Külpraktika

Külpraktika

A koronavírus-járvány további alakulása

2020. március 22. - Marton Péter

Na jó, inkább folytatom, de ide, egy külön posztban, és sokkal lazábban, mert tényleg nem lesz annyi időm, mint eddig.

Előzmények:

2020.03.22.

  • Egy remek grafikont érdemes megnézni az alábbi cikkben arról, hány regisztrált eset volt adott országokban akkor, amikor a halálozások száma elérte a négyet. Norvégiában 1500+, Svédországban 1000+, Belgiumban 629, Kanadában 424, Indiában 191... Magyarországon 85. Felderítési teljesítmény.
  • A sajtószabadság és a millió főre jutó felderített esetek száma közötti összefüggés... negatív korreláció. Amiből nagyon fura következtetés adódhatna, miszerint a sajtószabadság hiánya jó. Viszont ha pl. népességarányosan egyenletes járványeloszlást feltételezünk, akkor a sajtószabadság hiánya vagy relatív gyengesége mindjárt rossznak mutatkozik ugyenezen adatok alapján. Az tuti, hogy érdekes az orosz, belarusz, azeri és török esetek alacsony népességarányos száma.
  • A CNN-en megdöbbentő dolgok. Idézem: "As the coronavirus pandemic grows and more states order residents to stay home, officials are making a tough choice to only test high-risk patients and those who are severely ill. (...) The focus has shifted to avoiding broad testing to conserve rapidly dwindling resources such as masks, ventilators and intensive care beds." Többek között New Yorkban és Kaliforniában. Miért katasztrofálisan rossz ez? Mert ez a gombhoz varrott kabát esete. Fordítva ülés a lovon. Ha valaki ARDS-el esik be egy melegebb márciusi-áprilisi napon, azt ugye nem gondolják, hogy a jelen kontextusban egészen komolyan tesztelni a legfontosabb? Pont az enyhe eseteket érdemes tesztelni, ahol sokkal hatékonyabban vethetők be az antivirális szerek a megfelelő diagnózis birtokában, az érintettek állapotánák súlyosbodását megelőzendő, és ahol differenciáldiagnózis tekintetében a PCR-tesztnek sokkal nagyobb értéke van. Az pedig vérlázító gondolat, hogy azért ne teszteljünk, mert akkor az intenzív osztályra nem kell annyi embert felvennünk. Ez illogikus, immorális és káros egyszerre.
  • Az aeroszolizáció nem jelentős kockázatára utaló eredmények a CDC-től ebben a tanulmányban, tíz beutazott COVID-19-es páciens kontaktvizsgálata alapján. A lényeg: "a symptomatic secondary attack rate of 0.45% (95% confidence interval [CI] = 0.12%–1.6%) among all close contacts, and a symptomatic secondary attack rate of 10.5% (95% CI = 2.9%–31.4%) among household members". Ami gyengíti az eredményt: mindössze 19 egy háztartáson belül élő kontaktból került ki a 10,5%-os attack rate. Ezzel együtt ez a szoros kontakt jelentőségét erősítő eredmény. Ez pedig azt jelenti, hogy a járványt fel kell számolni, mert erre van esély.
  • Boris Johnson brit miniszterelnök főtanácsadója, Dominic Cummings állítólag a következőkkel sommázott egy prezentációt a kormányzat járványügyi stratégiájáról egy privát körben tartott találkozón: "Nyájimmunitás, megvédjük a gazdaságot, és ha pár nyugdíjas meghal, annyi baj legyen". Ez még akkoriban volt, amikor Patrick Vallance kormányzati tudományos főtanácsadó nyomatta őrült ötletét a populáció élővírusos átoltásáról.
  • Az alacsony német halálozásról. A tesztelés volna a magyarázat — és az enyhe esetek gyors felderítése? 160 ezer tesztet tudnak csinálni hetente, úgyhogy ez komoly fegyvertény.

2020.03.23.

Ez a magyar törvényjavaslat nagyon nincs rendben. A koronavírus elleni védekezés miatt nem szabad a parlamentet csak úgy félreállítani semmilyen körülmények között. Egy parlament is tud online működni, ha erre megfelelően felkészülnek, nem megoldhatatlan dolog. Sem a francia, sem a spanyol, sem az amerikai esetben nem látunk jelenleg olyat, hogy a törvényhozást valaki teljesen meg akarná kerülni. Legalább a rendkívüli állapot meghosszabbításáról döntenie kell a törvényhozásnak bizonyos limitált idő elteltével. Nincsenek időben végtelen különleges jogosítványok.

Ha nagyon jóhiszeműen próbálom nézni a magyar törvényjavaslatot, valami olyasmit látok, hogy a kormány egyszerű, gazdaságos hatalomgyakorlást akar. Végül is a parlament reálisan amúgy sem képez ellensúlyt Magyarországon már egy ideje (ami elég rossz érv demokratikus nézőpontból, de tény kérdése). De gondoljanak bele, mi lesz, ha a tisztelt vezetőséget is eléri a járvány, mert előbb-utóbb el tudja érni. Ha kiesnek kulcsemberek, és ismeretlen újak törnek előre, az mit jelent majd a közbizalom szempontjából? És egyáltalán, ténylegesen mennyire lesznek megbízhatók azok a most még ismeretlen emberek?

Egy ilyen napon ezzel az olvasmánnyal érdemes folytatni Yuval Noah Hararitól. Nagyon jó kis kérdéseket vet fel, és — még inkább — nagyon fontos felszólításokat tesz. 

  • 26 éves koronavírusos beteg (nő) beszámolója. Kórházba került, intubálni kellett. A másik kórteremben egy 30 éves is volt ott. Kieg.: mint ebből a cikkből kiderül, a 26 éves hölgy egyébként Lyme-kóros és amellett autoimmun beteg, de mielőtt valaki levonja a következtetést, hogy ja, akkor ő nála érthető, más pedig nincs kitéve kockázatnak: "Twenty percent of those hospitalized with the virus, according to the CDC, were between 20 and 44 years old."
  • Hongkong. A túl korán véget érő social distancing tanulságai, Hongkongba külföldről visszatérő fertőzöttekkel súlyosbítva. Az emberek felszabadult összejöveteleket tartottak, és tömött metrón vetették magukat munkába. 
  • Ezt már korábban akartam linkelni. Arról, hogy tesztelni azért nem olyan borzasztóan nehéz.
  • Vakcinafejlesztés Kínában. Gyorsan találnak önkénteseket. Láthatóan eltökéltek, hogy a lehető leghamarabb eredményeket produkáljanak.
  • Az van, hogy ez a járvány nem idővel, hanem azonnal megzavarja a krónikus betegek ellátását. Ebben a cikkben a kemoterápiák és a dialízises kezelések komplikációiról lehet olvasni.
  • Extrém dolgok Finnországból. Játszóteret rongáló tinédzserek és gyalogoszónában parkolásból a boltba rohanó sportautós figura.
  • Egyesek egy fordulat szükségességét feszegetik. Már előre tartottam tőlük, mert sejtettem, hogy előbújnak majd egy sarokból előbb-utóbb. Elég törvényszerű a dolog. Végül kicsit hamarabb megteszik, mint gondoltam. A Politico.eu cikke pofátlanul mindenki nevében írja, hogy most már "látjuk", hogy az élet leállása nem tartható fenn sokáig (egy hét után, komolyan? Erről az a South Park rész jut eszembe, ahol a síházban rekedő emberek öt perc után felvetik, hogy meg kell enniük egymás lábát). Közben Trump is erről tweetelget. Ha engem kérdeznek: ennek a járványnak a felszámolását nem lehet megkerülni, megspórolni. Különben a gazdaságot kiteríti így is, úgy is. A járvány felszámolását EL KELL VÉGEZNI. Ha ennek nem állunk neki egészen komolyan, a végtelenségig tényleg nem állhat le a gazdaság, de utána brutálisan rossz hatások következhetnek. Kell 3-6 hét tényleg határozott felderítő jellegű tesztelés és kapcsolatkövetés a szálak elvarrásával, utána lehet csak enyhítéseken gondolkodni, amik alatt viszont folytatódnia kell keményen a tesztelésnek és a kapcsolatkövetésnek még hónapokig. Ezt meg lehet csinálni — az alternatíva pedig csak nagyon rossz lehet

2020.03.24.

Nyomatékosítandó a tegnapiakat (a vastag betűvel szedett részt), itt van Bruce Aylward a WHO-tól, és hogy ő hogyan látja a helyzetet. Mivel az alábbiakból minden szóval egyetértek, vastag betűvel és keretbe szedem az alábbiakat:

"the big question right now is “Are countries going to use this time during these shutdown periods optimally?” Because if you just shut down your societies, your economies and hope for the best… This is guerrilla warfare against a virus, the virus is just going to sit you out, it’ll just circulate quietly among households and then you’re going to let them all go again and phoom there’s no reason it shouldn’t take off again, unless you’re ready for it."

  • Ha valakinek hiányzik két lépés távolság a témától, itt ez a cikk, ezt kell olvasni. Vírusok nélkül nem lennének emlősök, és akkor, ahogy Jason Bourne mondaná, we wouldn't be having this conversation.
  • Az olimpia elhalasztva.
  • A brit NHS kapacitásválság elé néz nagyon hamar. Felkészülhetnek a szükségkórházak.
  • Ahogyan egy New Jersey-i olasz-amerikai famíliánál is egy családi összejövetel bizonyult végzetesnek, ebben a connecticuti esetben egy baráti összeugrás vezetett a résztvevők 50%-ának és rajtuk keresztül még sokaknak másoknak a megfertőzéséhez. Nyilván volt az elején puszi-puszi, pár ölelés is a messzi Dél-Afrikából beesetteknek, aztán együtt csipegettek falatkákból, használták egymás után a vécét stb.
  • Globális halálozás: 18571+1693=20264. Felső érték = 20264+n. A március 9-i halálozás tíz nap alatt duplázódott. Azóta hat nap telt el, és majdnem újra duplázódás tanúi vagyunk a nap végére megtörtént az újabb duplázódás. Így néz ki az exponenciális növekedés. 

2020.03.25.

  • Az okos hőmérőkből gyűjtött adatok alapján a Kinsa nevű cég remekül tudja jelezni, hol fordul elő atipikusan sok lázas állapot a szezonális átlagokhoz képest (jelenleg a háttérzaj szintjét a kivonulóban élvő influenzaszezon határozza meg). Azt is látják, hogy ahol az emberek mostanában sokat lófrálnak az utcán, az adatok növekedést mutatnak a megbetegedéseket tekintve, ha pedig bevezetnek korlátozásokat valahol, az lejjebb viszi az ilyesmit.
  • Ezt a linket most Roger Seheult pulmonológus videójából vettem, ahol a doki végigfuttat egy nagyon jó gondolatmenetet az egészségügyi kapacitástervezésről és -menedzselésről. A "flattening the curve" helyett én úgy mondanám, hogy itt a "tunneling the herd" feltételeiről beszél. A social distancing és a felderített esetek elkülönítése csökkenti az alagúton átküldendő kocsi magasságát, az egészségügyben a korai kezelés, a PPE-k alkalmazása és egyebek pedig magasítják az alagutat. Ugyanebben a videóban hangzik el, hogy (1) a lassan már elérhetővé váló antitest-vizsgálatok segíthetnek aszimptomatikusan átesetteket azonosítani és újra biztonságosan munkába állítani; (2) a BCG-vakcina bírhat némi megelőző, immunerősítő hatással virális fertőzések, vagyis akkor talán a SARS-CoV-2 ellen is, és ez fontos szerepet játszhat például az idősek és a krónikusan betegek védelmében.
  • Bangladesben kikerült egy dokumentum a BRAC (Bangladeshi Rural Advancement Committee) civil és segélyszervezet köreiből (a BRAC Egyetemről) arról, hogy ott mennyi halottra és hospitalizációra számítanak, alapvetően konzervatívan számolt arányok mellett. Ennél ténylegesen nagyobb számok is kijöhetnek, ha tényleg 81%-os átfertőződéssel megy végig rajtuk a járvány (ami persze elég kemény feltételezés), ha pl. a sok százezer ott lévő, nem túl jó körülmények között élő rohingja menekültre gondolunk (Mianmarból). 

ADATOK ebben a cikkben. Megyei bontásban Kaliforniából, a regisztrált esetek korosztályonkénti megoszlásáról.

LA County

0-17: 10
18-40: 268
41-65: 250
65+: 107

Orange County

0-17: 1
18-49: 87
50-64: 41
65+ 23

Mit mutat ez? Azt nem, hogy a 0-17 éves korosztályban nincs fertőzöttség. Csak azt, hogy onnét kevesebben lesznek regisztrált esetek, vagyis a legvalószínűbb, hogy enyhék a tüneteik vagy nincsenek, és nem kerülnek tesztelésre. A 18-49 éves korosztály érintettsége viszont nagyon is jelentős, az idősebbek éppenséggel kisebb arányban szerepelnek ezekben a tesztelt populációkban. Szóval, mint korábban már jeleztem: a teszteléssel különösen az enyhe esetek azonosítása fontos cél, a fiatalabbak között, hogy a populáció e mobilis tagjainak a megfelelő elkülönítésével és kezelésével megelőzhető legyen a járvány robbanásszerű terjedése.

  • Más. Ismét találkoztam az érvvel, miszerint a teszteléssel PPE-ket (orvosi védőfelszerléseket) használunk el, és emiatt is kevesebbet kellhet tesztelni. Azért ez nem lenne megoldhatatlan probléma. Kicsit át kellene gondolni a protokollokat, és akkor menne máshogyan is. Pl. jól jöhetne egy plexifal egy lyukkal a tesztelt személy és a mintát vevő személy közé. És hasonlók.
  • Szuper cikk a PCR-tesztekről. Legfőképpen ezt a részletet ragadnám ki belőle, egy stratégiait: "a test that works in one country might not work in another, said Rawlinson. If, hypothetically, the presence of dengue fever caused a test not to work, and a country had a large rate of dengue fever, then there might be a high rate of false negative, he said." De egyebek is vannak itt: döbbenet, hogy miközben Olfert Landt SARS-tesztje január 17-től ismerten működőképes volt (és aztán pénzért elérhető lett 173USD/db áron), a hongkongi Leo Poon ingyen osztogatott SARS-CoV-2-specifikus (az új koronavírus genomszekvenálását követően készített) tesztkészletei pedig eljutottak számos országba kb. ugyanakkortájttól ingyenesen, ennyi időt elpazarolt számos ország a felkészüléssel :(
  • Nagyon jó cikk a HVG-től a kínai orvosi szállítmányokról. Van mögöttük üzleti érdek és még egyszerű viszonzása is korábban éppen Kínába küldött hasonló szállításoknak (pl. az olasz esetben, ahol a kínai média ebből hatalmas propagandát is csinált). Más esetekben láttuk, hogy még fizetős szállítást is segélynek vélnek egyesek tévesen. A többek között a Krímmel kapcsolatos szankciók fellazítására irányuló orosz akció pedig nagyon csúnyán besülhet most, hogy Oroszországban is van már 500 felderített eset, és Itáliába küldtek egy rakás értékes felszerelést és kiváló szakembereket.
  • Újabb magyar járványtérkép OSINT alapon, a Válasz Online-tól! 
  • A Zhejiang Egyetem klinikájától kézikönyv a COVID-19 egészségügyi intézményekben történő megelőzéséhez, diagnosztizálásához, kezeléséhez, all in. Magyar fordításban! Kitüntetést mindenkinek, aki ebben részt vett.
  • Hogy pár dolgot kiemeljek a kézikönyvből: (1) plazma légtisztítók használata az érintett belterekben + UV-besugárzás alkalmazása is, egyebek mellett; (2) a betegek székletét, vizeletét hazmatként kell kezelni, gyűjteni, fertőtleníteni; (3) a lélegeztetőgépek különböző alkatrészeinek megfelelő fertőtlenítés; (4) tápláló étrend az egészségügyi személyzetnek (talán nem eretnek gondolat, ha hozzáteszem, hogy "és a betegeknek is"); (5) az eddig általam olvasott tanulmányokban alábecsülhették, milyen gyakran mutatható ki a vírus székletből: "Azon betegek, akiknél a légúti mintavétel nukleinsav pozitivitást igazolt, kb. 30-40%-nál vér-ből és 50-60%-nál székletből is kimutatható volt a virális nukleinsav"; (6) CT vs. röntgen: "A HRCT (magas felbontású CT) rendkívül előnyös, míg a hordozható mellkasröntgenek az immobilis kritikus álla-potú betegek számára jelenthetnek segítséget"; (7) terminológia: az "üverőrlemény homályfoltokat" itt "tejüveg homályfoltként" említik.
  • Különösen fontos továbbá: "A korai diagnózis, a kezelés és az elkülönítés elvégzésére minden adandó alkalommal törekedni kell. A tüdőben zajló folyamatok képalkotó eljárásokkal történő rendszeres vizsgálata, az oxigén-ellátottság és a citokin-szintek dinamikus monitorozása segíti azon betegek korai azonosítását, akiknél a betegség súlyossá vagy kritikussá válhat. COVID-19 fertőzés diagnózis felállításának gold standardja a SARS-CoV-2 nukleinsav pozitív eredménye. Azonban figyelembe kell venni azt is, hogy a nukleinsav kimutatáskor álnegatív eredmény is születhet, így a feltételezett esetek a CT vizsgálatok során leírt jellegzetes elváltozások miatt megerősített esetekként kezelhetők akkor is, ha a nukleinsav teszt negatív."
  • Más: a kínai vezetés a jelek szerint aggódik, hogy a helyi pártvezetők esetleg elhallgatnak egy újabb kitörést, ha úgy alakul. Pontosan tudják, mennyit fektettek abba, hogy elérjék a jelenlegi állapotot, én is aggódnék a helyükben.
  • Magyarországon a 37 éves brit nagykövet-helyettes a tizedik, akarom mondani tizenegyedik áldozat (a +1 esettel, amikor egy fertőzött beteg édesanyja hunyt el vírusos tüdőgyulladásban). R.I.P.
  • Romániában e szerint a cikk szerint 103 egészségügyben dolgozó személy fertőződött meg eddig.
  • Review előtti tanulmány, de nagyon fontos: úgy tűnik, hogy a SARS-CoV-2 ellen rézuszmajmoknál kialakult tartós szerzett immunitás, SARS-CoV-2-specifikus immunoglobulin G jelenléte alapján. Négy majommal végezték a kísérleti újrafertőzést, közben PCR-teszttel és antitest-teszttel is kísérve a történéseket. Persze a "tartósság" jelentése ezen a ponton bizonytalan, ezt is látni kell: 28 nap után ott volt az IgG, de aztán meddig lesz ott — pár hónapig, évekig, vagy egy életre? Nem mindegy. Már sok szakkönyvi és egyéb hivatkozást közzétettem erre vonatkozóan, de itt egy újabb jó cikk, ahol írják: "When people are infected by the milder human coronaviruses that cause cold-like symptoms, they remain immune for less than a year."

2020.03.26.

  • Romániában kifejezetten szűrésjelleggel le akarnak mindenkit tesztelni előbb Bukarestben, aztán más városokban. Első hallásra nem tűnik igazán praktikus intézkedésnek, mivel sok lehet a fals negatív a még éppen csak megfertőződötteknél, és végigvizsgálni egy ekkora népességet nem 5 percet vesz igénybe. Ajtóról ajtóra járni maga is hordoz némi egészségügyi kockázatot, és nem mindegy, sikerül-e megfelelően számon tartani például, hogy melyik minta kihez tartozik — egy-két adminisztratív tévedés mindig benne lehet a pakliban ilyen számok mellett. Antitest-teszttel kombinálva ráadásul többre mennének, mert azt is tudnák, hányan estek már át a fertőzésen, hogy rendelkezzenek valamennyi szerzett immunitással.
  • Egy fontos cikk, 24.hu. A lélegeztetőgépekkel kapcsolatos emberimunka-igény és technikai feltételek. Nagyon jó, ha érkeznek újabb eszközök, de nem mindegy, hogy alkalmazhatók-e. Hogyan kapják az oxigént, csatlakoztathatók-e a meglévő kórházi elosztó infrastruktúrához, sikerül-e a piacról szerezni átalakítót, ha nem, kell-e palackokkal dolgozni, és azokat rendszeresen cserélgetni, lesz-e elég ember, aki kezeli a gépeket, altatja szükség szerint a betegeket, fertőtlenít, takarít, pszichológiai támogatást ad, egy orvosra hány beteg jut az intenzív osztályon stb.
  • Bergamói kórházi tapasztalatokból: "Ma már úgy látják, valamennyi felsőlégúti tünetet produkáló embert (és az újabb eredmények alapján az emésztőrendszeri fertőzéses tünetekkel jelentkezőket is) azonnal izolálni kellett volna, és úgy kellett volna kezelni, mint ha fertőzöttek lennének. Ha mégsem azok, akkor scusi. Senki sem lesz boldogtalan, ha arról értesítik, hogy nem kapta el a vírust."
  • A "koronavírus-kihívás" elmebeteg művelőiből nem túl meglepő módon kerülnek ki aztán fertőzöttek is, pl. WC-csésze nyalogatása után. Ezt önmagában nem bánnám, ha mindez a saját testükről való szabad rendelkezés szellemében történne, mások ugyanerre vonatkozó jogának csorbítása nélkül, csak hát sajnos ezek az idióták (görög szó, eredeti jelentése lényegében: magánszemély) a szüleikre, nagyszüleikre, krónikusan beteg (és erről vagy tudomással bíró, vagy mit sem sejtő) barátaikra és számukra ismeretlen emberekre is veszélyt jelentenek. Pláne ha esetleg már az előtt fertőzöttek, hogy elkezdenek végignyalogatni mások által is érintett tárgyakat. (Egy pillanatra eljátszottam a gondolattal, hogy az ilyen fenegyerekeknek javasolható, hogy kórházi önkénteskedéssel kísértsék inkább a sorsot, mert oda pont vagány fiatalokat keresnek, de az a helyzet, hogy ennyire korlátolt emberek oda nem valók.
  • Az emberekből a legrosszabb is kijön ilyenkor. Ez a belga nővér névtelen fenyegetéseket kap, mert valaki aggódik, hogy a házban, ahol lakik, mások miatta kaphatják el a betegséget. Kezelést adott esetben azért nyilván szeretnének. 
  • Idlib és környéke. Szíria utolsó felkelők ellenőrizte darabkája, 100 lélegeztetőgéppel, 10 ezer emberre 1,4 orvossal, 200 intenzív ággyal, néhány száz SARS-CoV-2 tesztkészlettel.
  • Úgy tűnik, az Egyesült Királyság nem óhajt részt venni az EU-s országokkal közös felszerelés-beszerzésben (PPE-k, lélegeztetők, egyebek beszerzésében; Joint European Procurement Initiative), amire pedig adott volt a lehetőség. Mármint az NHS-ben dolgozó orvosok persze nem ezt akarnák, de Boris Johnsonék. Pont.
  • Közben egy 36 éves ápolónő került éppen intenzív osztályra, gyorsan romló állapotban, Nagy-Britanniában.
  • Idehaza. Komoly élelmiszerár-infláció kis, félreeső településeken.
  • A minap beszélgetésbe keveredtem néhány, érveket a kelleténél nagyobb magabiztossággal osztogató emberrel, akik nem akarták megérteni, miért nem elég jó alap közegészségügyi politikacsinálás területén egy random mintán megnézni, hogy hány ember vérében van antitest SARS-CoV-2 ellen, és az alapján nyájimmunitást hirdetni, majd mindenkit (pl. 55 év alatt) munkába küldeni. Túl azon, hogy egyelőre nem jellemző, hogy egész országok lennének egyenletesen terítve a fertőzés által, és ezért egyes térségeket komolyan sújtana egy ilyen politika, tekintettel a térségenként eltérő átfertőzöttségre, és túl azon, hogy ezt tenni felesleges lehet, ha netalántán komolyan megpróbálnánk felszámolni a járványt, kellően széles körű teszteléssel, kapcsolatkövetéssel és elkülönítésekkel, és netalántán ez még sikerülne is mondjuk, ahogy a világon néhány helyen már sikerült, még az egyéni kockázatok is jelentősen eltérnek. Az pedig nem fair, hogy embereket orosz rulettezni küldjünk az utcára. Az egyéni, otthoni tesztelés antitestekre (és azzal együtt a szerzett immunitásra) sokkal intelligensebb megoldás lehet, ha egyszer megbízhatóan működni fog. Persze a gazdaság nagy tábornokai, akik szívesen megspórolnának két fillért is a társadalom rovására, míg ők azért magánklinikákra járnak, személyi orvost alkalmaznak, és magányachtkora is lélegeztetőgépet telepítenének, hát, nekik persze ez nem feltétlenül elég jó. Remélem, nem az ő véleményük számít majd.
  • Kína megtiltja külföldiek beutazását az elmúlt napok rengeteg importált esete után — ezek egyébként nagyrészt hazatérő kínaiak voltak, de azért meg tudom érteni még így is.
  • Etiópia 12 regisztrált eset mellett inkább szabadon ereszt 4000 elítélt börtönfoglyot. India 722 eset mellett is rendkívül komoly zavart keltő országos korlátozások mellett döntött. Ezek az országok valószínűleg jól érzik, mennyire elégtelenek a kapacitásaik a probléma nyomon követésére, és ezért is próbálnak ennyire korán és ennyire nagyot lépni.

2020.03.27.

  • Szenzációsan jó cikk egy onkológustól arról, hogy a toxikológiában alapvető dózis-válasz kapcsolat hogyan működhet a vírusok esetében, és milyen bizonyítékok szólnak amellett, hogy a transzmisszióval vagy esetleg ismételt transzmissziós incidensekkel kapott dózis(ok) alakulása befolyásolja a betegség várható súlyosságát. Alapvető implikációk adódnak a frontvonalban dolgozó egészségügyi személyzet rotálásának szükségességétől a gyógyszertesztelés folyamatán keresztül a hétköznapi életben tartott higiénia fontosságának megerősítéséig.
  • Svájcban a hatóságok azzal számolnak, hogy a korlátozások folytatódásával az összezárt családokban több lesz majd a családon belüli erőszak, és ez megfelelő intézményi áldozatsegítést kíván — "ahogyan az ünnepek idején is lenni szokott" :(
  • Egy cikk, melynek alapján érdekes dolgokat kezdek gondolni Japánról. Az van benne kifejtve, hogy tulajdonképpen a hatóságok itt részben figyelmen kívül hagyják a járványt, és hogy ez tök jól van így, mert ők nagyon jól kezelik a random beeső tüdőgyulladásos eseteket. Tán még az orvosaik sem fertőződnek meg...? Tán nem telnek be a kórházaik, ahogy már a Diamond Princess utasaitól is megtelt anno az egyik kórházuk...? Feljegyzem, hogy ha az, ami ebben a cikkben le van írva, igaz, akkor Japánban csúnya idők jönnek. Azért még kételkedem a cikkben egy kicsit.
  • Az Egyesült Államokban már több megerősített eset van, mint Kínában volt eddig összesen. Ezzel világelsők — természetesen ebben a jelentősen felpörgetett tesztelésnek szerepe van, de halálozásban is csúnyán állnak, bőven 1000 felett.
  • Wuhanban már oldják a korlátozásokat. Azért a napokban volt még új esetük, egy orvos, úgyhogy a vírus egyelőre ott kering, de jóval kisebb számú eset mellett. Ha ezeket levadásszák, van esélyük a szálak elvarrására.
  • Beszélgetés arról, hogy mit jelent a COVID-19-válság a humanitárius válaszadás területén, pl. IDP- és menekülttáborokban. Sok érdekes kérdés felvetődik, egyet ragadnék meg: Van-e low-tech alternatívája a gépi lélegeztetésnek?
  • Boris Johnson fertőzött. Dötéshozatali szempontból érdekes kérdés lehet, hogyan hat egy esetlegesen felgyógyult vezető döntéshozatalára, hogy átesett (és hogy hogyan esett át) a fertőzésen?
  • 16 éves lány halála Franciaországban. Itt lehet elolvasni franciául is, hosszabban. Alattomosan romlott az állapota, mint azt már nem egy esetben láttuk.
  • 17 éves fiú halála az Egyesült Államokban. Nem volt biztosítása, nem kezelték, csak amikor már nagyon súlyos állapotban volt. Ez így még csak nem is regisztrált eset, hanem egy újabb +1, amilyenből eddig is volt már egypár a világban.
  • Iránból olyan történetek jönnek, miszerint tömegesen próbáltak emberek sajnálatos módon metilalkohollal szennyezett alkohol fogyasztásával védekezni a koronavírus ellen. Az eredmény különböző források szerint 300 vagy 480 halott. Hogy aztán ez most komolyan a metilalkohol miatt van-e, vagy egy olyan történet, mely a népre hárítaná a felelősséget a járványnak a hivatalosnál vélhetően sokkal több áldozatáért, nem tudom. Mindenesetre +390-et ezzel a halálozási adatokhoz számítok alább, ahol az addicionális halálozást is követem. Metilalkohol-mérgezés egyébként Iránban gyakran előfordul általában is.
  • Globális halálozás: 26939+2084=29023. Felső érték = 29023+n.

2020.03.28.

  • Relatív kockázatok alakulása vércsoportonként. Review előtti paper. Már a SARS-nál is voltak eredmények a 0-s vércsoport kisebb kockázatáról. Itt az eredmények így néznek ki fertőzésre fogékonyságot tekintve: "The ABO blood group in 3,694 normal people in Wuhan displayed a percentage distribution of 32.16%, 24.90%, 9.10% and 33.84% for A, B, AB and O, respectively, while the 1,775 patients with COVID-19 from Wuhan Jinyintan Hospital showed an ABO distribution of 37.75%, 26.42%, 10.03% and 25.80% for A, B, AB and O, respectively. The proportion of blood group A in patients with COVID-19 was significantly higher than that in normal people, being 37.75% in the former vs 32.16% in the later (P < 0.001). The proportion of blood group O in patients with COVID-19 was significantly lower than that in normal people, being 25.80% in the former vs 33.84% in the later (P < 0.001, Table 1). These results corresponded to a significantly increased risk of blood group A for COVID-19 with an OR of 1.279 (95% CI 1.136~1.440) and decreased risk of blood group O for COVID-19 with an OR of 0.680 (95% CI 0.599~0.771, Table 1) in comparison with non-A groups and non-O groups, respectively." A halálozási kockázat is hasonlóan alakult. Persze itt egy helyben "normálisnak" mondható vércsoporteloszláshoz viszonyították a fertőzések arányát, és az eloszlások más országban-társadalomban eltérőek lehetnek.
  • A kínai CDC vezetője, Georga Gao interjút adott a Science-nek. Üzenetek: 1) tessék maszkot viselni; 2) tessék minden esetet megkeresni és elkülöníteni; 3) tessék testhőt mérni közterületeken sokszor, sokfelé, a lázas embereket ki kell szűrni; 4) lehet, hogy volt sok aszimptomatikus eset, de annyi nem, hogy akár Kínában nyájimmunitásról lehessen beszélni — majd jönnek az antitest-tesztek, hogy tisztábban lássunk, mennyien eshettek át a fertőzésen; 5) a Remdesivirről lesznek RCT (randomised control trial) eredmények áprilisban.
  • Nagyon rossz állapotok egy New York-i kórházban. Mint az ott beszélő orvosnő elmondja, rotálják és újra viselik + egész nap hordják az N95-ös maszkokat. További súlyos dolgok: autóbalesetből behozott embereknél találnak a CT-vel váratlanul koronavírus-fertőzésre utaló elváltozásokat a tüdőben. Másik figyelemre méltó tapasztalat, diagnosztizálásnál nagyon jelentős: ilyen elváltozásokat kizárólag hasi (!) panaszokkal beérkező embereknél is találnak. És közben úgy tűnik, bár ez egyelőre csak benyomás, hogy a vírus talán alkalmazkodik, és mintha gyakrabban okozna súlyosabb betegséget fiatalok között is, komorbiditások nélkül is. További probléma, hogy az eü. személyzet nehezen jut tesztelési lehetőséghez a saját maga számára.
  • Intenzív osztályról — egy amerikai szakorvos a groupthink jelenségről számol be előbb: "Az orvos szerint a kórház személyzete körében sokáig népszerű álláspont volt, hogy a média túl nagy feneket kerít a vírus köré, és még a szakorvosok is azon a véleményen voltak, hogy lefolyásában nem lehet sokkal rosszabb, mint egy átlagos influenza". Aztán az ARDS-es betegekkel kapcsolatos borzalmakról: "a betegek gyakran próbálják kitépni a lélegeztető csöveket, mert úgy érzik, azok fojtogatják őket" + "Egy viszonylag fiatal férfit láttam, levegőért kapkodva, rózsaszínes, habos váladék jött ki a csöveiből és a szájából. A lélegeztetőgépnek működnie kellett volna, de még így is levegőért kapkodott, le kellett fognunk. Fertőzéseknél hozzá vagyok szokva a zöldes, sárgás színekhez, de az ARDS-es koronavírusos betegeknél rózsaszín váladékok is vannak, mivel vérsejtek kerülnek a légutakba."
  • Veneto és Lombardia megközelítése annyira eltért, hogy ez most már adatokban is remekül látszik. A lényeg, hogy Venetóban adtak a járvány teljes felderítésére, az aszimptomatikusakat is beleértve. Ebből a cikkből lehet erről olvasni (sokkal többről is szól ennél). Ez a tesztelési kapacitásban is megmutatkozik. Veneto 20 ezer tesztet akar naponta a következő három hétben, Lombardia, olvastam valahol, kb. 5000-et tud jelenleg max (naponta).
  • A New York Times cikkéből kiderül, hogy az idősotthonokban történt, utólag beazonosított COVID-19-es halálesetek nincsenek benne a hivatalos mutatóban. Ilyen eset volt 16 Haute-Marne-ban, 7 Haute-Savoie-ban, 20 Vosges-ban és 16 Párizsban már. Hány ilyen eset lehet még Franciaországban és a világban? Ezért van ott az "n" az általam vezetett globális halálozási mutatónál. Velük együtt így +2143+n most a járvány hivatalos áldozatai feletti halálesetek száma. Este 8-kor az összes: 30299+2143+n=32442.

2020.03.29.

Két cikk a járvány alakulásának távlatairól, jelentős részben az Egyesült Államokra fókuszálva. A Guardian azokról a menedzserlelkületű egyénekről ír, akik olyan érvekkel jönnek, miszerint a járvány kezelése "a gazdaság feláldozásába kerülhet, és akkor már jobb a gazdaságot működtetni tovább", nem értve, hogy ez a járvány agyonüti a gazdaságot, ha elengedik. Casey Mulligan (Trump egyik gazdasági tanácsadója, University of Chicago) szerint “It’s a little bit like, when you discover sex can be dangerous, you don’t come out and say: there should be no more sex”. Vagyis csak azért mert kínhalált halhatunk, még menjünk dolgozni, hiszen az nagyon jó dolog (munka=szex, ezek szerint), és ő, Mulligan legrosszabb esetben majd elmegy, és megkapja a legjobb kezelést a bajára, míg mások nem jutnak be a kórházba. A Foreign Affairsben ez a másik cikk pedig a társadalmi felfordulást helyezi kilátásba, azok után, hogy az USA-ban tömegesen válnak állástalanná és azzal együtt egészségügyi ellátáshoz hozzá nem férővé, biztosítatlanná emberek (akik így remekül zsarolhatók munkába menésre, jegyzem meg). Ilyenkor nagyon jól látszik, hogy a gazdaság hétköznapi működése is mennyi burkolt erőszakkal és a fizikai ártalmak elszenvedésének fenyegetésével jár együtt.

  • Egy 12 éves kislány súlyos beteg Atlantában.
  • Visszatekintés arra, hogyan terjedt szét a járvány Spanyolországban, így pl. a február 19-i, milánói Atalanta-València focimeccs szerepére ebben, ahol keveredtek a rajongók városszerte.
  • Hoppá. A német adatokról befutott némi információ, ebből a Spiegel-cikkből. Kiderül belőle, két nappal ez előttről, hogy akkor éppen 940 intenzív osztályos koronavírusos betegük volt, és ebből mintegy 640 kapott lélegeztetést. Most már korrigálták a WHO felé jelentett információkat, és jelenleg van eszerint 1581 kritikus/súlyos esetük. Ez is jobb, mint az olaszországi arányok, és ebben a jobb tesztelési teljesítmény szerepet játszik, de az is világos, hogy a németek kicsit jobbnak mutatták a képet, mint amilyen valójában volt, és ez nekem megdöbbentő. A probléma forrásai között ott a rendszer decentralizáltsága is. Angol fordításban a cikkből: "Not all German clinics with intensive care units are currently registered in the register, so the actual number of patients is likely to be higher." Wow. Németorszgából rossz adatokat kapunk. Meg lennék lepve, ha ez nem érintené a halálozást is.
  • Gyermekhalál Illinois-ban. Egy évnél fiatalabb volt, eddig legjobb tudomásom szerint ez az első eset.
  • 9444 spanyol egészségügyi dolgozó a fertőzöttek között.
  • Az operatív törzsből dr. Jakab Ferenc épp elmondta egy tévés interjúban (ATV), hogy nem tud szakmai összefüggésről a BCG-oltás és a virális fertőzések között. Akkor itt tudok segíteni: "Numerous epidemiological, clinical and immunological studies demonstrate that BCG vaccination impacts the immune response to subsequent infections, resulting in reduced morbidity and mortality. Important lines of evidence indicating that BCG protects against viral pathogens comes from experimental studies in mice showing that BCG offers protection against various DNA and RNA viruses, including herpes and influenza viruses. Recently, the effect of BCG on an experimental viral infection in humans has been demonstrated. These effects are thought to be mediated via the induction of innate immune memory and heterologous lymphocyte activation, resulting in enhanced cytokine production, macrophage activity, T-cell responses and antibody titres". (Moorlag et al.: Non-specific effects of BCG vaccine on viral infections.  2019 Dec;25(12):1473-1478. doi: 10.1016/j.cmi.2019.04.020. Epub 2019 May 2.)
  • Ha már szakirodalmazunk, itt van ez a cikk az aszimptomatikus fertőzésekről, hasznos háttérnek, azok után, hogy most, a SARS-CoV-2 kapcsán, vagy például pár éve a Zikával összefüggésben is, annyi figyelmet kaptak a tünetmentes lefolyás esetei.

2020.03.30.

  • Kénytelen vagyok a magyar bulvársajtóban szokásos kifejezést használni: Boris Johnsonék "beleszálltak" a kínaiakba. És mikor már épp elkezdene tűnődni az ember, hogy miért van ez, mikor januárban is lett volna erre alkalom, előkerül a Huawei ügye, és hogy nem biztos, hogy nekik piacot kellene adni a Júkéjben. Csak nem jobb üzletet remélnek egy kis nyomásgyakorlás révén?
  • Pénzügyminiszterek öngyilkosságáról hallani mindig fura dolog. Egyrészt ott vannak a fontos pénzügyek, amikkel foglalkoznak, másrészt pedig eltűnődik az ember, hogyan jött ki egy költség-haszon kalkulációból az illetőnek, hogy így lesz jobb. Mindenesetre Hesse állam pénzügyminisztere állítólag a koronavírus-válság feszültségét nem bírta, és ezért lett öngyilkos.
  • A Fülöp-szigeteken tegnap lezuhant a Lionair légitársaság egy gépe, 8 fővel a fedélzeten (3 fő repülőszemélyzet, 3 fő orvosi személyzet, egy páciens és a kísérője). Eredetileg azt írta a sajtó, hogy orvosi szállítmányt vitt Japánba, és furcsálltam, mert Japán nem szorul rá a Fülöp-szigetek ilyen szállításaira tipikusan. Kiderül, hogy "orvosi evakuációról" van szó, amire azért került sor, mert a páciens inkább Japánban szerzett magának kórházi helyet, miután a fülöp-szigeteki kórházban, ahol addig volt, elhelyeztek egy COVID-19-es beteget is.
  • Belgium után Indiából is jönnek hírek az orvosok zaklatásáról fertőzéstől tartó emberek által. Nem tudnak hazamenni, a kórházban kell aludniuk, sokaknak. Még a háztartási cselédeket is kizárják a lakóközösségeik. "Women who work as private ayahs – domestic servants – in hospitals described how they too had been driven out of their homes in the past few days".
  • Ugyancsak India. Az elmúlt időszak muszlimellenes zavargásai után vannak IDP-táborok, és most innen is elüldözik a rendőrök az otthonukat már korábban (most pedig a sátraikat is) elvesztett embereket, mondván, béreljenek maguknak helyet valahol.
  • Ha valaki ezt a tanulmányt elolvassa, megértheti, hogy az egykori SARS-járványnak 2003-ban nem igazán a meleg idő vetett véget: "Viruses stayed stable at (...) 37 degrees C for at least 2 h without remarkable change in the infectious ability in cells, but were converted to be non-infectious after 90-, 60- and 30-min exposure at 56 degrees C, at 67 degrees C and at 75 degrees C, respectively." Az, ami stabil 37 fokon, és 75 fokon 30 percig kell sütni, hogy baja legyen, az nem a meleg idő miatt fog eltűnni a világunkból. Ez persze a régi SARS, nem az update-elt programcsomag, de mivel a genomegyezés közel 80%-os, a fenti adatok alighanem mérvadók a környezeti stabilitást tekintve.
  • Két jó tanulmány is befutott alább (h/t Epikurosz). Ezek közül az egyik a BCG-vakcinával átoltottság mértékével összefüggésben jobb járványügyi helyzetet talál egyes országokban. Hollandia, az Egyesült Államok és Olaszország három példa olyan országokra, ahol a BCG-átoltottság gyengébb...
  • Belaruszban Lukasenka elnök megnyilvánult: "Alexander Lukashenko has called concerns about the coronavirus a "psychosis" and joked that going to saunas and drinking vodka could prevent infection".

2020.03.31.

New Yorkban tömegek nézték a USNS Comfort kórházhajó érkezését. Hogy ezt a hírt megfelelően tudjuk értelmezni, kicsit ki kell mozdulni a Comfort-zónából.... Tehát megismétlem lassan. Tömegek. Nézték. Együtt. A kórházhajó érkezését.

usnscomfort.jpg

  • A koronavírus Jászberényben. Van itt nyomozni való. Azt írja a polgármester: "A néni és családja felelősen viselkedett, a hozzátartozók otthon tartották és ellátták idős rokonukat, a vírust közülük vihette haza valaki." Kérdések (ha a polgármester jól mondja). A hozzátartozók aszimptomatikusak? Teszteljük őket nagyon gyorsan, ugye?
  • Svédország egyelőre teszteléssel és jó kapcsolatkövető munkával tartja a frontot, és ezért úgy tűnik nekik, nem is kell leállnia az életnek nagyon. Drukkolok nekik, de azt látni kell, hogy csak a tesztelés és a kapcsolatkövetés révén működhet ez a megközelítés, máskülönben már elszabadult volna ott is a járvány, és ezért nem ajánlanám ezt a stratégiát... kevésbé átfogó és kevésbé körültekintő járványügyi eljárás esetén. Dánia közben a járvány elengedéséről és az élet újraindításáról gondolkodik. Igazából nagyon egyszerű mi történik az ilyen, indokolatlan lazításoknál, amikor a járvány nyilvánvaló növekedési potenciálja ellenére lépnek. Meg lehet nézni ezeken a görbéken 1918-ból. Van teve egypúpú, van teve kétpúpú stb.
  • A kínai vezetés arcátlanságáról, ami természetesen rezsimbiztonsági érdekekből következik. A kínai piacok pedig újranyitottak, és a jelek szerint újra lehet árulni állatokat korlátozások nélkül. Illetve vannak korlátozások: egyes helyeken biztonsági őrök igyekeznek akadályozni, hogy fotók készüljenek erről...
  • Ausztrália megpróbálkozik a BCG-(újra)oltással az egészségügyi dolgozók esetében, RCT-sémában, hogy ebből generalizálni is lehessen.
  • Eset Seattle-ben: 60 fő, két és fél órán át együtt éneklő, egészségesnek mutatkozó kórustagból 45 volt fertőzött három héten belül (kettő halott: 4,4%-os CFR), annak ellenére, hogy nem fogtak kezet, nem ölelkeztek, és még kézfertőtlenítőt is kaptak a bejáratnál. Na ja, de hát teli tüdőből énekeltek. Nekem ez még mindig inkább cseppfertőzés, mint az a fajta aeroszolizáció, amit a kanyarónál látni. Ha a kórustagok egymástól végig 2-3 méteres távolságot tartva is ilyen mértékű átfertőzöttséget produkáltak volna, igazán az engedne másra következtetni. Viszont nagy félreértés a cseppfertőzésre úgy gondolni, mint ami csak köhögés vagy tüsszögés esetén lehetséges, vagy mondjuk csak 1-2 méteres távolságon belül. Cseppfertőzéssel is lehet tömegeket beteríteni.
  • India nyomornegyedeiben ilyen higiéniai körülmények várnak a koronavírusra: "In Dharavi in Mumbai, for example, there is only one toilet per 1,440 residents, according to a recent CFS study -- and 78% of community toilets in Mumbai's slums lack a water supply, according to 2019 Greater Mumbai Municipal Corporation survey."

2020.04.01.

  • Adatok a CDC-től a súlyos esetek előfordulásáról. Két dologra hívnám fel a figyelmet: (1) a 20-44 éves korcsoportban 14,3-20,8%-os hospitalizációs arány, a 45-54 éves csoportban pedig 5,4-10,4%-os intenzív osztályi kezelési arány. Egyfelől jó látni, hogy még a nagyon idősek többsége is túléli a betegséget, másfelől rossz látni, hogy ez még a fiatalok jelentős részénél is kórházi kirándulással jár együtt.
  • A kormány idehaza váratlanul megosztott adatokat az elhunytak krónikus problémáiról. Nem GDPR-kompatibilis, ha pl. a 38 éves brit diplomatára gondolunk, aki a táblázatból kikereshető. És igazából nem erre lenne szükség. Csak a krónikus betegségek előfordulása érdekelne a populációban, nem az, hogy pl. 12-esnek mi baja volt konkrétan. Kellenének viszont területi adatok + információ a visszakövetett kontaktokról, ha (például) a kecerakoncai gittegylet legutolsó értekezletének résztvevői közül már többen fertőzöttek.
  • Egy tanulmány a gyulladáscsökkentés szerepéről, tekintve, hogy a COVID-19-es betegeknél a citokinvihar komoly probléma, mely itt ráadásul két hullámban jön, és a tüdő felől induló első hullámot egy szisztemikus, a T-limfociták kiváltotta második követi. Az utóbbi ellen, a súlyos, gyors állapotromlás kapcsán, annak észlelésekor bevetendők lehetnek kortikoszteroidok és citokininhibitorok, de azzal együtt, hogy közben az immunválaszt sem jó akadályozni (pláne az ilyenkor már fellépett immunhiány mellett) — pl. az IFN-α interferonok termelését sem. A tocilizumab (TCZ) cikokininhibitort említik Haiming et al. alapján sikeresen alkalmazható szerként, mint ami jó hatással volt a betegekre.
  • Egy másik thai esetről is írtam, ahol dengue-lázként történt félrediagnosztizálás. Itt egy felgyógyult betegről van szó, megint Thaiföldön, akinél ugyanez történt. Az ízületi fájdalmak is előfordulnak tünetként, tanulság. A hétvégén egy magyar gyógyult beteg beszámolójában is hallottam, hogy "mindenem fájt, még a bőröm is".
  • Ebben a tanulmányban a gasztrointesztinális problémák előfordulását nézték COVID-19-nél, és azon kívül, hogy ilyenek voltak sokaknál, itt van ez a diagnosztikai (és a terjedési utakat tekintve is) jelentős információ: "Faecal PCR testing was as accurate as respiratory specimen PCR detection".
  • Pedig Bruce Aylward amúgy komoly ember, WHO-tisztviselőként. De amikor Tajvanról kérdezik: (1) eljátssza, hogy nem hallotta a kérdést; (2) félbeszakítja az újságírót azzal, hogy na most már menjünk tovább; (3) kinyomja a beszélgetést; (4) végül lezárja a témát azzal, hogy "We have already talked about China".
  • Trump sajtótájékoztatón mondta a következő, döntéshozatali szempontból érdekes dolgokat: "I've had many friends -- businesspeople -- people with great, actually, common sense, they said, 'Why don't we ride it out?' A lot of people have said -- a lot of people have thought about it. 'Ride it out. Don't do anything, just ride it out and think of it as the flu.'" Madarat tolláról, embert a darwinista menedzser barátairól, ahogy az ősi mondás is tartja. Persze Trump új narratívájában ő volt a vizionárius vezető, aki felismerte, hogy ezek az emberek tévednek, és nem Anthony Faucinak kellett a hülyeségnek keresztbefeküdnie még a szakmai autoritásával együtt is komoly kockázatot vállalva ezért (mi van, ha Trump kirúgja?).
  • Nem túl meglepő módon Egyiptomban a zsarnoki megközelítést erősíti a járvány (is). Türkmenisztán kitiltotta a koronavírust az emberek diskurzusából, úgyhogy ott nem lehet gond. Update: már a türkmén (100%-ig állami) média is említi a járványt, úgyhogy mégis lehet ott gond.
  • Hajók. A USS Theodore Roosevelt repülőgéphordozón már 100 fertőzött van, jelenleg Guamnál. Ez kezdi komolyan érinteni az amerikai katonaierő-kivetítési képességet, és az ilyesmi instabilitást hozhat. Florida felé tart a Zaandam turistahajó — már négyen meghaltak a fedélzetén, úgy, hogy egyelőre nem hogy a holtakat, de még az élőket sem tekinti egy ország sem a sajátjának. Ha jól számolom, 132 aktív esetük van, 60 gyógyult (és a 4 halott) mellett.
  • Olasz minisztériumi anyag feltételezi, hogy az idén enyhébb influenzajárvány által érintetlenül hagyott populációból ölt meg sokakat ott a koronavírus-járvány. Annyi lehet ebben, hogy egy virális fertőzés, ha nem zúz nagyon le valakit, felpörgetheti az immunrendszerét, és az is igaz, hogy akit az influenza elvitt volna, azt a koronavírus egészen biztosan elviheti, de azért ez így spekulatív megállapítás.
  • 525 fertőzöttnél járunk most. Müller Cecília tiszti főorvos jelenti a következőket "még mindig igaz a feltételezésünk, hogy a fertőzöttek egymásnak adják át a fertőzést, egy-két személynek, szoros kontaktoknak" + "bármelyik településen jelen van a vírus" + "mindnyájan, akik vagyunk, kitettek vagyunk" + nem tudjuk, hogy ki, kitől kapja el, valószínűsítjük, de ezt most már, ilyen megbetegedésszámban nem egészen tudjuk beazonosítani". Én jelezném, hogy a kapcsolatkövetés elengedésére ne tessék készülni, olyat ennél a járványnál nem lehet csinálni.
  • In other news, Kínában megugrott a válások száma egyes helyekén, legalábbis anekdotikus bizonyíték van erre. Kitörés a karanténból?
  • Kedvenc pulmonológusom, Dr. Roger Seheult egy nagyon-nagyon ütős gondolattal szolgált legutóbbi podcastjében: míg a spanyolnátha idején arra koncentrált az egészségügyi rendszer, hogy az esetek ne jussanak el a (bakteriális társfertőzés nyomán fellépő) tüdőgyulladásig, mert onnantól rosszabbak voltak az esélyek (nem volt még penicillin), ma a rendszer elküldi a beteget haza azzal, hogy majd akkor jöjjön, ha tüdőgyulladása van... 
  • Svédországban gondok lesznek.
  • Nehéz időkben is jut idő egy kis képmutatással egybekötött (ügyes) érdekérvényesítésre. Európai orvosi-humanitárius segélycsomag Iránnak, hogy egy füst alatt leteszteljék az INSTEX mechanizmust, és hogy az amerikaiak mennyire akadnak ki... egy olyan esetben, ahol és amikor a kiakadásuk nyilván kevésbé valószínűsíthető.

2020.04.02.

  • Újabb review előtti paper. Azt már tudjuk, hogy a SARS-2, mikor pályára áll, bántja a tüdő légzsákjait szövetközileg, zúzza a szívet, vesét, vékonybeleket, belezavar a renin-angiotenzin rendszerbe (és a vérnyomás szabályozásába), a szövetközi pneumónián keresztül megfosztja a szervezetet az oxigéntől stb. Itt egy újabb, lehetséges, gonosz kis mechanizmusa, ezzel is fojtogathat: egyes fehérjéi kötődnek a porfirinhez a vörösvértestek által hordozott hemoglobinban, talán csökkentve így az oxigén és a széndioxid (ki-be légzés kapcsán történő) szállításához rendelkezésre álló hemoglobin-kapacitást is. Kieg.: a virális proteinek porfirinhez kötődése akár vasat is leválaszthatja a hemoglobinról... para, ha igaz. Bár vannak, akik egyelőre az egészet vitatják. Mindenesetre csökkent vörösvértestszám gyakorinak tűnik a COVID-19-nél, és a folyamatban talán a baszigin (CD147) is szerepet játszhat, mely a vírus számára pl. a T-limfocitáknál is bejutási pont. Lásd ezt az elemzést további lehetőségekről. Figyelemre méltó érv innen: "Preliminary evidence suggests that CD147, the determinant of the Ok blood group system, binds the spike protein of SARS-CoV-2 (Wang 2020). Incidentally, CD147 functions as an essential receptor for erythrocyte invasion by Plasmodium falciparum." Hivatkozik erre: Crosnier 2011.
  • Maszkháború (persze a gyógyszerekért is ez megy). Kína sok selejtet szállít, miközben a repülőterein még így is egymásra licitálnak a beszerezni vágyó nyugati országok.
  • Hardcore: egy eset, ahol vélhetően a fertőzés következményeként állt elő akut nekrotizáló vérzéses enkefalopátia. Az agyi-gerincvelői folyadék negatív volt lehetséges egyéb gyanúsítottakra, és a hölgynek volt SARS-CoV-2-pozitív orr/torok-törlete. 
  • A COVID-19 következményeként előforduló ARDS atipikus jellege. Az egyik következtetés, amire jut, hogy " intubation should be prioritized", aminek senki nem fog örülni, de ha még tud nem örülni valaminek, az például azért lehet, mert túlél. Érdekes, hogy a levél írói szerint nem feltétlenül kell a "prone positioning" (hasra fektetés), mert itt szerintük ez minimális előnyt nyújt, miközben több emberi munkát igényel az ilyen páciens ellátása.
  • Nagyon érdekes tanulmány Pteropus alecto denevérek sejtjeivel és különféle vírusokkal folytatott kísérletekről, RNAi és CRISPR technológiák használatával (egyes gének ideiglenes semlegesítéséhez vagy kikapcsolásához), amiből az jön ki, hogy az MTHFD1 gén semlegesítése inhibitorként pl. carolacton bevetésével akadályozza influenza A, mumpsz, Zika, SARS-CoV-2 és Melaka-vírusok replikációját. A carolacton citotoxikus, de a tanulmány szerint "The cytotoxic effect is very moderate ... supporting a therapeutic window of this compound in potential clinical applications."
  • 7-6-5. Ez a sorozat azt mutatja, hogyan duplázódott a halálesetek száma április 1-ig, előbb 5000-ről 10000-re, majd 10000-ről 20000-re, majd onnan 40000-re. Tegnap óta pedig van +10000 haláleset. Az exponenciális növekedés egyik legcsúnyábbik vetülete.

2020.04.03.

  • Dáccs öprócs (Dutch approach). Ez a cikk azt fejti ki, hogy az ő kórházaikban az intenzív osztályra idős betegeket általában sem szeretnek fogadni. Palliatív kezelést adnak inkább. A mostani járvány kontextusában pláne, hetekig tartó invazív "tüdőpótló" kezelés helyett. És így akkor nem is fogynak majd ki (szerintük) az ICU-kapacitásból. Olaszországban és Németországban ezt úgy hívják, hogy diszkrimináció, és nem így csinálják.
  • A franciák bejelentettek 882 (!) extra halálesetet idősotthonokból országszerte. Már korábban jeleztem a problémát, hogy csak a kórházi eseteket számolták, és 59 esetről volt akkor tudomásom. Ezt az 59-et kivontam most az általam számon tartott extra halálesetek számából, mely így 2084 akkor.
  • Ecuadorban is nagyon rossz a helyzet. 120 hivatalos halálesetük van, de kb. 400 utcára kitett vagy másutt elhagyott holttestet gyűjtöttek be ott a napokban. 2084+400. Innentől látszik igazán, hogy az influenza halálozásainak feltételezésalapú statisztikai számítása inflálólag (felnagyítólag) hat az influenza halálosságának megítélésére, miközben a COVID-19-nél először is megerősített esetekben számolunk, és ezzel alá lövünk a valós adatnak.
  • A USS Theodore Roosevelt repülőgéphordozó kapitányát felmentették a szolgálat alól, amiért "túl széles körben" terjesztett feljegyzésben a legénység szárazföldi elkülönítését javasolta két hétre a fedélzeten lévő fertőzöttek miatt.
  • Van a bürokratikus tempójú kapcsolatkövetés. És van az, amire ennél a járványnál van szükség. Az idézett tanulmány számításai szerint: "the emerging evidence for shorter generation times for COVID-19 implies a smaller R0 (than what was estimated by earlier studies). This means a smaller fraction of transmissions need to be blocked for sustained epidemic suppression (R < 1). However, it does not mean sustained epidemic suppression will be easier to achieve because each individual’s transmissions occur in a shorter window of time." Szóval nagyon-nagyon gyorsnak kell lenni, és ezt digitális eszközökkel kellhet támogatni.
  • Dél-Afrikában meghalt COVID-19-ben Gita Ramjee HIV/AIDS-kutató, aki virológusként megelőzési programokon dolgozott. Ugyanitt említik, hogy a rendőrök már három embert lelőttek a kijárási korlátozások betartatása során. Bheki Cele rendészeti miniszter ezt kb. vállrándítással nyugtázta: “You haven’t seen anything yet.” Közben a dél-afrikai townshipekben is súlyos körülmények közé érkezik a járvány: az egész országra vetítve csak az emberek 44,4%-ának van vízhez hozzáférése a saját otthonában. (2484+3.) Van itt azután 300 ezer tuberkulózisos beteg, nagy részük HIV-pozitív (összesen 7.8 millióan HIV-pozitívak, közülük kb. félmillióan súlyos immunhiánnyal).
  • Ilyenkor bizony a terhesgondozás és az abortuszok is komoly problémát jelentenek, az eü. rendszer leterheltsége miatt.
  • PCR sample pooling. Ennek is eljöhet az ideje. Egy crowdsourced kezdeményezés, többek között erre a tanulmányra alapoz, mely a juhok "büdös sántaság" nevű, Dichelobacter nodosus baktérium által okozott betegségéhez kapcsolódóan demonstrálta az ilyen tesztelés megfelelő érzékenységét és megvalósíthatóságát. A lényeg a gyorsabb, hatékonyabb tesztelés, mely skálahozadékot produkál. Idézem a crowdsourced anyagot a megközelítésről: "Hátránya, ami egyben előnye: 15-64-szeres fals pozitívot ad, azaz az egy körben mért személyek mindegyike azt a jelzést kapja, hogy kérjük nagyon komoly karantént tartson, mert komoly eséllyel megfertőz másokat. Ez viselkedésben lényegesen eltérő eredményre vezet, mint a jelenlegi, “én biztosan nem vagyok beteg” magatartás." Mint írják, erről a megközelítésről el lehet gondolkodni települési, kistérségi szinten is ám, szóval pilot projectként lehetne kezdeni akár holnap is.

INDÍTOK ÚJ BEJEGYZÉST, HOGY NE KELLJEN ANNYIT LEFELÉ GÖRGETNI, LÁSD FELJEBB.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr6615543542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2020.03.30. 08:50:38

Igen, alkalmazkodik. Ahogy az asztmagyógyszerhez is, 10 osztódáson belül. A spike protein is változik benne.
Görög preprint, kínai adatokkal, és kevéssel, és még így is találtak egy csomó változatot: SARS-CoV-2 exhibits intra-host genomic plasticity and low-frequency polymorphic quasispecies
www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.03.27.009480v1
"Our results highlight the intra-host genomic diversity and plasticity of SARS-CoV-2, pointing out genomic regions that are prone to alterations. The isolated SNVs and genomic rearrangements, reflect the intra-patient capacity of the polymorphic quasispecies, which may arise rapidly during the outbreak, allowing immunological escape of the virus, offering resistance to anti-viral drugs and affecting the sensitivity of the molecular diagnostics assays."

Azt hittem, a vércsoport az egy vicc. Egyébként lehet, hogy statisztikailag szignifikáns, de ha megnézed az ábrákat, nem akkora a különbség, hogy itt bárki immunis legyen, vagy nagyot nőjenek a túlélési esélyei.

A BCG-re találtam egy újat is, ahol a bevezetés évét figyelembe véve elemeznek, bár szerintem az összevissza COVID-19 adatok nem segítenek neki: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.24.20042937v1

_Epikurosz_ 2020.03.30. 08:50:41

A japánok meg a nyájimmunitás... mást kér meg, hogy elemezze az adatokat, és feltételezget nagyokat, kormányzati kérésre. Ezeknek elgurult a gyógyszerük. Még jó, hogy BCG viszont régóta van náluk. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.25.20043679v1

Amint előkerült a Big Pharma fordítása az általad említett blogban, elkezdtem gyanakodni. Mondjuk előtte is inkább "politizált", semmi szakszókincs, és néha fura de jellemző kifejezések. Aztán jött a C vitamin, és igen, találtál egy kamuoldalt. Gratulálunk! :D

_Epikurosz_ 2020.03.30. 15:49:13

Japánban meghalt egy ismert humorista, ez lehet hogy megváltoztatja a hangulatot. edition.cnn.com/2020/03/30/entertainment/ken-shimura-coronavirus-scli-intl/index.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.30. 16:10:29

@_Epikurosz_: Köszönöm! A Kamikubo-Takahashi tanulmány is iszonyatosan érdekes — S típusú SARS-CoV-2-vel fertőződés kapcsán termelődő interferonok miatt az influenza akadályoztatásából indul ki, és az influenzajárványok gyengülését adott területen lappangó SARS-CoV-2-es járvány indikátorának tekinti. Nyilván kellene erről sokkal több adat és bizonyíték persze.

A BCG-oltások hatása a járványra pedig még alapvetőbb kérdés, és ha úgy lenne, ahogy a cikk állítja, akkor ennek komoly implikációi lehetnek.

Japán... hát, igen, egy-egy híres ember átírhatja a domináns gondolkodást, reméljük, hogy megkettőzik az erőfeszítéseiket.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.31. 08:49:10

Az alábbi linken olvasom, hogy ahol nagy a fertőzöttség, ott a normál halandóság (összes elhalálozás) a normális - szokásos tartományban van (Franciaországban és Olaszországban), vagy alatta van (Németországban).

swprs.org/egy-svajci-orvos-a-covid-19-rol/?fbclid=IwAR1vFjy-ulkbS-nFE-Nvr-Kf1qw2NoA__XBYEoi_9u4cV7Pj7bNSyMF7t58

Közben a fenti linkről elérhető európai mortalitási adatokat még nem néztem, de sort kerítek arra is.

www.euromomo.eu/index.html

Bátortalanul kérdezem. Nem lehet hogy nincs itt semmi látnivaló, csak egy eddig ismeretlen új vírus törzs jelent meg, a normál influenza körüli halálozási arányával?

Jó, vakcina erre még nincs, ezért lehet ilyen nagy a pánik?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.31. 09:03:58

@rdos: Azt semmiképp nem lehet gondolni, hogy itt nincs látnivaló, mert az intenzív osztályokon már most a szokásos terhelés többszöröse van Európa nagy részében. A tények nem változnak: ehhez elég a beteg, ez egy logaritmikusan növekedni képes probléma, a betegek tovább igényelnek kezelést stb. Viszont az otthon maradással kevesebb a baleset, mindenki jobban vigyáz az egészségére stb., úgyhogy egy ilyen járványnak a rá adott társadalmi-intézményi válasszal együtt van egy mortalitást visszaszorító hatása is.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.31. 09:14:19

@rdos: megéztem közben a mortalitási adatokat is, és rögtön azzal kezdődik, hogy: "Pooled estimates of all-cause mortality show, overall, normal expected levels in the participating countries; however, increased excess mortality is notable in Italy."

Olaszországban tehát látszik a járvány hatása növekményben, és annak ellenére, hogy a mutató nem Lombardiára vonatkozik kifejezetten.

Ahogy azt a mortalitásfigyelő is jelzi: "increased mortality that may occur primarily at subnational level or within smaller focal areas, and/or concentrated within smaller age groups, may not be detectable at the national level, even more so not in the pooled analysis at European level, given the large total population denominator. Furthermore, there is always a few weeks of delay in death registration and reporting. Hence, the EuroMOMO mortality figures for the most recent weeks must be interpreted with some caution."

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.31. 14:56:32

@Marton Péter: Kedves Péter! Gyenge az angolom, de azt hiszem értem.

www.euromomo.eu/outputs/zscore_country_total.html

A grafikonokat nézve az elmúlt 4,5 évben 2o16. elején és 2o17. telén magasabb volt az eltérés +9% és +8%, az idei 12. heti +7%-hoz képest mind a teljes népességben (fenti link), mind a 65 év felettiek esetében (alul). Szóval nem kétlem hogy most nagy a baj, de mintha nem lenne ez példa nélküli az olaszoknál.

www.euromomo.eu/outputs/zscore_country65.html

Vagy rosszul értelmeztem a grafikont?

_Epikurosz_ 2020.03.31. 20:50:37

Indiában egyrészt már megszokták azokat a körülményeket amik megvannak, másrészt mivel a kormány beleállt (bollywoodi filmcsillag segítségével), sokan jogosnak érzik az extrém viselkedést. Igen, van ott tífusz meg hepatitis is, ugyanabban a szemétdomboldali faluban, ahol most kijárási tilalom van, és nem az előbbiek miatt. Ha Modi olyan mismásoló lenne mint a kínai kollégája, senkit nem érdekelne a vírus. Ehelyett azt találta mondani, hogy 21 nap alatt nem lehet meghalni, még ha éhezni is kell (van rá egypontos statisztikája), de azért mégis adott egy kis pénzt a napról napra élőknek. Szerintem ettől fogták fel, hogy tényleg veszély van, és emiatt félnek mindenkitől, aki kapcsolatba kerül a betegekkel. Szóval szegény orvosok átmentek érinthetetlenbe, a családjukkal együtt. Nővérszálló intézménye ott ismeretlen? (költői volt)

_Epikurosz_ 2020.03.31. 20:50:43

Indiában egyrészt már megszokták azokat a körülményeket amik megvannak, másrészt mivel a kormány beleállt (bollywoodi filmcsillag segítségével), sokan jogosnak érzik az extrém viselkedést. Igen, van ott tífusz meg hepatitis is, ugyanabban a szemétdomboldali faluban, ahol most kijárási tilalom van, és nem az előbbiek miatt. Ha Modi olyan mismásoló lenne mint a kínai kollégája, senkit nem érdekelne a vírus. Ehelyett azt találta mondani, hogy 21 nap alatt nem lehet meghalni, még ha éhezni is kell (van rá egypontos statisztikája), de azért mégis adott egy kis pénzt a napról napra élőknek. Szerintem ettől fogták fel, hogy tényleg veszély van, és emiatt félnek mindenkitől, aki kapcsolatba kerül a betegekkel. Szóval szegény orvosok átmentek érinthetetlenbe, a családjukkal együtt. Nővérszálló intézménye ott ismeretlen? (költői volt)

A különböző korlátozó intézkedések bevezetésének mixei az Egyesült Államokban, politikai körülményekkel. Érdekes lesz figyelni a számokat ennek tükrében : www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.30.20046326v1

Emésztőszerveket (is) megfertőzi, szép esélyekkel: europepmc.org/article/MED/32222988

Dengue-lázasnak néztek valakit (a cikk rendkívül udvarias thai kifejezésmódja is érdekes): link.springer.com/content/pdf/10.1007/s00296-020-04561-0.pdf

Atopiás dermatitisz immunmoduláló terápiáját esetleg át lehet állítani gyulladáscsökkentőre, de nem ajánlott, ellentétben a kézmosással: onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jdv.16411

Gyulladáscsökkentőt időben tessék adni, ugyanakkor gátolhatja a vírus elleni védekezést: www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1521661620301984?via%3Dihub

Védőeszköztesztek: link.springer.com/content/pdf/10.1007/s12630-020-01638-z.pdf

CT adatbázis (képek) UK: www.clinicalradiologyonline.net/article/S0009-9260(20)30089-1/pdf

Számítógépes szimuláció gyógyszermolekula kötési képességére: www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320520303404?via%3Dihub
"The results suggest the effectiveness of Ribavirin, Remdesivir, Sofosbuvir, Galidesivir, and Tenofovir as potent drugs against SARS-CoV-2 since they tightly bind to its RdRp. In addition, the results suggest guanosine derivative (IDX-184), Setrobuvir, and YAK as top seeds for antiviral treatments with high potential to fight the SARS-CoV-2 strain specifically. "

Ha nincs RT-PCR, vagy nem szenzitív, pont jó a CT is:
www.thelancet.com/pdfs/journals/laninf/PIIS1473-3099(20)30247-4.pdf

Lélegeztetőgép multiplikátor design: europepmc.org/article/PPR/PPR130419

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.31. 21:25:08

@rdos: itt az eltéréseket elvileg nem százalékban nézik, hanem a sztenderd eltéréshez (standard deviation) viszonyítva, azzal egységként számolva. A Z-score azt mutatja, hogy adott pontban az elmúlt 4,5 éves időszak átlagához képest a sztenderd eltérés hányszorosa volt a mortalitás eltérése. A kilengések valóban mindig érdekesek, például a téliek. A 2016-os év 52. heténél látszik a legtisztábban, hogy ezek az ünnepi szezon végére mindig fellángoló influenzajárványokhoz lehetnek köthetők, és a statisztikákban okozatilag így is kezelik az ilyen halálozásnövekményeket — ebből számítják az influenza hatását. Ez a módszer az utóbbit felnagyítja, mert ténylegesen nem egy vírus terjed az ilyen téli időszakokban, amely idős embereknél, krónikus betegeknél vezethet halálhoz — még a sokszor lelegyintett endemikus humán koronavírusok is biztosan elvisznek ilyenkor néhány embert. Az itt idézett adatokból Olaszországban mindenképpen látszik valami (a sztenderd eltérés hatszorosa 65 év felettieknél és a teljes populáció esetében egyaránt) a 2020-as 12. hét kapcsán, dacára annak, hogy Lombardia kiugróan rossz adatai beolvadnak az átlagosabb olasz adatok háttérzajába valamelyest.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.31. 21:33:15

@_Epikurosz_: wow, köszönöm! Az említett dolgok közül néhány megvolt az eddigi áttekintésekben, de így is vár itt rám új átnézni való bőven. Nekiállok olvasni-emészteni, és jelentkezem!

_Epikurosz_ 2020.04.01. 13:32:44

Cigaretta, génkifejeződés: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.03.28.013672v1
"lung samples from patients who reported smoking the greatest number of pack-years also expressed the highest levels of ACE2", "among smokers undergoing thoracic surgery, patients who had smoked more than 80 pack-years exhibited a ~100% increase in ACE2 expression relative to patients who had smoked less than 20 pack-years" , "quitting smoking was associated with a 30% decrease in ACE2 expression" , "ACE2 was not up-regulated in lung cells from a large cohort of patients with asthma" , "ACE2 upregulation in the lung is tightly associated with a history of cigarette smoking and is not a universal response to pathological insults" , "SARS-CoV-2 primarily relies on the serine protease TMPRSS2 but can also utilize an alternate pathway involving Cathepsin B/L in TMPRSS2-negative cells6. Interestingly, we observed that Cathepsin B expression, but not TMPRSS2 or Cathepsin L expression, was consistently increased in mice and humans exposed to cigarette smoke (Figure S3). "

_Epikurosz_ 2020.04.01. 18:01:18

A CT gyorsabb és pontosabb a PCR tesztnél [főleg a vacak kamu fajtánál, teszem hozzá, szegény olaszok!]: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.30.20047985v1

PCR tesztek tesztje: "the most sensitive primer-probe sets are E-Sarbeco (Charité), HKU-ORF1 (HKU), and 2019-nCoV_N1 (US CDC). " www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.30.20048108v1

Favipiravir III. fázisban, a gyárat előre felkészítik a startra: www.fujifilm.com/jp/en/news/hq/3211?_ga=2.68041873.1658837894.1585729279-1369564852.1585729279#

Az izoláció az influenzának is jót tesz: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.30.20047993v1
[szerintem a japán számok mögött is a kötelességtudó háziasszonyok tisztaságmániájának fokozódása / elővigyázatossága húzódik meg, nem a sokféle immunglobulin egyezése két vírusra, amikor ezek pont tanítással képződnek]

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.01. 18:34:40

@_Epikurosz_: klassz - az influenzaadatokról Japánból volt már némi hírem, és akkor úgy tűnik, szélesebb körben is igaz, hogy a koronavírussal együtt a jobb higiénia is terjedt...

Látom, a favipiravir is a vírus által használt RNS-dependens RNS polimerázt blokkolja. Nyilván ezért fontos tesztelni, és minél több esetet korán megtalálni, mert ezek a szerek alacsony vírusszám mellett bevetve tehetik a legtöbbet a szervezetre nehezedő terhek csökkentéséért...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.04.01. 20:11:53

@Marton Péter: Köszönöm. Ha jól értem a 4,5 éves mozgó átlag szórásához (standard deviation) képesti eltérést látjuk a momo-n. Leíró statisztikában viszonylag járatos vagyok, de azt tényleg nem értem, hogy miért nem a heti halálozási számokat mutatja a momo? Aztán abból bárki tud, vagy nem :-(, de ez az ő baja, helyes következtetést levonni.

Nyilván nem én fogom a momo adatközlési gyakorlatát megváltoztatni, csak "kidünnyögtem" magam. :-)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.01. 20:14:05

@rdos: egyetértek, elbogarásztam egy darabig, míg összeraktam a képet, ennél lehetne sokkal egyszerűbben...

_Epikurosz_ 2020.04.01. 21:14:55

Nem ijedőseknek és zavartságot észlelőknek: pubs.rsna.org/doi/10.1148/radiol.2020201187

Hidrogént az oxigén mellé, ózont a levegőbe, interleukin 37 és 38 megfontolása, TNF inhibitor: www.biolifesas.org/biolife/2020/03/31/how-to-reduce-the-likelihood-of-coronavirus-19-cov-19-or-sars-cov-2-infection-and-lung-inflammation-mediated-by-il-1/
Nekem ez nagyon új, de hát az olaszok mindent (!!) megpróbálnak.

A denevér okozta, a denevér oldja meg: www.biorxiv.org/content/biorxiv/early/2020/03/30/2020.03.29.014209.full.pdf
(Az Eonycteris spelaea-t mexikói zenésznek néztem a Macskafogóból)

Teszt mindenre is: "the kit from Thermo Fisher Scientific is fully compatible with an RNA extraction-free protocol allowing the detection of viral RNA with an efficiency comparable to that obtained using kit-extracted RNA. " www.biorxiv.org/content/biorxiv/early/2020/03/30/2020.03.28.013508.full.pdf

Intelligens tippelgetés automatizálva: chemrxiv.org/articles/Shotgun_Drug_Repurposing_Biotechnology_to_Tackle_Epidemics_and_Pandemics/12045318/1

A SARS-CoV-2 által okozott ARDS eltérései a tankönyvitől / megszokottól: www.atsjournals.org/doi/pdf/10.1164/rccm.202003-0817LE

Mit tudunk és mit nem a szív-érrendszeri betegségek és a COVID-19 kapcsolatáról (igen részletesen az ACE2-ről): journals.physiology.org/doi/pdf/10.1152/ajpheart.00217.2020

A CDC a taiwani rendszert dícséri: wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/7/20-0574_article

Pakisztánban is megjelent a betegség, mert közzétettek immunerősítő jótanácsokat (más eszközük úgy tűnik nincs... de legalább őszinték) www.preprints.org/manuscript/202003.0427/v1/download

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.01. 21:53:20

@_Epikurosz_: természetesen a denevérekkel kezdtem :) (holnap nézem a többit is a reggeli kávém mellett).

Ez egy nagyon komoly tanulmány. A carolacton (karolakton?) mindenképpen érdekes lehet, itt pl. antibakteriális hatásairól írnak, persze ha citotoxikus tud lenni, akkor meg kell oldani néhány problémát a használatához. Mindenesetre:
www.nature.com/articles/s41467-017-01671-5

És itt hallottam először a Melaka-vírusról is. Új, kedves ismerős... "first isolated in a human in Melaka, Malaysia in 2006. A bat reservoir was suspected because traceback analysis revealed that the patient had been exposed to a bat prior to the onset of infection"... Ott vannak még ilyen, sötétben leselkedő lehetőségekként ugye a nipah, a hendra stb. Lesznek itt még kellemetlen meglepetések, hiába a koronavírusoké a főszerep jelen állás szerint...

_Epikurosz_ 2020.04.02. 08:31:13

@Marton Péter: Mivel a carolacton a mitokondriumban gátol valamit, nekem az a tippem, hogy minden életet gátol, csak mivel a rák nagyon akar élni, őt jobban... Miattam nem kell ébren maradni.

_Epikurosz_ 2020.04.03. 09:13:59

Gyógyszerdömping; az ellenség keze beteszi a lábát.

Heparin kicsit segíthet.
www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.28.20046144v1

Kis létszámú klorokin vs lopinavir teszt, de valaki lop másvalakitől???? academic.oup.com/jmcb/advance-article/doi/10.1093/jmcb/mjaa014/5814655 illetve
europepmc.org/article/MED/32236561

Reumatológiai megfontolásból: kortikoszeroidok, klorokin, tocilizumab europepmc.org/article/PMC/PMC7103900

Újszülötteknél a tünetek: láz, letargia, márványosan kipirosodott bőr, és légzési nehézség _köhögés_nélkül_.
europepmc.org/article/MED/32233816

A skótok megszervezték az otthoni tesztelést közösségi alapon és állítják, hogy hatékony. europepmc.org/article/MED/32234116

Az angolok a paracetamolt és az ibuprofént nyomják. Aszpirinról mint aki nem is hallott. dtb.bmj.com/content/dtb/early/2020/03/31/dtb.2020.000021.full.pdf

Ha ezt látod az ultrahangon, készítheted a lélegeztetőgépet: www.cmaj.ca/content/cmaj/early/2020/03/31/cmaj.200414.full.pdf

Etikai megfontolások átlagjóska kontakt térképezéséhez: science.sciencemag.org/content/sci/early/2020/03/30/science.abb6936.full.pdf azaz, már gondolkodnak rajta rendesen, és a Nature-ben is: media.nature.com/original/magazine-assets/d41586-020-00908-6/d41586-020-00908-6.pdf
Mellette fut a vita a nem peer-revieved lapokról, és a laza review politikát folytatókról.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.03. 15:50:34

@_Epikurosz_: Köszönöm! Nem ismertem Ferenci Tamást eddig, de innentől olvasom a munkáját, nagyon komoly. Elkezdtem dolgozgatni a többi, küldött tanulmányon is, szokás szerint, és ahogy csócsálom őket, igyekszem belőlük figyelemre méltó dolgokra fentebb is kitérni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.03. 21:26:17

@_Epikurosz_: a sample pooling izgalmasan hangzik. Tízezres nagyságrendű fertőzöttségnél elgondolkodtató, hogy meg kellene csinálni, legalább egyes országrészekre, településekre, akár pilot projectként. Persze a legjobb lenne odáig nem eljutni, csak hát kétségeim vannak a járvány elfojtására irányuló mostani erőfeszítések elégségességével kapcsolatban.

_Epikurosz_ 2020.04.04. 12:25:52

Főleg statisztikás cikkek mára
Koronavírusokról kezdőknek egy régi motorostól: europepmc.org/article/PMC/PMC7103766

Emlékszel a Kínában élő angoltanár kiscicájára, aki meghalt, mire a gazdája felépült? A Nature azt mondja, hogy nem csak az etetés hiánya lehetett a ludas: www.nature.com/articles/d41586-020-00984-8

Ha rendesen lekövetjük, ki kit fertőzött meg, kiderülhet, hogy majdnem aeroszol jellegű a terjedés a légkondis terekben: wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/7/20-0764_article

Szimuláció arról, hogy nem tipikus vadállat lehetett a közvetítő a denevér és az emberek között, hanem marha vagy rágcsáló (állatpiaci finanszírozás?) onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/jmv.25817

Gautret alapvetően statisztikai jellegű tévedéseit elemzi: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.31.20048777v1.full.pdf

Amit sejtettünk, igaz: Japánban tényleg voltak felhívások járványellnes egyéni védekezésre. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.31.20048876v1.full.pdf

twitter elveszi a munkámat:
3,961 followers SystematicReviewBot @EvidenceRobot
45 followers COVID Paper Bot @COVID_Papers
5,014 followers medRxiv @medrxivpreprint

Státuszok definiálása a járvány alatti kísérletezéshez: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.31.20049007v1.full.pdf

700 - 900 - 1,200 mg siltuximab IL-6 és CRP ellen hatásos, de nem old meg mindent. Róma: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.01.20048561v1

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.04. 22:16:55

@_Epikurosz_: Weiss cikke komoly lelet. Ő persze a Mouse Hepatitis Virus (MHV) koronavírussal dolgozott, de az alábbi részlet érdekes figyelmeztetés, hogy a februárban kiszúrt tobzoska-koronavírus Receptor Binding Domainjének az egyezése a humán koronavíruséval nem perdöntő a köztesgazdát illetően:

"We devoted considerable time and energy to mapping viral tropism in vivo and virulence factors that contributed to pathogenesis. Perhaps surprisingly, our studies showed it was not only the spike protein that impacted tissue tropism; other “background genes,” including nucleocapsid and replicase, as well as accessory genes, were also important determinants of tropism (reviewed in Weiss and Leibowitz, 2011). Therefore, one cannot infer pathogenesis from knowledge of the spike protein and receptor alone."

A CDC-féle fordulat az aeroszolizáció kapcsán... Azon gondolkodom, hogy végeredményben itt pont a határon vagyunk, a cseppfertőzés és az aeroszolizáció fogalmi és gyakorlati határán. Örülök, hogy valaki végre számol a légkondi és a cseppek interakciójával, a Diamond Princessre is ez volt az elméletem anno, amit itt le is írtam akkor.
süti beállítások módosítása