak is fel van adva a lecke.
  • Március 15. off.
  • Iránban ma többek között egy parlamenti képviselő, Fatemeh Rahbar halt meg COVID-19-ben. Közben az iráni vezetők a szokásos sértődős propagandát nyomják sajnos, és amerikai bio-, gazdasági és egészségügyi terrorizmusról beszélnek, ami nem növeli a valószínűségét annak, hogy valaki együttműködjön velük.
  • Részletes adatok ebben a cikkben a halálesetek valós számáról Iránban kórházi forrásoktól. A cikk előbb a MEK (népi mudzsahedek) komolytalankodását idézi, de utána ott vannak ezek az adatok kórházaktól, ahol látják, mennyien haltak meg a jellegzetes CT-eredményekkel, anélkül, hogy tesztelték vagy esetként regisztrálták volna őket. E szerint március 3-ig: Teheránban 150 halott; Iszfahanban 46 halott; Gilánban 23; Loresztánban 18; Kermansahban 45; Komban pedig "minimum" 300. Összesen: 582. 
  • Thaiföldről egy figyelemre méltó cikk: egy nyilvánvaló COVID-19-es eset (Dengue-láznak igyekeztek feltüntetni). Többszörös szervi működési elégtelenséggel végződött, de előtte még egy kórházi ápolót is megfertőzött az elhunyt — az ápoló felépült, de a tüdeje tartósan károsodott. Az eset jelentősége: 1) Thaiföldön vannak esetek, és nem jelentik ezeket korrekt módon; 2) az ápoló sorsa is figyelemre méltó, mert mutatja, hogy a betegségből "meggyógyulni" nem biztos, hogy teljes felépülést jelent mindenkinek. 
  • A kínai Csüancsouban (Quanzhou) összeomlott egy karanténozáshoz használt hotel épülete. Állítólag volt egy robbanás az omlás pillanatát megelőzően. Később kiegészítem ezt befutó információkkal. Kieg.: 2018-ban átadott épület volt, hétemeletes, úgy tűnik, láthatóvá vált szerekezeti hibával, amiről jelzés is érkezett az omlás előtt közvetlenül. Odabenn 58 karanténezett személy, 16 fő hotelszemélyzet és egy autóügynökség 6 alkalmazottja. 38 embert kimentettek, 10 halott, 23 fő missing.
  • A fentebb Iránról és Thaiföldről szóló pontok fényében a teljes halálozás március 7-én globálisan: ALSÓ ÉRTÉK = 3569+7+1+3=3580. Magyarázat: Hivatalos adatok 22:21-kor; 7 nem-számolt COVID-19-es haláleset (5 Kínából, 1 Olaszországból, 1 Thaiföldről); 1+3 közvetett haláleset (egy karanaténezés miatt magára hagyott, agyi bénulásban szenvedő áldozat + checkpoint violence Kínában 2 áldozattal és 1 halálra ítélttel). FELSŐ ÉRTÉK = 3569+1+1000+582+3+1+3+1+n = 5160+n. Magyarázat: Hivatalos adatok 22:21-kor; 1 olasz nem-számolt eset; 1 thaiföldi nem-számolt eset; 1 karanaténezés miatt magára hagyott, agyi bénulásban szenvedő áldozat; 1000 valószínű, pozitív PCR-teszt nélküli kínai haláleset; 482 extra iráni haláleset kórházi források szerint; 3 valószínű észak-koreai haláleset; 3 halott checkpoint violence-hez kapcsolódóan Kínában; n számú ismeretlen haláleset a tévesen vagy manipulatívan jelentő országokban. Ehhez még hozzájönnek a csüancsoui szálló alatt rekedtek (10-en, jelen állás szerint). A fenti logika szerint a továbbiakban naponta közlök összesítést.

2020.03.08.

  • Kiterjesztik a karantént egész Lombardiára Olaszországban. Mozik, színházak, edzőtermek, klubok, diszkók bezárnak, nincsenek esküvők és temetések. A karantént elhagyni csak "komoly okkal" lehetséges.
  • Szükségállapotot hirdettek New York államban.
  • Az újabb két magyarországi fertőzött közül az egyik iráni diák, és február 28-án, születésnapi bulin fertőződött meg diáktársától, a másik pedig a Milánóból Debrecenbe hazatért férfi felesége.
  • Nézegettem különböző társadalmak korfáit, és ha Iránban ennyi idős ember hal meg (mivel az egy fiatalabb társadalom), az csak úgy lehetséges, ha rengeteg fiatalabb fertőzött van. Ez a faktor is helyet kell, hogy kapjon a modellekben.
  • Az Egyesült Államokban az egészségügyi rendszer egyelőre alig működik, ezt nem lehet szebben mondani. Nem tesztelnek, nem tudnak tesztelni, nem akarnak tesztelni, és ehhez jön a világ legdrágább, fizetős eü. rendszereinek egyike. Innen pedig kiderül, miért pont a világ elitcsapatához tartozó CDC nem volt képes megfelelő tesztkiteket készíteni. Olyan tesztet akartak, ami egyben, egyszerre minden bétakoronavírusra szűr. Komoly ambíció volt, nagyobb eséllyel a kudarcra, ami be is következett. Ezzel "mindössze" heteket vesztettek egy logaritmukusan növekvő járvánnyal szemben :( Spekulatíve szinte látom magam előtt, amint egy zseni, akinek biztosan neve is van, a kezdetek kezdetén megszólalt: "Na de tegyünk egy lépést hátra! Miért nem csinálunk egy igazán költséghatékony szupertesztet! Meg tudjátok csinálni?"
  • Trump szerepe a történésekben. Trump óhajtotta, hogy a Grand Princess utasai inkább maradjanak a hajójukon, szemben Pence alelnökkel, akit amúgy maga bízott meg a válság-válaszadás vezetésével. "I don't need to have the numbers double because of one ship that wasn't our fault" — mondta minden idők legnagyobb IQ-val megáldott vezetője. Kieg. 18:30-kor: úgy néz ki, végül győz a józan ész, és a következő napokban leszállhatnak az utasok a fedélzetről Oaklandban (Bay Area).
  • Ezt a threadet végigolvasni mindenkinek, aki a válsággal kapcsolatban tervezéssel foglalkozik, alapvető jelentőséggel bírhat.
  • Szomorú dolog nézni, ahogyan a világ megőrül: nehéz máshogyan leírni azt, ami a görög-török határnál történik. A törökök migránsokat és menekülteket tereltek a határra, a görögök elkezdték összeverni, a tengerről pedig visszaűzni őket, erre a törökök elkezdték visszahajtani őket, és újabban még a görög határkerítés bontásával is foglalatoskodnak. Ennek a járvánnyal kapcsolatos válsághoz pl. azért van köze, mert a két oldal által oda-vissza pingpongozott populáció nagyon kemény kockázatnak van kitéve, ha megjelenik közöttük a fertőzés, és finoman szólva nem ideális higiéniai körülmények között élnek jelenleg.
  • Egy turistahajó. És hozzá Egyiptom problémái a hivatalosan nem is létező járvánnyal. Thaiföldhöz hasonlóan turizmusfüggő ország.
  • Az Egyesült Államokból a kirklandi idősek otthonabeli klaszter sorsa: az ott dolgozók nagy része elillant. Tanulságos ez is.
  • Egy eset Franciaországból, ahol az orvos, aki először megnézte a betegeket, simán lenyomta a "tüdőgyulladás, tehát antibiotikum" rutint, és csak később derült ki, állapotromlás nyomán, hogy COVID-19 a megfejtés. A francia tervek közben teljesen nyíltan beszélnek arról, hogy hamarosan jön a "3-as fázis". Helyi, közösségi terjedés. Nem fogják megállítani az életet és a gazdaságot, helyben hozott intézkedések lesznek a megoldás. Idézem: « On ne paralysera pas la vie économique et sociale du pays », promet le ministre de la santé, Olivier Véran, dans un entretien à Libération vendredi 6 mars. « Quand l’épidémie est là, il s’agit surtout d’organiser le système d’alerte et de soin, et d’assurer la continuité des services de l’Etat, sans empêcher les citoyens de vivre. » Továbbá: "... il ne s’agira plus de contenir le virus, mais d’éviter qu’il ne fasse trop de victimes. « En phase épidémique, la priorité sera la protection des personnes fragiles et le maintien des capacités de réanimation », insiste Aurélien Rousseau, le directeur de l’agence régionale de santé (ARS) d’Ile-de-France".
  • A mellkasi CT-eredmények tanulságairól cikk a Lancetben, még február végéről. Egy apró megjegyzésnél állnék meg: "the ease of access to CT in China..." Ennek a hátterét nem ismerem, de óriási jelentősége van, mert a CT sokkal érzékenyebb és alkalmasabb éppen ezért diagnosztizálásra COVID-19 esetén. Kieg.: Kína saját gyártási potenciáljának utánanéztem CT-k terén, és ezt találtam például. Az amerikai GE Healthcare mellett a kínai United Imaging és Neusoft a globális piacvezetők.
  • Halálozás. ALSÓ ÉRTÉK = 3802+7+1+3+10=3823. FELSŐ ÉRTÉK = 3802+1+1000+582+3+1+1+3+10+n = 5403+n.

2020.03.09.

  • Börtönlázadások Olaszországban, eddig 6 halott. (Lásd itt is.) Helyszínek: Modena, Milánó, Pavia, Salerno, Nápoly, Alessandria, Vercelli, Bari, Palermo, Foggia és Frosinone. Olaszország börtönállapotait sok kritika érte már a múltban. A börtönállapotokról és az ottani helyzet kezeléséről is érdemes előre gondolkodni, pl. olyan országokban, ahol a rabok gyártják az eü. felszereléseket (pl. a maszkokat).
  • Egyes légitársaságok akár üresen vagy közel-üresen is tovább járatják a gépeiket bizonyos vonalakon. Azért égetik szellemjáratokon a kerozint, mert Európában pl. a slot 80% alatti betöltetlensége esetén másnak adható át. Ez tehát rezervációs költség, úgymond.
  • Egy cikk a wuhani karanténban élő emberekről. És Kína társadalmi egyenlőtlenségeiről. Érdekes az is, hogy nem árt járványügyben jelnyelven és külföldiül is kommunikálni. És nem lehet mindenkiről egységesen haladó WeChat-felhasználói skilleket feltételezni, hogy aztán online tudja megrendelni az élelmiszereket. Közben ebből a cikkből értesültem egy újabb halálesetről is, ami a járványhoz köthető: "A 6-year-old boy was found in an apartment in Shiyan, also in Hubei, alone with the body of his grandfather; he told community workers that he hadn’t gone out to ask for help because his grandfather told him the virus was outside." Persze elmélkedhetünk, hogy akik ebben a járványban meghaltak, másban is meghalhattak volna, de azért minden ilyen relativizáció előtt fontos először is képpel bírni az áldozatok számáról, úgyhogy +1.
  • A járványkommunikáció nyilván kritikus kérdés (szerintem egyébként az őszinteség+pontosság viszonylag jól leírja a lényegét... it ain't rocket science). Trump ebből a szempontból? Nos...
  • Szaúd-Arábia lezárja a síita többségű Katíf (Qatif) körzetét új esetek miatt. Nem tesz jót a szunnita-síita viszonynak ott.
  • TOVÁBBRA SINCS KORONAVÍRUSOS ESET TÖRÖKORSZÁGBAN. TECIKÉRTENI? Zseniális magyar kutató előrejelezni probléma. Kiolvasni számokból igazság. Stb.
  • A tőzsdék. Az orosz-szaúdi megegyezés hiányában lesz túltermelés, és tovább esik az olaj ára. A Dow Jones pedig akkorát zuhant, hogy az szó szerint kivert egy biztosítékot, és volt ideiglenes kereskedésblokkolás. Az arany hétéves csúcsponton. Kieg.: ez alapján a cikk alapján úgy tűnik, a szaúdiak gyáva nyúl játszmában állnak az oroszokkal, és azon versenyeznek, licitáló jelleggel, hogy kinek fáj az olajáresés jobban. Közben: jaj, azok a MOL-részvények.
  • Kínai adat-aluljelentés? Ebben a beszélgetésben elhangzik olyan értesülés, kínai orvosi forrásokra hivatkozva, miszerint a kórházakban megvan adva egy kvóta, aminél több esetet jelenteni adott időn belül már nem lehet, és az extra eseteket máshogyan kell könyvelni. Nyilván nem tudom ellenőrizni, hogy így van-e. De sokan tűnődnek ilyesmiken.
  • Halálozás. ALSÓ ÉRTÉK = 4003+8+1+3+10+6=4031. FELSŐ ÉRTÉK = 4003+2+1000+582+3+1+1+3+10+6+n = 5611+n. A kínai checkpoint violence és szállodaomlás eseteket és az olasz börtönlázadás esetet összevonva közlöm holnaptól: 3+10+6=19.

2020.03.10.

  • Miután Kína tegnap már csak 22 új esetet regisztrált, komoly kérdés, hogy meg lehet-e ebben bízni. Érdekes ellentmondás például az új esetek minimálisra csökkenő száma kapcsán, hogy Xi Jinping mennyire aggódik Peking biztonságáért. Ott vannak azután a "szellemgyárak", ahol fogyasztják az áramot, hogy jelezzék — először is a tartományi szint felől a kínai központ felé —, hogy náluk már nagyon jó a helyzet, és újra van termelés. Ha tervezett és a helyi hatóságok által a tervek szerint szállított valóság van a gyári termelés terén, akkor ez sajnos a járvány ügyében is kellemetlen következtetéseket sugall. A gazdaság pusztulása pedig óriási nyomást fejt ki Pekingre, hogy valahogyan, bármi áron újraindítsa az életet. Úgyhogy figyelni kell majd, exportálódnak-e újra kínai  eredetű esetek olyan országokba, ahol egyelőre nincs komolyabb helyi járvány, illetve ahol ténylegesen tudhatják is ezt. Sajnos az ilyen országok fogyóban, és így az esetlegesen exportálódó esetek láthatatlanabbak lesznek. De azért csak tartsa mindenki nyitva a szemét.
  • Mint azt zseniális magyar kutató megjósolni március 7-én: Olaszország egésze problémás sajnos, és ezt most már az ottani intézkedések is tükrözik. Az ott lévő külföldiek még hazamehetnek, úgyhogy lesz itt mire figyelni a visszaérkező magyarok kapcsán is.
  • Gyors intézkedések iskolák, gimnáziumok szüneteltetéséről Szlovákiában többfelé, pl. Pozsony térségében. Jövő hétfőtől a két legnagyobb szlovák egyetem, a Comenius és a szlovák műszaki két hétre szünetet tart.
  • Lengyelországban a Varsói Orvosi Egyetemen beszüntetik az előadásokat (az emberkoncentráció miatt, gondolom) május 15-ig, azaz lényegében erre a szemeszterre, úgy, ahogy van. Más órák tehát mehetnek azért még.
  • Kiváló cikk Élő Anitától a Heti Válaszban. Sok magyar vonatkozás, és az azokkal kapcsolatban felvetett jogos kérdések mellett pl. megerősíti, hogy Olaszországban triázsolnak (előbbre sorolnak) betegeket életkor alapján, mert már kapacitás felett dolgoznak rég. Magyarország kapcsán szóba kerül, hogy a karanténon belüli elkülönítés erősen problémásan (olyan "dájmondprinszesszesen") valósul meg, és ebből a másik cikkből sajnos úgy tűnik, ez a helyzet
  • Ebből a Brookings-szösszenetből tudtam meg, hogy a németek után a franciák és a csehek is exporttilalmat vezettek be orvosi védőfelszerelésekre. Ennyit az EU-s kockázatközösségről :( A kínai Xiaomi cég közben az olaszoknak adott maszkokat.

2020.03.11.

  • Olasz intenzív osztályi adatok az olasz ICU-k (Intensive Care Units) koordinátorától, Giacomo Grassellitől. 55 ICU van bevonva a járvány kezelésébe. Mostanra 700 beteg ment át rajtuk. 65 év a medián életkor, de jutott ICU-ba 20 éves is fiatal férfi is, ahol intubálni is kellett. A triázsnál (egyelőre) csak az eleve súlyosan (krónikusan) beteg kétoldali tüdőgyulladásos pácienseknél merülhet fel, hogy nem nekik juttatnak lélegeztetőgépet valaki javára. További érdekes tapasztalat: az elején viszonylag sok egészségügyi dolgozó fertőződött meg, mielőtt javult volna a teljesítmény a PPE-k (Personal Protective Equipments) használata terén. De azért előfordulnak fertőzések így is. Grasselli reméli, hogy miután megosztották nemzetközi szinten a tapasztalataikat a kórházi rendszerek újraszervezéséről, mások jobban tudnak majd reagálni. Hm. Naiv volna?
  • Gyógyult személy beszámolója a betegség lefolyásáról. Szakaszosan romló lefolyást élt át, tüdőgyulladásig bezárólag. Érdekes, hogy volt náthás/megfázásos szakasz az elején, és már sok ilyet hallottam: a rhinitis előfordulását a COVID-19 esetében általában (és viszonylagosan) ritkának ítélik, de határozottan az a benyomásom, hogy még így is bőven előfordulnak ilyen esetek.
  • Egyre többen mondják a nyilvánvalót az Egyesült Államok esetében, de másutt is alapvető jelentőséggel: az államnak fizetni kell (1) a tesztek költségét, (2) a karanténozás miatt kieső jövedelmet, (3) a kezelés költségét. Máshogyan egy ilyen járvánnyal szembeszállni komolytalan, illetve a társadalom megfelelő mértékű együttműködését áshatja alá.
  • Dél-Koreából egy fantasztikusan jó beszámoló az ott átélt intézkedésekről bizonyos Eugenia S. Lee-től, a Facebookról. Csak részleteket idézek belőle: (1) "Folyamatosan emelték az elvégzett vírustesztek számát, jelenleg napi 15.000, ami példátlan az egész világon. Összesen már több, mint 200.000 tesztet végeztek el. Aztán kitalálták, hogy ne kelljen annyit várni az eredményre, kifejlesztettek saját teszt KIT-et, történetesen ez lett a világon a leggyorsabb, és a legpontosabb."; (2) "drive through virus tesztelő állomásokat hoztak létre minden bokorban, aki szeretne tesztet csak odagurul autóval, nem kell kiszállni, csak lehúzni az ablakot, a védőruhába öltözött szakemberek nyál mintát vesznek, majd az eredményt SMS-ben küldik. Ha pozitív a teszt, akkor befektetik a beteget, lekövetik az útvonalát, fertőtlenítenek, bezárják a helyeket ahol a beteg járt 14 napig a tünetei előtt, erről SMS-t küldenek az adott település összes lakójának"; (3) "A lift, és egyéb gombokat leragasztották vírusirtó fóliával"; (4) "gondolt egy okosat a kormány, és magához vonta a maszkforgalmazást. Három helyen lehet venni, gyógyszertárban, postán, és egy élelmiszer lánc boltjaiban. Azt is úgy, hogy én például csütörtökön vehetek kettő darabot, mert 1969-ben születtem. A gyerek pedig hétfőn, mert ő meg 1996-ban. Minden nap más születési év vásárolhat. Ha ennek ellenére sem jut hozzá valaki, akkor szombaton, és vasárnap megveheti. Személyi igazolvány jogosít a vásárlásra, azt a társadalombiztosítási adatbázishoz kötötték hozzá, így nem lehet kijátszani a rendszert, és mindenki jut maszkhoz"; (5) "Az otthon gyógyulókról a családjuk gondoskodik, ha nincs, akkor a felügyelő orvos rendel ki segédápolót, aki ellátja étellel, miegyébbel."; (6) "A családos emberek családja természetesen kap vedőfelszerelést, hogy ők ne betegedjenek meg, a beteg pedig egy szobát használ, itt a lakások többségében két fürdőszoba van."; (7) "Anyagi segítséget kap a beteg is, és mindenki más is, aki a járvány miatt nem tud dolgozni"; (8) "kórházak előtt felállított sátrak (vizsgálathoz)" (!!!!!). Ha akár csak a 8-as pontot nem látjuk iszonyatosan gyorsan másutt is megvalósulni, akkor egyszerűen nem tudom, miről beszélgetünk.
  • Pompás adatok az iskolabezárások jelentőségéről influenza idején. 
  • Halálozás jelenleg: +604+82 (utóbbi Irán miatt, lásd alább, még napon belül, a dobozos rész után) a március 9-i álláshoz képest.

Komolyan el kell közben gondolkodnom azon, hogy folytatom-e az itteni frissítéseket, és hogy meddig teszem ezt. A folyamatot, ahogyan a SARS-CoV-2-es pandémiává vált, mára gyakorlatilag végigkövettem. Eljutottunk abba az állapotba, ahol a Worldometers.info és hasonló oldalakon elérhető összesített adatok már nem sokat érnek, sem az esetekkel, sem a halálesetekkel kapcsolatban. A járvány által érintett országok többségében nincs igazán komolyan vehető tesztelési politika a járvány átfogó felderítésére (a dél-koreaiak pozitív teljesítménye ezen a téren ezt még láthatóbbá teszi). És van olyan is, hogy egy-egy ország nyilvánvalóan titkolózik, tagad. Közben most már a Facebook apraja-nagyja járványügyi szakértő lett, úgyhogy hiába foglalkozom tíz éve globális közegészségüggyel, mára rendszeres tapasztalat, hogy elmagyaráznak nekem dolgokat a vírusról, a betegségről és a járványról emberek. Szívesen meghallgatok más nézőpontokat, de így nem annyira érzem a saját szerepemet hasznosnak. Február 22-én pl. megírtam, hogy Iránt fertőzött területnek kellene tekinteni, de ez semmit nem hatott, és ennek még itt Magyarországon is jelentősége lett közben. Utóbb engem a jó előrejelző eredményemért senki sem idézett, tehát még utólag sem sikerült elérni, hogy ilyen téren az elemzésem a továbbiakban jobban hasznosuljon. A kutatómunkát persze mindenképpen folytatom, és időnként, eseti bejegyzésekben, konkrétabb kérdések önálló elemzésével jelentkezem majd, ez a terv, valamikortól a következő napokban. Egyelőre azért még csinálom tovább.

Fontos! A kormány közben döntéseket hozott. Iskolabezárások tárgyában a következőt írja a portfolio.hu: "Gulyás válaszából kitűnik, hogy általános iskolák bezárását akkor mérlegelik, ha gyerekeket is megfertőzne a koronavírus. Ilyen megbetegedés azonban Magyarországon egyelőre nincs." EZ ÍGY NEM LENNE JÓ. Nem tudom egyértelműbben leírni. Ezt a szövegrészt kiemelem dobozban. Még újszülött is volt fertőzött, persze nem Magyarországon, de ebből kell kiindulni. Mivel a legfiatalabbaknál jellemzően nem alakul ki súlyos betegség, őket sokkal ritkábban tesztelik, tehát nem az van, hogy nincs eset, hanem hogy kevesebbről tudunk. Itt egy összesítés, amit az általam imént mondottakkal együtt tessék értelmezni. Következésképpen azt kell feltételezni, hogy a gyerekek között nagyon sok aszimptomatikus vagy enyhe eset lehet, és az iskolák bezárásának jelentősége ezért pontosan ugyanúgy nagy, mint egy influenzajárvány esetén, a fertőzés továbbadása szempontjából. Ehhez nem kell várni egy fertőzött gyermekre (akit le is tesztelünk), itt a megelőzés a cél. Kieg.: közben megvan a sajtótájékoztató felvétele, végig tudtam hallgatni, és Gulyás nem azt mondta, amit fentebb írnak, hanem hogy "a gyerekekre kevésbé jellemző a megbetegedés", de azért ez akkor is problémás járványügyi szempontból. Mindegy mennyire betegszenek meg ők, ha utána a nagymama nagyon. Kieg. no. 2.: Az érv, ha jól értem, az, hogy jelen állás szerint az általános iskolákban lévő gyerekek (és a még kisebbek) nem találkoznak külföldiekkel, és akkor náluk még lehet hagyni némi időt, hogy ne vesszen oda a tanévük... De ez végül nem fogja megmenteni ezt a tanévet nekik, ez azért elég egyértelmű számomra a járvány jellegét ismerve, sajnos, ellenben vezethet még iskolához visszaköthető, szülőket, nagyszülőket érintő klaszterhez a későbbiekben. (Ne legyen helyes a következtetésem.)

Közben levontam a tanulságot a fentiekből, és ha továbbra is tehetek potenciálisan hasznos megállapításokat, mint az iménti dobozos részben, akkor inkább folytatom.

  • Egy jó elemzés, mely kvantifikálni igyekszik a készültség és az esethalálozás kapcsolatát, és arra jut, hogy Dél-Korea és "Kína-mínusz-Hubei" az egyik véglet (CFR=0,5-0,9%), az iráni, olasz, Hubei tartományi stb. eset pedig a másik (CFR = 3-5%).
  • Cikk Mulhouse-ról, az eddigi egyik legjelentősebb francia klaszterről (evangélikus keresztény templomi gyülekezet).
  • A nap végére pedig: még a WHO is eljutott odáig, hogy pandémia van; Olaszországban pedig katasztrófa, a mai nap végén 196 halottal, 1028 személy súlyos vagy kritikus állapotban, a lezárás után is egyértelműen növekedési fázisban, ami elvileg eltérés Wuhantól, bár jeleztem már párszor, hogy a kínai adatokkal azért voltak és talán még mindig vannak is bajok. Iránban állítólag 16 ezren vannak kórházban a járvány miatt, miközben az olaszországinál hivatalos szinten jobb helyzetet jelentenek, kereken (!) kilencezer esettel és 354 halottal. E szerint a forrás szerint 900 körül volt március 10-re a halottak száma (+664 az aznapi hivatalos felett, ami semmiképp nem elrugaszkodott a valóságtól, mert március 3-áról volt +582-es adatom, az akkor hivataloshoz képest, és ez alapján számolható most még +82).

2020.03.12.

  • Donald Trump utazási korlátozásokat vezetett be az európai országokra vonatkozóan. Ez gazdaságilag lose-lose, járványügyi szempontból viszont win-win. A Trump által "külföldi vírusként" jellemzett RNS-szörnyike már éppen eléggé szétterjedt ehhez a pocsolya mindkét oldalán. Az amerikai elnök szerint a SARS-CoV-2-esnek "nem lehet esélye" az amerikai nép ellen. A biztosítóik azért mindent megtesznek egy fair mérkőzés érdekében, és csak a tesztelés társ-költségeit hajlandók átvállalni a biztosítottaktól, a kezelését nem, és így akkor beteg emberek — ha nincs pénzük — nyugodtan fertőzhetnek inkább másokat. A rendszer sajátos logikája azt diktálja, hogy megmenteni önmagát nem gazdaságos.
  • Az elővigyázatossági szabályok betartásának nehézségei. Mark Rutte holland miniszterelnök a kézfogások kerülésére szólít fel, majd kezet fog a mellette állóval. Sara Cody, Santa Clark megye (Kalifornia) közegészségügyi főhivatalnoka a szánk-szemünk érintése ellen figyelmeztet, majd a szájába nyúl.
  • Kína ezer lélegeztetőgépet ajánlott segítségként Olaszországnak. Kétmillió maszkot is. 
  • Ebben az elemzésben van egy ábra (Figure 1), amelyik azt mutatja, hogy a kínai ellátási láncokhoz kapcsolódó input milyen mértékben fontos az egyes európai országok outputját tekintve, és... Magyarország az első helyen: 7,5%-kal. Hollandia, Csehország, Észtország következnek utánunk. Britek, olaszok 3% alatt. Mindennek a jelentőségét relativizálja, hogy Kínában talán hamarosan újraindulhat a termelés, miközben éppen itt lesznek zavarok ezen a téren.
  • Trumptól most olvastam, mit mondott, amikor a CDC-t meglátogatta: “I like this stuff. I really get it. People are surprised that I understand it. Every one of these doctors say: ‘How do you know so much about this?’ Maybe I have a natural ability. Maybe I should’ve done that instead of running for president”. Mondtam én. Minden idők legnagyobb IQ-val megáldott vezetője, nincs menekvés a tény elől.
  • Egy cikk a denevérvírus-kutatók ászáról, a kínai Shi Zhengliről, akit már én is többször idéztem itt! Nem keveset barlangászkodott azért Jünnan (Yunnan) tartományban és másutt, hogy aztán a laboratóriumban és publikációkban is jól teljesítsen.
  • Az olaszországi kórházakban gyakorolt triázshoz ez a szakmai etikai ajánlás született. Elég hátborzongató, mert itt már közvetlenül a túlélési esélyek elosztásáról van szó, életkor, komorbiditások, várható életévek és várható kezelési időtartamigény alapján.
  • Itt áttekinthető az olasz helyzet részletesen, térképen. San Marinóban, Anconában, Rómában és Nápolyban is komoly klaszteresedés Észak-Olaszországon kívül, emellett pedig egyenletes terítés országszerte.
  • Minden bizonnyal csak a jéghegy csúcsa, de további, a járványhoz köthető halálesetekről találtam hírt Kínából. Egy leukémiás hölgyet és egy vesebeteg férfit is elküldtek a kórházak, mert túl nagy volt a fertőzésveszély, és így végül az elővigyázatosság végzett velük. A kezelése elmaradása miatt a nő meghalt, a férfi pedig öngyilkos lett.
  • Halálozás március 9-hez képest: +943+84 (a plusz esetek Kínából és Iránból valók). Felső érték = 6638+n.
  • Az Irán által támogatott Kataib Hezbollah megkatyúsázott egy támaszpontot (Taji) még tegnap, megölve két amerikai és egy brit katonát, megsebesítve tizenkettőt. Garantáltan lesz visszacsapás. Irán vezetői brutális járvány közepette játszanak a tűzzel, megéghetnek.
  • Az írek, a dánok, a franciák (és mások) bezárják az iskolákat. A britek nem. A hollandok is inkább helikopterek. Jeremy Hunt volt eü. miniszter nem ért ezzel egyet, most hallottam a Channel 4-en. Javaslata pl. egy lájtosabb iskolaműködés bevezetése minimálisan — hogy az iskolák pl. vigyázzanak az eü. dolgozók gyermekeire, és közben 95%-kal kevesebb gyereknép koncentrálódjon bennük.

2020.03.13.

  • Ettől tartottam. Nem lehet egy kormányzati politikát (jelen esetben Magyarországon az iskola-be-nem-zárást) tekintélyféltésből tartani. Egy járvány idején az ilyesmi kíméletlenül szankcionálódik a valóság által. Gimnázium, az egyik diák édesanyja fertőzött, de erről inkább nem szóltak volna a diákoknak. A fertőzött nő családtagjait pedig nem tesztelték, mondván, hogy csak tünetek kapcsán lehet tesztelni. AZ KÉSŐ. Muszáj ellőni pár esetlegesen korai tesztet közeli kontaktoknál legalább. Mint a 444 írja: "Az édesanyján keresztül érintett gyerek az utóbbi napokban élte a diákok rendes életét: sportolt, evett a menzán, és ahogy az órarend előírta, vándorolt a tantermek között. A hivatalos szerveknek az az elvárása, hogy mindent pontosan így folytasson tovább, együtt a többiekkel." Ez abszurd. Kieg.: a Toldy gimnáziumról van szó. Update: már tesztelnek.
  • Van viszont magánúton elérhetőt teszt most már.
  • Az olaszországi triázsról írtam fentebb, arra vonatkozóan, ami az intenzív osztályokon történik. De van triázs ennél tágabb értelemben: "Általában egy infarktus miatti telefonhívást percek alatt intézünk. Most egy órát vagy annál többet kell várni. (...) Inkább nem keresek magyarázatot. Azt mondom magamnak, ez olyan, mint a frontsebészet. Csak azokat mentjük meg, akiknek esélyük van. Éppen ez történik most" — mondja egy bergamói aneszteziológus, Christian Salaroli.
  • Törökország viselkedésével kapcsolatban van egy új hipotézisem. Nyilván a szíriai konfliktushoz kötődik az igen rút menekültpingpong beindítása a görögökkel, de mi van, ha ez a koronavírussal kapcsolatos félelmekhez is kapcsolódik? Látják, mennyire segélyre szorulnak majd, és ráadásul van a területükön egy jókora extra sebezhető populáció, amely a járványt fűtheti.
  • Az amerikai visszavágás a Kataib Hezbollah ellen, mely persze gyakorlatilag az iraki biztonsági erők része, és ezért az ellene való fellépés tovább komplikálja az iraki kormánnyal fennálló kapcsolatokat (ha úgy vesszük, "iraki katonai támaszpontokat" kellett hozzá támadni). Mindezt azért érdekes figyelni, mert az eszkaláció elég nyilvánvalóan a járvány sújtotta Iránt is elérheti, tekintve hogy ők csinálták megint a balhét.
  • Jó cikk az iskolabezárások mellett a Portfólión, felhívja a figyelmet az idősödő tanári karra ható kockázatra is fontos szempontként.
  • Két tiroli településre vonatkozóan (Paznauntal és St. Anton am Arlberg) karantén Ausztriában. Emellett egyéb intézkedések.
  • Egy fórumon valaki elkezdte magyarázni, hogy az iskolákat nem is kell bezárni, mert akkor a gyerekek legalább biztonságosan átesnek a betegségen, és immunitást szereznek, és addig sem a nagyszülőkre bízzák őket. A nyilvánvaló válasz részemről: "Szerzett immunitás: koronavírusoknál nem tartós, ezzel ne tessék tervezni. A fertőzésen "biztonságosan áteső" gyerekek: tőlük is R0ⁿ fertőzés indul = nem biztonságos." Viszont az valóban nem jó, ha a nagyszülőkre sózzák a gyerekeket. A középiskolák szerintem minden probléma nélkül bezárhatók ilyen szempontból, mert a gimnazisták magukban is otthon lehetnek, de a kisebb gyerekek esetében a szülőkre is hatni kell, hogy értsék az idősebbekre nézve jelentkező fokozott kockázatot. Hozzátenném viszont, hogy ha most lépünk az iskolákkal kapcsolatban, akkor még nem olyan nagy a kockázat, hogy a gyerekek hordozzák a vírust — és ez a kockázat aztán exponenciálisan nőni tud.
  • Svájc sem tesztel nagyon. Az enyhe eseteket pedig eltanácsolták a kórházi jelentkezéstől. A kínai adatok rosszak voltak éppen eléggé, de itt egyszerűen nincs próbálkozás a felderítésre. A nyugati országok nagy része olyan következetesen kezelte félre a helyzetet, hogy azt nehéz valamiféle elemzési paradigmába illeszteni, hacsak nem Allison jó öreg bürokratikus politika modelljét húzom elő, és az persze elrendezi a dolgokat... Van abban némi irónia, hogy Svájcban van (Genfben) a világjárványt csak március 11-én hirdető WHO bázisa.

2020.03.14.

  • Most már nekünk is van olyan vírusos tüdőgyulladásos esetünk, ahol nyögvenyelősen sikerült utólag kideríteni, hogy az illető koronavírusos, és ezzel kórházi dolgozók és talán mások is ki voltak téve fertőzésveszélynek a János kórházban. Ez ráadásul egy visszakövetetlen eset.
  • A példa arra, miért nem rendészeti feladat normális körülmények között a járványügy. A rendőrök hajlamosak karanténba utalt személyről potenciális bűnelkövetőként gondolkodni, máskor meg éppen indokolatlanul lazán hozzáállni: nehogy már minden kamiont meg kelljen állítani, mindenkinek kényelmetlen az.
  • Fontos cikk a Válasz Online-on
  • Az Egyesült Államokban is hihetetlenül lassan indult be a védekezés, de most már van "drive-up" ("kocsival odahajtós") rendszer, mint pl. Dél-Koreában és Németországban is.
  • Ha Trumpról kiderülne, hogy fertőzött, az aztán érintené az elnökválasztást, de így is van már interakció a két folyamat (a járvány és az elnökválasztás) között: Louisiana elhalasztotta az előválasztásokat. Novemberre alapjukban tudnak megrendülni a dolgok, úgyhogy ez itt ennek a történetnek az első kicsi fejezete.
  • Olaszország egy héten belül elérheti az intenzív osztályi kapacitásmaximumot (ez valójában a fizikai befogadóképességre vonatkozik, a lélegeztetőgépek használatát már jó ideje triázsolni kell). Persze jött közben kínai szállítmány felszerelésekből, de ez már nagyon meredek helyzet.
  • A fertőzésen átesettek tartós orvosi problémáiról, Hongkongból. A tüdők sajnos tartósan károsodhatnak a koronavírus okozta szövetközi tüdőgyulladástól.
  • Komplikációk a Brexit szempontjából. Boris Johnson beleragadhat a befolyás nélküli, fizetős tagságba (és annak kényszerű hosszabbításába), vagy pedig no-deal Brexit lehet az eredmény, a jelen irgalmatlan körülményei között.
  • A vírusrészecskék környezeti túléléséről újabb kísérleti eredmények.
  • Kieg. közben a tegnapiakhoz. Nyilván mindenki tud a miniszterelnöki bejelentésről, hogy az iskolák bezárnak Magyarországon is, pontosabban távoktatásra térnek át, ezzel tehát előrébb vagyunk akkor prevencióban. Maga az oktatási modernizáció ilyen körülmények között persze nem lesz egyszerű, és az "ilyen körülmények" sok mindent jelenthet még az elkövetkezőkben. Megkockáztatom, hogy az egyetemeknek ezen a téren valószínűleg könnyebb dolga van, de lehet, hogy tévedek, meglátjuk.
  • Meghalt az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda egyik tábornoka. Érdekes adalék lehet, ha hozzáteszem, hogy Iránban egy csomó konteó kering, miszerint az iráni vezetők csak hazudják a fertőzöttségüket, hogy aztán isteni jóakaratra hivatkozva "gyógyultan" álljanak elő — csakhogy most már többen is meghaltak a vezetés soraiból, szóval ez az elmélet nem annyira tökéletes. Közben pedig ott vannak a komi tömegsírokról készült műholdfelvételek. Az a minimum, hogy Olaszországnál rosszabb ott a helyzet.
  • A svédek is elengedték az átfogó adatgyűjtés, a kapcsolatkövetés és a széles körű (enyhe esetekre is kiterjedő) tesztelés igényét. Megdöbbentő. A korlátozó intézkedéseknek csak ezekkel együtt van értelme. Ezek nélkül nincs, hiszen nem lehet leállítani az életet a végtelenségig, ha a járvány megfékezéséért közben nem dolgozunk egyéb eszközökkel is. Ezt tényleg olyan nehéz megérteni?

2020.03.15.

  • Orvosi beszámoló az Egyesült Államokról egy esetről. Páciens (középkorú nő) bejön, köhög, láza van, légszomja, járt másik országban is, ahol járvány van (mármint az USA-n kívül ugye, ahol nyilvánvalóan szintén járvány van), és a tetejében HIV-pozitív. Le kellene tesztelni. Csakhogy már a tüneteinek az "enyheségére" hivatkozva is simán elutasítják. Hubei tartomány és közvetve a kínai rendszer felelős azért, hogy a járvány ott, a kezdetek kezdetén úgy felrobbant. De Nyugat-Európa és Észak-Amerika országainak jelentős része elképesztő módon áll hozzá a kérdéshez, miközben Kína extrém intézkedésekkel nyert (nekik is) másfél hónap időt... Az "engedjük el" megközelítést másfél hónappal ez előtt is lehetett volna alkalmazni simán, az nem olyan nehéz.
  • Az imént idézett cikkből: "as of March 11, the United States had performed only 23 tests per million people, while the U.K had performed 347 per million, Italy 826 per million, and South Korea 3,692 per million."
  • A kezelés terén egyébként mostanra látszik, hogy vannak hasznos dolgok, persze nem varázsszerek, és nem feltétlenül együtt használandók, mert egy részüknél kellemetlen interakciók alakulnak ki: pl. choloroquine cinkkel kombinálva (beviszi a cink-iont a sejtekbe a sejtmembránon át, és akadályozza a vírus reprodukciós folyamatát az ahhoz szükséges RNS-dependens RNS polimeráz (RdRp) blokkolásával); hydroxychloroquine, a kísérleti Remdesivir stb.
  • Friss hír, hogy a francia orvosok nem javasolják pl. az ibuprofen szedését (az Algoflex hatóanyaga), mert csökkent immunválaszhoz vezet a lázcsillapító hatással. Ezt kicsit bizonytalannak érzem, és nyilván kellene valamilyen klinikai adat, ha láttak szignifikánsnak tűnő kedvezőtlen hatást. Felvetődik pl., hogy ha volt ilyen, az nem függhet-e össze azzal, ahogyan az ibuprofen a szívet, májat, veséket megterheli, azokat a szerveket, amelyekre a koronavírus is nagyon rossz hatással van. Az asztmára is rossz hatással lehet az ibuprofent, az pedig a COVID-19 betegségnél szignifikáns komorbiditás.
  • Közben Facebookon értesültem arról, hogy továbbra is érkeznek turistabuszok Olaszországon át francia síelésből és hasonló helyekről, minden különösebb ellenőrzés nélkül. És közben hozzá ott a hír, hogy a koronavírus-tesztelést végző magánlabort megrohamozták az emberek. Úgyhogy itt az ideje egy kiadós figyelmeztetésnek. 1: A labor számára: tessék felelősen elmagyarázni ezeknek az embereknek, hogy a negatív tesztjük semmit nem ér, ha még egy hétig inkubálódik bennük a fertőzés, mert épp csak beestek a hazaútról. 2: Az emberek számára: lásd az 1-es pontot, amennyiben ezt nem magyarázza el nektek valaki magától.
  • Közben már az is látszik, hogy az Olaszországból hazaáramlottakkal jöhettek fertőzöttek feltehetően szép számmal. Az új fertőzöttek között is vannak Olaszországból érkezettek.
  • Még pénteken, biciklinyeregből, munkaügyben elsuhanva tapasztaltam, hogy a napsütés és az "izgis, szabadabb" időszak sokakat kihajtott az otthonukból kávézókba, éttermekbe, napos placcokra. Ez sajnos így nem social distancing, és ezt még megbánhatja mindenki. Ahelyett, hogy tartósan ki lehetne járni szükségetalapon, az elején elronthatjuk a helyzetet annyira, hogy aztán már egy mély levegőt szívni sem lehet kimenni az utcára. Nem szeretnénk ezt. Kerüljük a tömegeket.
  • Más: Thaiföldön háború tört ki majombandák között az elmaradó turisták, illetve pontosabban az elmaradó ajándékfalatkák miatt.

A nap térképe: egy Proxi.cloud nevű cégtől, akik lengyel mobilappok támogatására csinálnak adatszolgáltatásokat. A felhasználók megoszlása, akik ezeket a lengyel appokat használják, és az olasz zéróbeteg jelentkezésének helyén és idején beloggoltak. Így terültek szét azóta. A térkép lengyel változatán látszik, mennyire inkább Dél-Lengyelországból jellemző az olasz meló. És persze hozzátehető, hogy itt lengyel mobilappokról van szó, tehát más appok kapcsán más földrajzi szétoszlás képét kapnánk.

proxicloud_spread_of_users_who_logged_in_whereitalianpatientzerowas.jpg

  • Az Egyesült Királyságban hangzott el a napokban az a közveszélyesen őrült kijelentés, miszerint a fertőzések révén kell biztosítani a nyájimmunitást a brit populációnak... a fertőzesek ellen. De azért értelmes dolgok is történnek ott a felkészülés jegyében. A sok szállodai lemondás nyomán egyes szállókat át lehet alakítani szükségkórházzá, különféle vállalati gyártósorokat pedig lélegeztetőgépek előállítására lehet használni, ezzel terveznek, egyebek mellett.
  • Egy jó anyag a koronavirus.gov.hu-n. A "kapcsolatvizsgálat" menetéről (kapcsolatkövetés, contact-tracing). Alacsony kockázatú és magas kockázatú kontaktokat különböztetnek meg a karanténozás szükségessége tekintetében. Alacsony kockázat pl. 15 percnél rövidebb interakció tünetmentes fertőzöttel. Magas kockázat pl. egy háztartásban élni vagy közvetlenül érintkezni fertőzöttel, pl. orvosként megfelelő PPE nélkül kezelni fertőzöttet, vagy utasként két ülés távolságon belül ülni fertőzöttől közlekedési eszközön.
  • Egyelőre kérdéses, hogy sikerül-e mindenkinek törvényi úton biztosítani a fizetett betegszabadság lehetőségét az Egyesült Államokban. Értelmesebb vállalatok persze törvénytől függetlenül ajánlanak már ilyen opciót. Nyilván nem éri meg egy cégnek sem munkába kényszeríteni beteg vagy potenciálisan fertőzött alkalmazottat, hogy aztán még többen essenek ki miatta, és — pl. egy étterem esetében — még a reputáció is helyrehozhatatlan károkat szenvedjen.
  • Aszimptomatius transzmisszió témában érdekes egy massachusettsi klaszter: a Cambridge (MA) bázisú Biogen biotech cég egy nagy értekezlete után három embernek lett pozitív tesztje, és ez mostanra 80+ esethez vezetett — a három érintett tünetmentes volt az értekezleten.
  • Az Iszlám Állam kicsit komolytalan, de még ezzel együtt figyelemre méltó módon a fertőzött területek, pl. Európa elkerülésére inti harcosait.
  • Közben van már magyarországi áldozat. Egyike a "semmiből felbukkanó" virális tüdőgyulladásos eseteknek, szóval innentől tessék mindent nagyon komolyan venni. Két halott mellett, 2%-os, átlagos CFR-t feltételezve, amit általában valamennyi enyhe eset elkerülhetetlen figyelmen kívül hagyása mellett sikerül kimutatni, ez 100+ fertőzöttet sejtet Magyarországon.
  • Valójában ugyanis nem a mai volt az első áldozat. Ugyanis itt van ez a másik eset, ahol gyakorlatilag egyértelműen koronavírus-fertőzés volt az ok. "Tüdőgyulladásban meghalt egy idős nő a budapesti Szent Imre kórházban. Az elhunyt aszsony lányát koronavírussal kezelik a Szent László kórházban." Így akkor +1 esetet kell könyvelnem a halálozások számításánál, ezúttal magyarországi eset miatt (korábban Thaiföldről, Olaszországból és Kínából is volt ilyen, nem regisztrált, de erős valószínűséggel dokumentálható eset).
  • Muszáj lesz több laboratóriumnak megengedni a PCR-tesztek végzését. Különben csak rövid távú előnyt adnak, és végső soron a gazdaságot pusztítják a korlátozó intézkedések.
  • A kormányzati kommunikáció Kovács Zoltán szóvívő részéről "támadva-sértődötten védekezős" volt ma — most néztem a sajtótájékoztatót. Nem szerencsés hosszú távon. Itt egy társadalom együttműködését kell biztosítani válsághelyzetben, így ez a stílus nem jó. Újságíróknak javasolni tudom, hogy lehet esetleg előre egyeztetni a kérdésekről, amelyekre mindenképpen választ szeretnének kapni, és akkor nem számít olyan sokat, ha továbbkényszerítik a mikrofont annak a kezéből, aki tudni akar valamit. A kormányzatnak pedig azt javasolnám, hogy meg lehet szabadulni az Atlasz-komplexustól, mert itt nem csak retorikailag, hanem TÉNYLEG szükség lesz minden ember együttműködésére — nem egyvalakinek kell viselnie a Hatalmas Felelősséget. TÉNYLEG nem volna baj, ha a társadalom részletes ismeretekhez jutna az egyes esetek hátteréről.
  • Ha Dél-Koreának sikerült kemény korlátozó intézkedések és a társadalmat passzivizálni igyekvő kormányzati megközelítés nélkül megtörni a járvány logaritmikus növekedését, akkor talán európai demokráciákban is lehetséges volna.
  • Szenzációsan jó szimulációk mutatják itt a free-for-all, a social distancing lite + hard és a karanténozós megközelítések relatív hatékonyságát, a social distancing javára.
  • Globális halálozás március 9-hez képest: +2152+185 (a plusz esetek nagyrészt Kínából és Iránból valók). Felső érték = 8048+n.

2020.03.16.

  • Ilyenkor van, hogy biology fucking blows my mind. A ciklezonid nevű inhalációs kortikoszteroid (asztmagyógyszer) jól akadályozza a SARS/MERS jellegű humán koronavírusok replikációját, jelentik japán kutatók egy még review-nak alá nem vetett tanulmányban. Aminek lehet gyógyászati jelentősége, de közben... "After the eleventh consecutive MERS-CoV passage in the presence of ciclesonide, a resistant mutation was generated, which resulted in an amino acid substitution (A25V) in nonstructural protein (NSP) 15, as identified using reverse genetics. A recombinant virus with the mutation was also resistant to ciclesonide suppression of viral replication."
  • A járvány és a társadalmi egyenlőtlenségek súlyosbodása (NYT). 114 ezer hajléktalan diák csak New York városban (NYC), akik most elesnek napi egy melegétkeztetéstől az iskolabezárások nyomán, például (az iskolai étkeztetéssel kapcsolatos probléma Magyarországon is adott). Egy jó policy paper arról, hogyan befolyásolta ez a dinamika a H1N1-es járványt annak idején (2009-2010).
  • Az afrikai kilátásokról. Dél-Afrikában pl. HIV/TB-klaszterek a járvány útjában, potenciálisan, zsúfolt nyomornegyedek, és kontinens-szerte nagyon gyenge eü. rendszerek. Dél-Afrikában áprilisban kezdődik az ottani influenzaszezon.
  • John Oliver megint kötelező néznivaló. Többek között azt az izgalmas kérdést is körüljárja, hogy Rudy Gobert NBA-kosárlabdázó vagy Donald Trump voltak-e hülyébbek az elmúlt héten, és ez egy nehéz kérdés, mert mindketten kitettek magukért. Gobert például kézrátéttel terjesztette a vírust, viccből.
  • Az Egyesült Királyságban egy kikerült belső szakpol anyag 7,9 millió hospitalizációt helyez kilátásba 2021 tavaszáig. Kínomban ismét csak azt tudom mondani, hogy ez alaptalan riogatás, hiszen nincsen ennyi kórházi hely.
  • Dél-Koreában ennyire torzítja az adatokat a kor szerinti megoszlás eltérése, ami részben a Shincheonji egyház tagságának átfertőződéséhez köthető. Megkockáztatom, hogy az olasz és a dél-koreai idős emberek közötti különbség az időskori elmagányosodás különböző mértékéből is fakadhat. Az olaszoknál megy a dominózás, társas élet idős korban is. Persze ez így csak hipotézis, majd kicsit jobban utánaolvasok. Mindenesetre nagyon érdekes, hogy míg 17,2% Olaszországban a 70 év felettiek aránya a populációban, a megerősített fertőzések között 41,3%-os a részesedésük. Ez brutális felülreprezentáció, miközben Dél-Koreában alulreprezentáció van! Dél-Koreában a 20-29 éves korosztály a populáció 13,3%-a, a fertőzötteknek pedig 29,9%-a, ott ők a felülreprezentáltak. Persze a korszerkezet mellett az eltérő tesztelési politika is tényező, azt nem szabad elfeledni.
  • Izgalmas, már eredményekkel kecsegtető kutatás Hollandiában SARS-2-es ellen alkalmasnak tűnő antitestek gyógyászati előállítására. Persze antitestek a gyógyult emberek véréből is nyerhetők, de az jóval problémásabb forrás, ha nem akarjuk őket túlterhelni akkor, amikor a poszt-szimptomatikus állapot még sok rejtelmet tartogat orvosilag (Kínában mindenesetre tömegesen használták ezt a megoldást is).
  • Ez alapján a hír alapján tényleg megkockáztatom, hogy Trump szellemileg leépülőben van. Az ötlete ronda is ÉS hülyeség, egyszerre (ajánlat exkluzív jogok vásárlására egy vakcina kifejlesztőjétől).
  • Hollandiában az intenzív osztályon kezeltek fele 50 év alatt. Franciaországban az ICU-kban kezeltek fele 60 év alatt.
  • Globális halálozás március 9-hez képest: +3066+85 (a plusz esetek nagyrészt Iránból, és azon kívül Kínából és Magyarországról valók). Felső érték = 8760+n. (ALSÓ ÉRTÉK = 7069+10+2+19=7099. FELSŐ ÉRTÉK = 7069+3+1000+664+3+1+1+19+n = 8760+n.)

2020.03.17.

  • Meglehetősen adatszegény közlésből tudjuk a koronavirus.gov.hu-ról, hogy 50-re nőtt a regisztrált fertőzések száma. Hogy az esetek hátterét adatvédelmi okokra hivatkozva nem közlik, az röhej. Epidemiológiai szempontból abszolút nem érdekel a fertőzötteknek semmilyen személyes adata. A demográfiai jellemzőik viszont igen. Az érintett területek és intézmények pedig közérdekű információ, jó napot kívánok.
  • Az Egyesült Államokban két sürgősségis orvos is súlyos állapotban, intenzíven, egyikük negyvenvalahány éves.
  • A kínai Alibaba cég maszkdonációkkal segít az Egyesült Államoknak. Tesztkiteket is adnak, pl. Afrikába. 500 ezer maszk a belgáknak is. Ez nagyon klassz dolog, de az érintett nyugati országok egyébként tehetősek és fejlettek — pontosan miért is nem tudnak gyári kapacitásokat maszkok termelésére állítani? Jó napot kívánok ismét.
  • A Franciaországból, Németországból, nyugatról hazafelé tartó bolgár és román forgalmat átengedik az ország területén, miután feltorlódtak a határon, ahol nem engedték át őket, és már fogytán volt a vizük-élelmük.
  • Sok pozitív dolgot elmondtam Kínáról itt (is) eddig. Nagyon sok minden tetszett, amikor ott jártam korábban. Viszont amit a kínai külügyminisztérium művel, az felháborító. Ezek a tisztviselők nem éreznek szégyent? Miattuk halnak meg a világban emberek jelenleg exponenciálisan növekvő számban, miközben ők konteókat terjesztgetnek, pont azért, mert tudják, hogy felelősek ezért (a rendszer teljesítményén és eltussolási hajlamán keresztül) legalább közvetve. (Én korábban elítéltem itt minden más konteózót is, köztük amerikai politikusokat is — de minőségileg más, és egy nagyságrenddel rondább, amikor egy baleset felelőse terjeszti, hogy valójában minden a mosómedvék miatt volt.) A motivációjuk részben az amerikai elnöki adminisztráció aktuális diskurzusából származik — kínai részről bevett eljárás az ilyesmit rasszizmusként megbélyegezni, és az Egész Kínai Nép nevében megsértődni, de közben azért látni kell, hogy a SARS-CoV-2 Wuhanból, Kínából indult, szóval akkor a "wuhani vírus" pl. aligha borzasztóan pontatlan leírása a kórokozónak, amelyről nagyon nehéz dinamikus élőbeszédben "szárszkovkettőként" megemlékezni, pláne laikusoknak. 
  • A koronavírus-járvány pozitív hatásai rovatban kaphat helyet, hogy még Gabonban is kevesebb tobzoskát esznek meg most már az emberek.
  • Forgatókönyvek egy virológustól. Az ő véleménye = Gyors rendezés májusig: optimista változat. Rendezés júliusra-augusztusra: legvalószínűbb változat. Újra-felbukkanás decemberben = legrosszabb, legkevésbé valószínű. Szerinte.
  • Megy közben a médiában egy csomó hír vakcinatesztelések megkezdéséről. A tesztelés lesz a lassú, ezt nem ártana hozzátenni az emberek informálására. A tesztelést nagyon komolyan kell venni, nem lehet siettetni, mert ha itt valami hiba történik, és az átoltás nem hatásos, az egyrészt emberéleteket követelhet, másrészt akkor innentől végképp minden hülye kerülni fogja az oltásokat, és jön értünk a kanyaró. Meg egyéb, más kórokozók.
  • Fegyvervásárlási hullám az Egyesült Államokban, korrelálni látszik a fertőzések általi érintettséggel (Kalifornia, NY, Washington).
  • Szalai Máté kollégám Irán és az IMF tárgyalásáról és az országnak esetlegesen jutó 5 milliárd USD segítségről.
  • 3D-nyomtatott lélegeztetőgép-alkatrészek (szelepek) Olaszországban. A 3D-nek amúgy is nagyon érdekesen alakítja a jövőjét ez a most következő gazdasági válság. Az egyik alapvető válasz lehet a transznacionális ellátási láncokkal kapcsolatos elbizonytalanodásra.

2020.03.18.

  • Faktorok Tajvan sikerében a járvány elleni fellépés terén. A kommentek között rdos linkelt remek cikket a témában. Ez említi a következőket: világviszonylatban nagyon erős orvos-nővér/populáció arány, proaktív intézkedések, a SARS-szal kapcsolatos intézményi hagyaték és memória, megfelelő maszkkészletek, a populáció maszkkal való ellátásának gondosan kialakított, túl- és felvásárlást megelőző rendszere stb. Nagyon érdekes, hogy egy tajvani orvosdelegációnak Peking terepszemlét engedélyezett január elején — akkor, amikor a saját népének a kínai vezetés még nem kívánta teríteni az információkat. Ehhez még hozzá pár dolog: (1) a populáció 99%-át lefedő egészségbiztosítás; (2) még tavaly Kína beszüntette az egyéni turizmust a romló "szoroson általi" kapcsolatok miatt, és ez alighanem jelentős könnyítés volt, mert így nem utazott be annyi fertőzött (előtte, 2016-ban már limitálták a csoportos turizmust). Itt van egyébként jó ábra a tajvani járvány terjedési láncolatairól. Ja, és még valami: egyetlen halálesetük volt. Valamit a kezelésről is tudhatnak, úgy tűnik (ennek még utánajárok majd).
  • Így is lehet nézni a halálozást, ha a környezetre gyakorolt pozitív (légszennyezés-csökkentő) hatását nézzük a járványnak: "The two months of pollution reduction, Burke calculates, has probably saved the lives of 4,000 children under 5 and 73,000 adults over 70 in China" (Marshall Burke, Stanford). Kb. 10 10ug/m3 csökkenésről van szó PM2.5-ös finompor tekintetében Kína-szerte. Peking, Sanghaj, Csengdu és Guangzhou adatait nézve ez 15-17ug/m3-es csökkenés. Itt az eredeti elemzés. Megjegyzem, hogy mortalitásredukciót eredményezhet kevesebb autóbaleset is, és még sok minden, ami az otthonmaradással elmarad.
  • Svájcban is kezd beütni az egészségügyi krach, hacsak kemény intézkedésekkel nem hárítják a már beindult esethullám ostorcsapását.
  • A Worldometers.info-n követhető a súlyos esetek számának alakulása pl. Albániában, Szlovákiában vagy Örményországban, nem követhető viszont Magyarországon, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos ma azt mondta, hogy van két súlyos eset, és amúgy Szlávik doktor úr tudja, hogy mennyi van éppen. A világ viszont nem tudja, pedig egy járvány globális követésénél ez is fontos. Kieg.: március 19. óta már láthatók ezek az adatok.
  • Új nap, új kutatás, új eredmények, régebben is kutatott téma. Itt is többnaposnak találják az új koronavírus túlélését pl. acél és műanyag felületeken (rézfelületen csak 4 óra). Újdonság, hogy itt aeroszolos veszélyt is találtak, néhány órás időtartam erejéig (ha stimmel, nem jó hír). 
  • Iránt sáskajárás is sújtja.
  • Olaszországban, Vo' Euganeóban gyakorlatilag leszűrték az ottani populációt, mint anno a Diamond Princess hajó utasainak nagy részét is. A La Repubblica Sergio Romagnani immunológust idézi, miszerint az eseteknek akár 50-75%-ában is aszimptomatikus lehet a lefolyás (és ugyanakkor abszolúte fertőzőképes az érintett személy). Ha ez így volna, az forradalmi lenne a levonható stratégiai következtetések tekintetében is (mert pl. a populáció sokkal gyorsabb átfertőződését vonná maga után, nehezebb a feltartóztatás stb.), úgyhogy szeretném látni ezeket az adatokat kicsit komolyabb formában is.
  • Egy jó cikk Mongóliáról, bár kicsit könnyelműen kezeli a "még sehol sem volt a probléma, és — bezzeg ők — készek voltak cselekedni" érvet. Más ez Mongóliában, Kína területi szomszédjának esetében, akkor, amikor a nagy ismeretlenbe ugrott éppen fejest a világ anno. Most már több adatunk van, és azt is látjuk, mit tesz a gazdasággal a leállás. Mi több, nem biztos, hogy ha mindenki leáll, az olyan jó lesz a populáció biztonsága szempontjából. A Nagy Leállásnak akkor van értelme, ha a járvány lehető leghamarabb történő felszámolásáért lépések történnek.
  • Globális halálozás március 9-hez képest: +4270+85 (a plusz esetek nagyrészt Iránból, és azon kívül Kínából és Magyarországról valók). Felső érték = 9964+n. (ALSÓ ÉRTÉK = 8273+10+2+19=8304. FELSŐ ÉRTÉK = 8273+3+1000+664+3+1+1+19+n = 9964+n.) A hivatalosan regisztrált halálesetek száma több, mint kétszeresére nőtt március 9. óta.

2020.03.19.

  • Kaptunk bejelentést, hogy 73-ra nőtt a fertőzöttek száma. Hogy honnét valók ezek az esetek, azt továbbra sem kell tudni, úgy optimális, ha pl. Árkodapátiban paráznak az emberek 0 eset mellett, Kecerakoncán pedig mindenki éli az életet, miközben 50% fertőzött. Köszönjük szépen. Akit mégis érdekel ez-az, itt ez a térkép, open-source munka a nyilvánosan elérhető információkból (h/t 2 rdos).
  • Egy olasz-amerikai család sorsa New Jersey-ben. Sokan súlyos betegek, hárman meghaltak, ötvenes éveikben lévők is.
  • Érdekes adatok (Pew Research) a média- és hírfogyasztási szokások és a COVID-19-cel kapcsolatos hírek követésének mértéke közötti összefüggésről. Lehet állítgatni, mire kíváncsi az ember. Nagyon határozott következtetés nem fogalmazódott meg bennem, de érdekes pl., hogy a hírek követéséhez nagyrészt társadalmimédia-platforomokon át jutók valamivel kevésbé követik a járvány alakulását. Republikánusok-demokraták között nincs nagy különbség ebben. Jó lenne látni a különbséget pl. a Facebook és a Twitter között ebben a tekintetben (pl. merafészbukhülye; a napokban a Journal of the American Medical Associatio (JAMA) egy cikkéhez megosztott linkemet is törölte az ámokfutó algójuk, amelyik a home office-ozó és adatvédelmi okokból a kezelőrendszerhez hozzá nem férő embergárda miatt szabadulhatott el).
  • Törlesztési moratórium banki hitelekre nálunk. Azért a kamat gyűlik majd közben, jelen állás szerint úgy tűnik.
  • Sátrak. Itt is. 16-i hírek, még nem osztottam itt meg őket, de fontos fejlemények. Jó.
  • Ruhagyári gyártói kapacitás maszkok termelésére állítva nálunk. Jó!
  • Mellesleg: az 1848-1849-es szabadságharc idején nők készítettek sebkötözéshez használhatő kötszert alsóneműtépetekből. Ma varrókörökben foglalkozak maszkok készítésével, és a You Tube-on is tanítják ezt.
  • A nap kérdése: kreatívan könyvelnek-e a németek? A franciákhoz és az olaszokhoz képest is alacsony a regisztrált esetek és a halálozások aránya náluk. ITA: 2978/35713. FRA: 256/9134. GER: 28/12343. Ekkora különbséget mivel magyarázzunk? A német Übermensch? A német páciensek legyőzik a kórokozót, amellyel mások nem tudnak megbírkózni? Vagy az orvosaik ügyesebbek ennyivel? Vagy csak nem számolják a fertőzés mellett komorbiditással (diabétesszel, rákkal, szívproblémákkal) elhalálozó betegeket? Izgalmas kérdés, ugye. Mindenesetre az olasz arány nem nézne ki sokkal rosszabbnak, ha kivonnánk belőle a komorbiditással elhalálozottakat. Már a WHO is érdeklődik (szelíden), hogy "valódiak-e" a németországi adatok.
  • Egy nővér beszámolója saját betegségéről, az Egyesült Államokból (Akhink Omer, Nashville). Félelmetes, hogy az első orvos, akivel találkozott, nála is antibiotikumot írt fel, és egy bő hétbe telt, mire hajlandók voltak tesztelni. Addigra jóval rosszabb állapotba kellett kerülnie, és így végül az eü. rendszert is jobban leterheli. A korai tesztelése az enyhe és az enyhének hitt (később pedig súlyosbodó) eseteknek védi az eü. rendszert.
  • Velencében újra tiszták a csatornák, kisebb rajtuk a forgalom. Visszatértek a delfinek (erre Douglas Adams is azt mondaná, hogy jó hír). Kieg.: erről közben kiderült, hogy a források megfelelő ellenőrzése nélkül továbbadott hír volt, szardíniai delfinekről. Nem baj, Douglas Adams nekik is örülne.
  • Tartós következmények az akut légúti distressz szindróma folyományaként: előforduló késleltetett halálozás,  illetve a központi idegrendszer és a perifériás izmok károsodása. A kezelés részeként gyakran szükségessé váló intubálás önmagában is tartós következmények forrása.
  • Marcello Natali, egy 57 éves olasz orvos halt meg ma COVID-19-ben. Kersztyű nélkül kellett dolgoznia, elfogyott a felszerelés.
  • Ez a videó nagyrészt Dél-Koreáról szól, de meg lehet nézni benne, hogyan csinált magából hülyét a spanyol eü. minisztérium részéről Fernando Simón. Ezek a tisztviselők nem kevesebbet csinálnak, mint hogy berúgják a labdát a saját kapujukba, miközben mindenki kiabál nekik, hogy ne tegyék. Never go full retard, hogy egy klasszikust idézzek. De tényleg. Minek kiállni, és elmondani, hogy "semmi pánik, ma nem fog lemenni a nap"?
  • A járványnak a mezőgazdasági termelésre gyakorolt hatása. Azok az ágazatok szenvednek első körben, ahol a keresletcsökkenés jelentkezik. Például a bárányok húsának vagy éppen a repceolajnak a beszállítása mind érintett, és még egyebek is.

Fontos: a 444-en megjelent egy összefoglaló egy online beszélgetésünkről Garamszegi László ökológussal, melyre a Rajk László Szakkollégium szervezésében került sor. Világviszonylatban, összehasonlító és ökológiai perspektívából néztük a kérdéseket. A 444 a számba adott mindenfélét, ráadásul idézőjelek között (!), amiket nem mondtam, többek között a magyar kormányról. Kértem a helyreigazítást vagy a cikk törlését, azonnali jelleggel. Itt (a Facebookon) hallgatható meg az eredeti beszélgetés, mely nem a magyar kormányról szólt.

KIEGÉSZÍTÉS: tételes helyreigazítást közöltek.

2020.03.20.

Nagyon szívesen publikálnék ma is sok mindent itt, de részben a 444 fenti kihágásai miatt, részben rendkívül bürokratikus természetű egyetemi feladatok miatt a nap nagy részében le leszek kötve. Azért egy pár dolgot megosztok itt majd addig is.

  1. Belgiumban crowdfundingra szorul az egyik legjobban felszerelt kórház, hogy lélegeztetőgépekkel el tudja látni az érkező eseteket.
  2. Kínában zéró új helyi esetnél tartanak, már ha minden igaz, de közben jönnek haza pl. menekülő jelleggel külföldön tanuló diákjaik és mások, akik fertőzöttek lehetnek (sőt rendre kerülnek is ki közülük fertőzöttek), pl. az új epicentrumból, Európából.
  3. Két újabb magyarországi haláleset. Ezzel összesen négy (egy napokkal korábbi eset miatt +1 a hivataloshoz képest).
  4. Újabb beszámoló betegtől, egy 22 éves nőtől. Ronda alattomos egy betegség ez, a bejegyzések alapján csak remélni tudom, hogy tényleg gyógyulóban van a hölgy, és nem épp a tüdejére megy rá a fertőzés.
  5. Térkép a brit esetek területi eloszlásáról. Walesben valami relatíve nagyobb kitörést eredményezett.
  6. Olasz kórház belülről. Érdemes megnézni, milyen eszközöket használnak, hogy a pácienseket oxigenizálják.
  7. Át kell gondolni az Európán belüli ellátási láncok működését az új helyzetben, mert ezek nem-működtetése nem opció.
  8. Távlatokban gondolkodás arról, hogy mi jön a válság után. Akar lenni. Annyira merész dolgokkal azért nem találkoztam itt. Astra Taylor, egy filmrendező az első, akitől szívesen emelek ide valamit: "All along, evictions were avoidable; the homeless could’ve been housed and sheltered in government buildings; water and electricity didn’t need to be turned off for people behind on their bills; paid sick leave could‘ve been a right for all workers; paying your mortgage late didn’t need to lead to foreclosure; and debtors could’ve been granted relief. President Donald Trump has already put a freeze on interest for federal student loans, while New York Governor Andrew Cuomo has paused all medical and student debt owed to New York State. Democrats and Republicans are discussing suspending collection on—or outright canceling—student loans as part of a larger economic stimulus package. It’s clear that in a crisis, the rules don’t apply—which makes you wonder why they are rules in the first place." Theda Skocpol pedig megmondja, hogy a járvány a társadalmi egyenlőtlenségeket jó eséllyel növelni fogja. A többiek, akik hozzászólnak, sok pozitív dolgot mondanak, ami nem baj, csak nem feltétlenül reális.

2020.03.21.

  • Ennek a járványnak a közegében minden képlékeny. Dél-Korea továbbra is jó példa számos tekintetben, de az elmúlt hetek biztató eredményei után nekik is komolyabb korlátozó intézkedéseken, social distancingen kell most gondolkodniuk
  • Egy cikk a szerzett immunitásról, hogy lehet-e rá számítani a fertőzésen átesve. Lelövöm a poént. A cikkben kb. egy tucatszor szerepel, hogy we don't know. Because we don't know. Because we can't tell at this point.
  • Elborzasztó adatok a kezelés számlázott költségeiről az Egyesült Államokban. 34927 dolláros kezelés, melynek a szisztemikus félrekezelés is a része természetesen: hogy egy hétig romlik valaki állapota, mielőtt tesztelnék, aztán még három nap, míg megvan az eredmény, és akkor végre kap esetleg célzott kezelést. Így nagyon sokan fognak meghalni.

A Google ma Semmelweis Ignácra emlékezik, aki persze a gyermekágyi láz megelőzésében játszott szerepéről ismert, de a koronavírus-járvány kontextusában most általában a kézmosás védőszentjeként köszön vissza.

semmelweis.jpg

  • Suzuki. Gyorsan megválnak 400-600 munkaerő-kölcsönzős megoldással alkalmazott munkavállalótól Esztergomban.
  • Érdekes megemlékezés a poliovírus okozta járványról. Van olyan boomer generációs ember, akit annak idején gyermekként-unokaként féltettek, ma pedig nagyszülőként éli át ugyanezt, idézik a cikkben. A COVID-19 és a polimyelitis nyilván egészen más betegségek egyébként, de eszembe jut erről hasonlóságként, hogy mindkét esetben egy apró kisebbség számára járnak ezek borzalmas következményekkel, míg az eseteknek egy jelentős százalékában aszimptomatikus a lefolyás.
  • Osztrák sógoraink szerepe sem elhanyagolható immár az európai SARS-2-járvány történetében. Ischgl városa és a közeli síkomplexumok + Tirol kitettek magukért. Norvégia, Izland, Németország és mások mind rengeteg esetet kaptak erről az egy helyről (a norvégok pl. 1400-ból 40%-ot!). Azt a tiroli tisztviselőt, aki a nyilvánvalóról értesülvén pókerarccal elmondta, hogy "orvosi szempontból valószínűtlen, hogy mind itt fertőződtek volna meg", remélem, felelősségre vonják egyszer alaposan. 

Mivel a jövő héttől következik nekem az eléggé munkaintenzív online oktatás, itt fogom abbahagyni a járvány követését. Konklúzióként azt mondanám el, hogy ha nem teszteljük az enyhe eseteket, és náluk nem végezzük el a kapcsolatkövetést, az semlegesíti a korlátozó intézkedések hatását a járványra. Ez jelenleg az európai országok mindegyike számára releváns figyelmeztetés (és éppenséggel az Egyesült Államok számára is), mivel nagyjából mindenhol az enyhe eseteket önelkülönítésre hazaküldő, őket figyelmen kívül hagyó megközelítést követik jelenleg. Rossz látni, hogyan maradt a járvány terjedéséhez mindig nyitva egy-egy kiskapu. A legtöbb európai országban eleinte nem tesztelték azokat, akik nem Hubei tartományból érkeztek, vagy nem ismertek egy fertőzött személyt. Most pedig a legtöbb országban már csak a súlyos eseteket tesztelik. Miközben ennek a kórokozónak a terjedéséhez egy rossz mozdulat, pl. egy szemdörzsölés is elég, egy érintett tárggyal való kontaktot követően. Ennek a kórokozónak tehát nem kellene ilyen esélyeket adni.

Ha az elemzésemmel tudok fontos javaslatot megfogalmazni, megteszem majd külön posztban ez után is, fentebb.

Na jó, és még egy link, mivel most már senki nem fog hülyéskedni ezzel kapcsolatban, remélhetőleg. A csehek okkal váltottak a maszkok propagálására. A maszk számít. Tökéletesen nem véd meg, de akkor is számít. És a tetejében másokat közel-tökéletesen megvéd tőlünk, ha úgy adódna. Ha mindenki viselne maszkot, az komolyan lassítaná a járványt. Úgyhogy aki teheti, viseljen maszkot. Persze, megfelelően kell viselni. Ahogy kezet mosni is megfelelően kell. A kettőt körülbelül ugyanolyan bonyolult megtanulni.

A tavaszi-nyári felmelegedés nem igazán vet véget a járványnak. A szingapúri és malájziai adatok alapján most már erre hajlok. Első körben az látszott, Szingapúr esetében, még februárban, hogy lassabb volt a terjedés. Talán mert a vírus termotoleranciája egy kiválasztódási folyamat révén időbe került, míg erősödött. Mostanra viszont dinamikus terjedést látunk Szingapúrban is, Malájziában is.

Over. Na jó, kb. 12 óráig bírtam, itt a folytatás.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr6015509422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

savaz 2020.03.12. 17:27:35

Koszi a folytatást! Ez itt a legjobb forrás.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.13. 14:26:24

@savaz: Köszönöm! Igyekszem megtenni minden tőlem telhetőt.

savaz 2020.03.13. 19:47:09

index.hu/techtud/2020/03/13/fortnite_terhelte_le_az_olasz_halozatokat/

A pornhub egy honapos ingyenes akciot hirdetett az olaszoknak, ha mar ugy is otthon ulnek.

_Epikurosz_ 2020.03.13. 19:47:13

Köszönöm, hogy írod tovább a blogod, ennél jobb forrás nincs.
A FoldIt-en küldték: www.nytimes.com/interactive/2020/03/11/science/how-coronavirus-hijacks-your-cells.html

savaz 2020.03.13. 19:47:17

Svajc is lezarta a hatarait es becsukta az iskolakat miutan a fertozottek szama 1000 fole emelkedett.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.13. 19:53:42

Elnézést mindenkitől, a kommentek kicsit fura rendben kerültek ki, legközelebb nem telefonról kezelem majd őket...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.13. 19:57:22

@_Epikurosz_: Most kezdtem a klinikai tanulmányt olvasni. Figyelemre méltó, valóban. Megerősíti, hogy a COVID-19 gyakran, de nem szükségszerűen szakaszosan romló állapotot eredményező, ám összességében változatos lefolyású betegség, nem ritkán "megfázás" jellegű szindrómával. Újabb eredmény arról is, hogy van poszt-szimptomatikus átadásra lehetőség, illetve, hogy székleten át a fekális-orális terjedés szintén elképzelhető.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.13. 19:59:52

@savaz: Svájc egyben WHO-land is, úgyhogy ez ironikus. Kimondták, hogy világjárvány van, 5 perccel az előtt, hogy befutott volna hozzájuk, házhoz.

A Pornhub... feltételezem, hogy a vírussal együtt ez az akciójuk is terjedhet majd Európa-szerte... Ők a cabin fever kezelésében utaznak...

savaz 2020.03.14. 09:21:29

Svájc mindenben a polgárok saját felelősségére apellál. Pl. a kanyarban nincs kitéve sebességkorlátozás tábla, mint magyarországon. Ha olyan eszes vagy, hogy ott túl gyorsan mész, akkor halj meg nyugodtan, egy hülyével kevesebb.
A járvánnyal kapcsolatban is ilyen üzenetek kerültek ki elsősorban. Mindenki mosson kezet, ha fertőzött területen járt, akkor maradjon otthon etc..

_Epikurosz_ 2020.03.16. 08:36:29

A tünetmentesek fertőzőképességéről, szintén peer review előtt:
www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.05.20031815v1

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.16. 11:48:38

@_Epikurosz_: Hm, ezzel bizonytalan vagyok. A "generation interval" számítását meg lehet csinálni egy ebolajárványnál, mert sok bizonytalanság nincs alapvető dolgokat illetően. Itt az adatok nem elég jók, és a generation interval mutató az adatokkal kapcsolatos problémákra fokozottan érzékeny.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.17. 19:29:28

Elsikkadt eddig a hírfolyamban, hogy a másik Kína (Tajvan), úgy tűnik sikeresen megfékezte a hazai járványát. :-) 2-3 nappal ezelőttig volt 59 betegük és 1 halottjuk.

vilagterkep.atlatszo.hu/2020/03/16/igy-sikerult-megallitani-tajvanban-a-koronavirust/

Ebből számomra az derül ki, hogy nem a kínai "zemberekkel" van gond (nagyon nem szeretem ezt a szót), hanem azzal hogy milyen politikai rendszerben élnek.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.17. 19:44:26

@rdos: valóban! Mea culpa, ez figyelemre érdemes. Holnap kicsit utánamegyek a náluk történtek tanulságainak.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.17. 19:49:03

Amúgy a linkelt cikk éppen elég tanulsággal szolgál így is, jó összefoglaló. Megnézem és átgondolom, mit tudok még hozzátenni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.17. 21:50:49

@rdos: frissítettem, és Tajvanról is van már ez-az.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.18. 13:11:28

@Marton Péter: Számomra laikusnak úgy tűnik, ez egy kicsit olyan lesz, mint a ping-pong. :-( A szervát visszaadtam (helyi járványt megfékeztem), de jön a visszaütés. :-(

444.hu/2020/03/17/koronavirus-fertozesek-ujabb-hullamaval-nez-szembe-tajvan-szingapur-es-hongkong

Ne legyen igazam. :-(

Ha a legsikeresebb járvány-ügyisek így jártak (Tajvan, Hongkong, Szingapúr), akkor mi lesz velünk, egy lerabolt - kizsigerelt hazai egészségüggyel a hátterünkben? :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.18. 13:16:19

@rdos: Ez lesz az egyik legizgalmasabb kérdés. Ha vissza tud menni valahová a vírus, és újra tud fertőzni embereket, akik elvileg "átestek" rajta... az nem lenne jó. Más koronavírusok nyomán néhány hónap védettségre azért számítanék. Persze maradt éppen elég fertőzetlen populáció is...

_Epikurosz_ 2020.03.18. 21:07:55

Ha jól értem az olasz tudósítást, a szaglás és az ízlelés teljes elvesztése is a tünete lehet, még a fertőzés kezdetén. De javítson ki valaki, aki tényleg tud olaszul, mert én csak igen kicsit.
www.corriere.it/salute/malattie_infettive/20_marzo_17/coronavirus-sintomi-frequenti-perdita-gusto-olfatto-6d3b0932-6836-11ea-9725-c592292e4a85.shtml?intcmp=exit_page&refresh_ce-cp

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.18. 21:07:52

@Marton Péter: Korábban joggal méltatlankodtál azon hogy nem közöl a zoperatív törzsünk hazai területi adatokat. :-(

Vincenten linkelte Hölderlin ... kommentelő a hazai területi adatok google.maps-es, szerintem automatikusan frissülő linkjét. Ezt. :-) Gondoltam Téged is érdekel.

www.google.com/maps/d/viewer?mid=1oX_1ryOtFKPswcimRRSgeJ8nhqqe65mj&ll=47.24713354470762%2C19.378322649999973&z=6&fbclid=IwAR0jRxtWseJ0wt5egQVAhnJuj3EBgTILkoBwsJmbKENIb4cOt4SydX8TfqA

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.18. 21:26:39

@rdos: Óriási! Köszönöm szépen. Ez nagyon hasznos open-source munka.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.18. 21:39:28

@_Epikurosz_: wow. Ez új. Az olaszoktól nagyon sok furcsaság jön. De ha minden igaz, ez a gyógyulási szakaszban történik, és tartós zavarnak tűnik az érintetteknél...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.18. 21:44:53

@_Epikurosz_: tovább is olvastam közben. A betegek kétharmada tapasztalta az ízleléssel és a szaglással kapcsolatos zavarokat, általában néhány napon át.

Érdekes még a hasmenésre vonatkozó adat: 30%-nál fordult elő, és ez gyakoribb, mint amit máshonnan jelentettek.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.18. 21:46:35

@_Epikurosz_: ja igen, és ezek nem olasz esetek voltak. Egy Hendrik Streeck nevű bonni virológus közli az adatokat Észak-Rajna-Vesztfáliából.

_Epikurosz_ 2020.03.19. 14:18:16

@Marton Péter: Hendrik Streeck hollandnak tűnik a neve alapján. Attól még dolgozhat persze Bonnban.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.19. 14:21:06

@_Epikurosz_: megnéztem gyorsan: göttingeni születésű HIV-kutató. Van Wikipedia-oldala is: en.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Streeck

_Epikurosz_ 2020.03.19. 20:50:14

Köszönöm! :)
A dél-koreai pontos eloszlás alapján több mint 700e fertőzés volt Kínában: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.14.20036178v1

A gyerekek egy része mutat tüneteket, főleg a kisebbek érzékenyek (kínai adat, de a gyanús eseteket is belevették, azok közül, akiket elvittek kórházba stb): pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2020/03/16/peds.2020-0702.full.pdf
"The proportion of severe and critical cases was 10.6 %, 7.3%, 4.2%, 4.1% and 3.0% for the age group of <1, 1-5, 6-10, 11-15 and ≥16 years, respectively."

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.19. 20:50:17

@Marton Péter: :-) Én köszönöm, de ne nekem köszönd, hanem annak aki csinálta. :-) Én csak belebotlottam és azért linkeltem mert jelen posztodhoz kapcsolódik. :-)

Mert együtt működünk. Együttműködünk. Erről jut eszembe az indexen megjelent Nature - WHO ajánlás, ami kb. pont ezt mondja.

index.hu/techtud/2020/03/19/harom_tudomanyos_tanacs_amit_minden_kormanynak_meg_kell_fogadnia/

Nem tudom a zoperatív törzsben olvasnak-e indexet? :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.19. 21:06:46

@rdos: igen, világos, de a "hat tip" akkor is jár. Nem lenne esélyem minden ilyen, releváns linket magamtól levadászni, úgyhogy ez így is nagyon értékes hozzájárulás - együtt működünk, így van :)

Ami a Nature-féle három ajánlást illeti, ezeket alapvetően én is tudom támogatni. Nálunk a döntéshozatal transzparenciája és az adatok megosztása, ahol problémák vannak. Utóbbit különösen fontos lenne kezelni. Viszont maga a WHO sem egészen tökéletes ajánlásokkal szolgál sajnos (és ezek sokat változtak a járvány kezdete óta). Érdemes proaktívabbnak lenni, a kórokozó átadhatóságát illetően pl. merészebb feltételezésekkel élni, a kapcsolatkövetéssel messzebbre menni. Összességében nálunk még viszonylag alacsony esetszám mellett kezdődtek a határozottabb korlátozások. Most az a kérdés, hogy sikerül-e európai együttműködésben koordinált lépésekkel felszámolni a terjedést, ami több, mint ha csak ülnénk a szobánkban - annyi embernek mindig muszáj kimennie az utcára, hogy az tovább etesse a járványt, ha nem varrunk el minden terjedési láncolatot.

Sajnos ezzel az európai szintű együttműködéssel problémák vannak, és sokan teljesen a maguk feje után mennek.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.19. 21:12:12

@_Epikurosz_: köszönöm ezeket... a dél-koreai koreloszlás alapján készített projekció ötlete érdekes. Konzervatívabb megközelítés lehet az olasz korszerkezetet rávetíteni Kínára, mert a dél-koreai eset outlier lehet a Shincheonji egyház miatt.

A gyerekekről szóló adatok jól mutatják az iskolabezárások jelentőségét. Persze ez a szülőknek óriási teher, a gyerekeknek egy nagyon fura, nehezen értelmezhető helyzet, a tanároknak brutális kihívás, de jelenleg ez az ára annak, hogy ne induljon be egy robbanás r-zéró-az-n-ediken jelleggel.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.20. 10:14:12

@Marton Péter: Szerintem is minimum európai szintű együttműködés lenne kívánatos az Eu-ban. Remélem felnőnek a feladathoz az eu-s politikusok (na, jó, ez felejtés), de legalább a technokraták.

Más és most olvasom és nem hiszem.

hvg.hu/vilag/20200319_Koronavirus_tobben_haltak_meg_Olaszorszagban_mint_Kinaban

Az olaszok adataiban nem kételkedem, de a kínai annak fényében hogy náluk negyed évig semmi nem történt a vírus terjedésének megakadályozására (14oo milliós országról beszélünk), míg az olaszoknál csak szűk egy hónapig nem történt semmi (6o milliós ország). És ez sem igaz, mert Lombardia fertőzött tartományait viszonylag gyorsan lezárták. Jó, az igaz lehet hogy Kínában kisebb a mobilitás mint az olaszoknál.

Szóval ez a melegen ajánlott transzparencia úgy tűnik ország függő. :-( Minket is beleértve. :-( Na. Így nehéz "matekolni", esélyeket latolgatni. :-(

_Epikurosz_ 2020.03.20. 10:14:19

@Marton Péter: Fertőzésre / továbbadásra jó lehet a koreai modell, a korszerkezetből következő halálozásra nem, az mindenhol egyébként is országspecifikus az eü. rendszer miatt. Kétszintű modellnek nem is lenne rossz. Persze ez csak egy kósza ötlet.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.20. 12:28:41

@rdos: egyetértek - a kínai mutatók erősen alulkalkuláltak, már csak a diagnosztikai szabályok miatt is. A kínai adatokhoz elég egyértelműen +1000-et hozzá lehet számolni, és ez konzervatív becslés. Amikor CT-eredmények alapján is hozzáadtak eseteket a számolásban, jelezték, hogy pl. azon a napon a halálesetek fele volt CT-s (azaz nem PCR-tesztes). Akkor jártak éppen 1100 esetnél, amiből konzervatív számításként következett, hogy volt még 1000 addig legalább, amit nem regisztráltak.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.20. 12:30:53

@_Epikurosz_: ha a hétvégén hagynak időt a Nagy Népi Home Office-ban, nekiállok, és csinálok valami ilyesmit...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.20. 21:19:28

@Marton Péter: Igen, a kínai adatok kozmetikázottsága (főleg ha a Hupeien túli kínai tartományokat vesszük) izgalmas kérdés. Ennél számomra már csak egy izgalmasabb kérdés van, hogy a hazai adatok mennyire kozmetikázottak. :-(
süti beállítások módosítása