Külpraktika

Külpraktika

Az Afganisztánba tervezett török-pakisztáni-magyar katonai küldetésről

2021. július 06. - Marton Péter

Executive summary

Ha abban a formában nézzük, ahogyan a Portfolio.hu kifejtette ezt: THIS IS/WOULD BE BATSHIT CRAZY.

Kicsit részletesebben arról, hol a hiba.

  • A tálibok nem kötnek kompromisszumot.
  • A tálibok biztos, hogy kergetve, megalázva, legyőzötten akarják látni az utolsó, Afganisztánból távozó külföldi katonákat. Tartósabban ott-tartózkodni vágyó NATO-katonákra lőniük kell néha, emellett nem nagyon tudnak elmenni.
  • A pakisztáni titkosszolgálat, az ISI, ha kell, milliliterre kiméri, mennyi vér folyhat el (nehogy visszafelé süljön el összességében a dolog), és a három kontingens közül alighanem a magyar katonák vére lesz a legolcsóbb ebből a szempontból.
  • A kabuli reptér őrzése az ország destabilizációját sehogyan nem állítja meg. Ott szolgáló katonáink a magyar migrációs helyzetet semennyire nem befolyásolnák. Illetve esetleg akkor, ha az afgán tolmácsaik nálunk folyamodnának menedékjogért majd (amit illene is megadnunk nekik adott esetben).
  • Ironikus módon a kabuli reptérnek pakisztáni erők jelenléte mellett az biztosítana védelmet egy darabig (a működésének, azaz nem pl. egy-egy járőr felrobbantása ellen), hogy a tálibok utánpótlása is rajta keresztül futna be. Elnézést, hogy ilyen cinikusan nézem a dolgokat, de elég nyilvánvaló, hogy ez történne.

Ami stimmel.

Igen, a Magyar Honvédség volt már műveletben a kabuli reptér körül. Reméljük, sok tudás fennmaradt abból az időszakból, ami jól átruházható egy évtized elteltével is (khm). Reméljük. Nem a debriefing a Honvédségünk erőssége, úgy emlékszem.

Következtetés.

Ha ez a Portfolio.hu által felvetett formában összejön, a magyar külpolitika komoly problémákba kalandozza bele magát. Láthatóság ebből sokféle formában lehet. Nem csak egy cselekvőképes magyar haderőé, hanem adott esetben egy ülő kacsa haderőé is sajnos.

Kieg.: itt van megszellőztetve, hogy a törökök milyen feltételekről tárgyalnak — elsősorban az amerikaiakkal — a küldetés lehetséges vállalása kapcsán. A NATO-országok finanszírozásával, szükség esetén amerikai katonai támogatással, általuk, önállóan megválasztott partnerekkel, a reptéren túli harci feladatok kizárásával ajánlják magukat. Ami ebből különösen életbevágó, az értelemszerűen az amerikai katonai támogatás milyensége. Légi támogatás állandó jelleggel lesz...?

Kieg. nr. 2.: mint az NYT cikkéből látható, a törökök 600-1000 fős saját kontingensben gondolkodnak, plusz 1000 katonában más nemzetektől. A háttérben zajló gondolkodásról az is kiderül, hogy a NATO-országok gyakorlatilag felszámolják a követségeiket, amennyiben nem lesz a kabuli reptér őrzésére valamiféle koalíció. Méghozzá a tálibokkal kötött megállapodás félig-betartása végett valamiféle fura koalíció. Ami amúgy a tálibokat nem fogja meghatni, mint azt meg is üzenték: a török katonák is menjenek, mert menniük kell, közölték, bár iszlám országként Törökországot egyébként megbecsülik, ezt hozzátették; ebből számomra felvetődik, hogy Magyarországot vajh megbecsülik-e bármennyire is — mert iszlám országként biztosan nem, gondolom, ebben egyetértünk.

Kieg. nr. 3. For the record: a kabuli repülőtér 2021. augusztus 15-én.

kabulairport.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr4316614302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2021.07.08. 08:01:33

Igazad van. A reptéren foglyok fogják bonyolítani a forgalmat.

-A-magyar- O.V. szereti az -ön- katonagyilkos küldetéseket.

Ebből csak az lesz, hogy a tálibok meglátják kicsiny országunkat a térképen, és itt is elkezdenek robbantgatni. A törökök újra megtanulják, hogy okkal nincs már birodalmuk. Mi meg stílszerűen összekeverjük az összes muzulmánt és egy kupacban kirakjuk őket az országból, mert mi meg erre vagyunk hajlamosak. Tehát a török vendéglősöknek kell most az esélyeiket latolgatni. A magyar katonáknak esélyük se lesz.

Tudom, naiv vagyok de én felszámolnám az összes kapcsolódási pontot Afganisztánnal, kivinném az összes repülőgépet és modern járművet meg kütyüt az országból, rajtuk az összes nővel és 6 éven aluli fiúval. Aztán körbefalaznám és körbeaknásítanám az egészet, és megvárnám, amíg kihal. Ha eltűnt a rossz szelleme a helynek, vissza lehet menni.

A tadzsikok is a katonákat engedik át szívjóságból, nem a civileket. Fura.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.07.08. 08:11:41

@_Epikurosz_: a tálibok Afganisztánon kívül veszélyt nem jelentenek közvetlenül, inkább a vendégeik miatt lehet mit aggódni később a külvilág szempontjából (kasmíri csoportok, üzbég iszlamisták, globális dzsihádisták).

Ami a falazást illeti, az konkrétan Pakisztán irányában kellene, az afgán-pakisztáni határon - amit az afgánok egy jelentős része is pontosan így gondol... Nagyrészt onnan jön az iszlamista őrület a hetvenes évek óta.

_Epikurosz_ 2021.07.13. 21:32:17

@Marton Péter: akkor hogy sikerült Pakisztánnak atombombát adni? Most komolyan. Ha ez így igaz, akkor veszélyesebbek mint Irán. Ehhez képest jóban vannak sok mindenkivel, és ki-be járkálnak Angliába. Repülővel, útlevéllel, legálisan. Akkor most mi van?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.07.13. 21:46:35

@rdos: A cikk legfőképpen abban téved, hogy Pakisztán nem felkészül, hanem évtizedek óta a meccs főszereplője.

A többieket nem dimenzionálnám túl. A törökök fogalmi és identitászavaroktól szenvednek, azért maradnak, a kínaiak messze nem képesek vagy akarnak Afganisztánba mélyen erőt kivetíteni. Oroszok és tálibok között taktikai együttműködésnél többet nem várnék.

Úgyhogy maradnak Pakisztán és a tálibok, a másik oldalon meg aki kiáll ellenük, és akik azokat a mindenféle kiállókat ellátják valahogy.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.07.15. 18:23:50

@Marton Péter: Igen, Pakisztán kapcsán igazad van. :-(

Ami Kínát illeti. Az a benyomásom hogy az "ujgur fagyi most visszanyalt". :-) Egy mélyen vallásos talibán szemében szerintem nem állnak jól a kínai komisszárok. :-) Jól elbeszélgetnek majd az időjárásról, de arról nem hogy legyen teszem azt szárazföldi vasúti vonali kapcsolat Kína és Irán között Afganisztánban.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.07.15. 18:30:28

@rdos: ez pontosan így van - a tálibok -- a pakisztáni tálibok is -- a múltban működtek is együtt ujgur iszlamistákkal. Emellett öltek is már Pakisztánban dolgozó kínaiakat, még a 2000-es években, bár az általam itt idézett esetben leginkább szimplán mint külföldieket ölték meg az érintetteket.

_Epikurosz_ 2021.08.03. 07:39:34

Na végre, valami. "Egy örökbefogadási hullámmal lehetne segíteni rajtam." 24.hu/kulfold/2021/08/02/afganisztan-usa-amerika-migracio-nato/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.08.04. 08:28:36

@_Epikurosz_: kíváncsi leszek, hányan kapnak menedéket végül. Annak idején Irakból is volt egy nagy hullám, még a 2011-es kivonulást megelőzően.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.08.12. 10:36:33

@_Epikurosz_: kicsit felgyorsultak az események közben :( India evakuálta a konzuli személyzetét és másokat Mazar-i-Sharifból (a legfontosabb városok egyike, fent északon). A tálibok pedig a kivonulás nyomán megveszik, merényletekkel a harctól elrettentik vagy - ha nagyon muszáj - lerohanják az ellenfeleiket lassan mindenhol.

_Epikurosz_ 2021.08.29. 18:16:18

Az amerikaiak nem normálisak. Hagytak mindenféle digitális technológiát meg adatbázist a táliboknál. Vagy csak "add meg magad, úgysem menekülsz" kampány. index.hu/kulfold/2021/08/28/afganisztan-egyesult-allamok-talibok-biometrikus-adatbazis-al-isha/

Mert a valós tapasztalat meg az, hogy az éjjeliőr csak megveri aki kint mászkál, de még papírokat se kér tőle. De ha lesz arcfelismerője, vajon mit fog tenni? forgokinpad.blog.hu/2021/08/28/az_ananasz_expressz_kabulban

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.08.30. 12:41:31

@_Epikurosz_: ez csúnya gondatlanság volt, igen. Az egész biometria őrület egyébként egy probléma, úgy, ahogy van. Jó, hogy a technológia lehetőséget ad dolgokra, de nem mérlegelik, hogy mikor érdemes használni, és mikor nem.

A menekültekkel ugyanez megy ma már mindenhol. Beszippantják az adataikat, mert így mennyivel hatékonyabb lesz a humanitárius segélyezés. Ehhez képest a múltban biometria nélkül is sikerült valahogyan működtetni ilyen rendszereket. A mianmari menekültek biometriai adatait viszont nem kellene megosztani például a mianmari katonai rezsimmel... upsz, csak sajnos ez is megtörtént. A UNHCR volt olyan előzékeny, és megosztotta a menekültek biometriai adatait :(

Vital Process 2021.09.01. 19:54:42

@_Epikurosz_: A nagykövetség elhagyásával egy időben minden hátrahagyott, távoli adatbázishoz hozzáférést biztosító kulcsot, hozzáférést, stb. azonnal vissza kellett volna vonni.

Helyben pedig az összes adathordozónak titkosítva kellett volna lennie. Egy modern operációs rendszeren ez néhány kattintás, még szakembert sem igényel, cserébe viszont előírás még a magáncégek számára is, amelyek érzékeny adatokat kezelnek (PCI DSS, HIPAA, stb.). Nem fér a fejembe, hogy néhány felelőtlenül kinyomtatott papíron és hasonlókon kívül hogyan férhettek hozzá bármilyen adathoz is a tálibok.

Ha ez tényleg így történt, az bőven túlmutat a kivonulás szervezetlenségén. Annyira hihetetlen a sztori, hogy nem tartom kizártnak azt sem, hogy ebben a formában kacsa.

@Marton Péter Talán a jelenlegi felelőtlen adatkezelési gyakorlatoknál is sokkal rosszabb, amerre a tendenciák mutatnak. Ujjlenyomat, amit az ember úton-útfélen otthagy. Genetikai profil, amit hajszálakkal egyebekkel szintén, plusz következtetni lehet az egészségi állapotra belőlük és a rokonokról is hordoz információt. Arcfelismerés, amit lassan egy kamera el tud végezni automatikusan akármennyi emberen. Lehetne még sorolni. Előbb-utóbb a technológia fejlődésével ezeket az adatokat rutinból elkezdik használni az elnyomó rezsimek, ahogy több helyen már próbálgatják őket, és az egy szörnyű világ lesz.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.09.01. 20:17:58

@Vital Process: sajnos nem fest jól a helyzet. Könnyen elképzelhető, hogy nem gondoltak nyilvánvaló lépésekre a sietség miatt, legalább egyes "gyenge láncszemek", és az elég probléma lehet.
www.reuters.com/article/afghanistan-tech-conflict/afghans-scramble-to-delete-digital-history-evade-biometrics-idUSL8N2PO1FH
Ha ebből a cikkből indulok ki, a táliboknak már korábbról is volt sajnos hozzáférésük biometrikus adatokhoz valahogyan.

_Epikurosz_ 2021.09.05. 20:21:31

@Vital Process: @Marton Péter: " ... a diktátorok papírláncon vezetik áldozataikat. Semmiféle listára, semmilyen lakónyilvántartásba nem vétettem föl magam, lejárt útlevelemmel semmiféle konzulátusra nem mentem el, és nagyon kevés kenyeret ettem, de azt sem kenyérjegyre." /Lénárd Sándor/

_Epikurosz_ 2021.09.05. 20:21:33

@Vital Process: Nekem kicsit hihetetlen, hogy az amerikai hadsereg adatkezelési módszerei ilyen lazák. Meg az összes külképviseleté... oda büntiből kerül a diplomata, vagy mi van?

@Marton Péter: A közösségi médián névvel tagelt fényképeket gondolják. Esetleg van szoftverük és adatbázisuk, de az is inkább név alapú. Egyes hírek szerint számontartanak mindenkit, a falu elöljárója játssza a kém szerepét (ld. A mások élete c. film). Ha pedig a paki titkosszolgálat az első számú külkapcsolat, akkor annak a módszereivel is dolgozhatnak.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.09.12. 19:47:12

Két érintőleges mai link illetve hír.

forgokinpad.blog.hu/2021/09/12/kabul_valaszuton

privatbankar.hu/cikkek/makro/tovabbi-magyar-katonak-indulnak-a-dzsihadista-darazsfeszekbe-.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

Az elsőben számomra 2 dolog volt nagyon új.

1. Irán kezd a Pandzsír-völgyi ellenállókkal szimpatizálni (nem irígylem az ellenállókat, csak orosz, kínai és iráni segítségben reménykedhetnek, ha egyáltalán kapni fognak külföldi segítséget).

2. a pakikon túl az al-kaida is és az isis helyi terror szervezete is a talibánt támogatta a Pandzsír-völgyi offenzívában (ott tartunk mint húsz évvel ezelőtt, az egyetlen euro-atlanti szemmel elfogadható erő az ellenállóké maradt, de a nyugatnak pont ők valamiért nem kellenek - érti az ördög? vagy még ő sem? :-().

A 2.linkben meg az a "szép" hogy megint dzsihádisták ellenében mennének - mennek katonáink külföldre. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.09.12. 19:52:41

@rdos: a magyar politikának a terrorizmus elleni háborúban részt venni a legújabb időkben azért is hasznos, mert valamelyest a hazai belpolitikai helyzetet minősítő kritikákat is enyhíti-ritkítja.

A Panjsheer vidékén drónok ellen nehéz lesz megmaradni, ez jelenti a játszma menetét megváltoztató legfontosabb tényezőt. A drónokat a pakisztániak repülik, természetesen.

A tálibok részéről a legsúlyosabb húzás Jalal Haqqani belügyminiszterré kinevezése volt. Ez egy olyan húzás, amit nagyon erőlködnie kell az embernek, ha máshogyan akarja érteni, mint ahogy az kézenfekvő.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.09.12. 20:25:38

@rdos: Javítandó: Jalalt mondtam az előbb, de Siraj a belügyminiszter, Jalal fia.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.09.14. 07:59:14

@Marton Péter: Igazad van, az örmények is megjárták az azeri, akarom mondani török drónokkal. :-( Ahogy negyven éve a mudzsahedinek kaptak a szojvetek léigereje ellen vállról indítható Stirling? rakétákat, úgy most az ellenállók helyében a drónelhárításra helyezném a hangsúlyt.

Az új tálib kormány nemzetiségi összetétele (pastu hátán pastu, hölgymiszter egy sem) plusz az általad pontosított Siraj-od.

Igen, ezek ugyanazok. :-(

Ja? csak kitalálták a "vidámparkban dodzsemező talibán harcost" a netre kirakva (persze hogy akával a kezében). :-(
süti beállítások módosítása