HTML

Utolsó kommentek

Amiről itt szó van.

A téma: külpolitikai praktikák, praktikus külpolitikák. És ezek létrejöttének minden politikatudományi, gazdasági, társadalmi és emberi vonatkozása. Egyszóval a külpolitika-elemzés. A bejegyzések szerzői tartalmára vonatkozóan minden jog fenntartva. ---- A blog elsődleges kezelője, de nem az egyetlen szerzője, dr. Marton Péter a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Háttér

Válságok kora

2022.06.27. 21:35 :: Marton Péter

Sajnos mostanra eljutottunk oda, hogy problémák nem-kezelése és problémák aktív gyártása révén egy komplex válság korát éljük (a királyi többes itt az emberiség egészére vonatkozik). Egyenlőtlenségek, környezetrombolás, járványok, háború, nemzetközi feszültség és együttműködési deficit, élelmezési válság, zavart keltő technológiai változások. Itt folytatom a fejlemények szemlézését időről időre, ebben a nyílt végű bejegyzésben.

06.27.: A napokban és a következő hónapokban bizonyosan figyelem majd Srí Lankát. Náluk a gazdasági és az élelmezési válság már az előtt összejött, hogy az ukrajnai háború beindult volna, ami igen figyelemre méltó teljesítmény. Konvergáló hatások hozták ezt össze.

  • Eladósodás: tartós, strukturális eredetű külkereskedelmimérleg-hiány és nagyon meggondolatlan hitelek felvétele meggondolatlan beruházásokhoz Kínától.
  • A pandémia csapása a turizmusra.
  • Az importtöbbletet csökkenteni próbáló kormányzat grandiózus terve az import kiváltására organikus műtrágya által, hogy ők legyenek a világ első teljesen organikus mezőgazdasága, ami ezek után terménykieséshez vezetett. Mindez még az exportot is tovább sújtja, mivel annak mezőgazdasági részét, pl. a gumi és a tea exportját, ugyancsak érinti.
  • A külföldi valutákból felhalmozott tartalékok kimerülése és fizetésképtelenség, ami a nélkülözhetetlen importok (pl. üzemanyag) hiányában most már alapvető ellátási problémákhoz vezet, és a maradék exportot (pl.: a textilipari termékekét) is ellehetetleníti.

Kieg.: egy jó áttekintés a témában (videó).

07.13.: A poszt-COVID gyermek-májgyulladásos esetek hulláma nem ért véget attól, hogy az újságírók elfelejtették, és a felderített esetszám mostanra meghaladta az ezret. A regisztrált halálesetek száma 22. G.a.h.: +4435779+1069+880+3+n. // Ha már a véget nem ért COVID-válságról írok itt, Észak-Korea az utolsó számításba vétel óta adagolt még 6 regisztrált halálesetet, így járnak most 74-nél (a számok nyilván korlátozott jelentőséggel bírnak náluk). G.a.h.: +4435785+1069+880+3+n. // Koszovóban szeptember 8-ig +61 haláleset az ottani hatodik hullámban (3199 össz.). G.a.h.: +4435846+1069+880+3+n. // Közben a BA.5 és BA.2.75-ös variánsok okozta hullám a világszintű járványhalálozásban is megugráshoz vezetett, és a hétnapi mozgóátlag visszamászott napi 2000 fő közelébe. // Augusztus 8.: Oroszországban a Rosstat friss adatai alapján júniusban +3026 COVID-haláleset volt a nemzetközileg jelentetteken felül. G.a.h.: +4438872+1069+880+3+n. // A (PNEU-COVID/PNEU-FLU)/1,5 képlet alapján közben további +7162+4724=11886 haláleset számolható az Egyesült Államokban júniusra és júliusra a CDC nyilvántartása alapján. G.a.h.: +4450758+1069+880+3+n. Kieg.: Augusztusban 12710 tüdőgyulladásból volt 3834 COVID+tüdőgyulladás és 52 influenzás haláleset. A szokásos képlettel ez +5882 addicionális haláleset. G.a.h.: +4456640+1069+880+3+n. // Szept. 11.: Oroszország, Rosstat-adatok, júliusban 3284 COVID-haláleset, +1980 fő a nemzetközileg jelentett adathoz képest (1304). G.a.h.: +4458620+1069+880+3+n.

Fontos kieg. (2022.09.21.): Mindig meg akartam nézni, hogyan alakul a 60 napon belüli COVID-halálozás, mivel az omikronnál ennek akár nagyobb is lehet a jelentősége. Angliából (még csak nem is az egész Egyesült Királyságból) pedig van adat végre. Itt érhető el (az adatlekéréshez "area type" = nation; "area name" = England; "metrics" = cumDeaths60daysByDeathDate; praktikus CSV-ben nézni). Ebből kiderül például, hogy miközben az egész Egyesült Királyságból jelentettek 7594 COVID-halálesetet július 1. és augusztus 1. között, csak Angliában 10853 fő halt meg pozitív COVID-teszt után 60 napon belül. Mindez a többlethalálozás képével is egybevág, tehát minimálisan van jelentősége a lehetőségnek, hogy közben tégla is eshetett a fejükre, de számítsunk le 10%-ot. Ebből akkor is kijön 9767 főnyi COVID-halálozás. Észak-Írországra, Walesre és Skóciára pedig nem elérhető az említett adat, így nagyon minimálisan számítandó 2173 plusz COVID-haláleset az említett két hónapra az Egyesült Királyságból. G.a.h.: +4460793+1069+880+3+n. Tekintve, hogy Anglia népessége durván 56/66,5 aránylik a UK teljes népességéhez, vagyis annak 84%-át teszi ki, hasonló arányban lehet nagyobb a 60 napon belüli halálesetek száma a teljes országra nézve.

Kieg. (2022.10.07.). Koszovóban +1 haláleset. Egyesült Államok, szeptember, (PNEU-COVID/PNEU-FLU)/1,5=(10774-2728-46)/1,5=5333 (ennyi a valószínűsíthető extra COVID-haláleset). Angliában közben gyorsan eltüntették az emberek szeme elől az eddig itt hozzáférhető "cumDeaths60daysByDeathDate" adatot, amiből lehetett látni, hogy a 28 napon belül számított halálozás mennyivel kevesebb a 60 napon belülinél. G.a.h.: +4466127+1069+880+3+n. 

Kieg. (2022.11.13.). Koszovóban +2 COVID-haláleset (3202 össz. jelenleg). USA: 180 influenzás haláleset volt októberben vs. 7819 COVID miatt. A szokásos (PNEU-COVID/PNEU-FLU)/1,5 alapján látszik még ezen túl +6642 COVID-haláleset. G.a.h.: +4472771+1069+880+3+n. 

08.03.: Azt korábban már jeleztem, hogy nem fogom itt társadalmi munkában még a majomhimlő-világjárványt is követni és elemezni, de az azért legyen világos, hogy az érdeklődés hiányára való tekintettel az a pandémia sem marad el. Az idei járványban 11 ismert halálesetnél járunk — volt öt afrikai országokban a WHO jelentése alapján már július 20-ig (három Nigériában, kettő a Közép-Afrikai Köztársaságban), aztán jött egy Brazíliában, kettő Spanyolországban, egy Indiában, egy Peruban, egy Ghánában. Az ismert esetek száma 25000 felett, de itt is óriási lehet az aluldetektálás, például (de nemcsak) az alacsony jövedelmű országokban. (Kieg. aug. 8-án: A számok annyiban megtévesztőek, hogy ez a mostani járvány 2016-17 folyamán törhetett ki az emberi populációba, Nyugat-Afrikában, és Nigériában azóta volt közel ezer eset, és egy aug. 8-án jelentett új halálesettel együtt 12 haláleset. Kieg. aug. 9-én: Ecuadorban is lett közben egy haláleset, így aug. 9-ig a kezdetektől 21 ismert haláleset történt.)

A járvány berobbanása meleg közösségkben történt, ami elaltatta az emberek nagy részét, miközben ez egyáltalán nem csak a melegek betegsége. Van mostanra 100 közeli ismert eset gyermekek között is. Bár nem olyan könnyen, mint a COVID-nál, a fertőzés történhet aszimptomatikus hordozótól, aeroszolokkal is, pl. elröppenő levedlett bőrsejtjeinkkel. A vírus környezeti stabilitása figyelemre méltó, sok felületen és sokáig meg tud maradni, és nehéz tökéletesen fertőtleníteni (orvosi berendezésektől az Airbnb-szállásokon át a tornatermekig). Jó áttekintés itt számos eddigi esetről (és jó francia összefoglaló a linkelt tanulmányról itt). Ami pl. kimarad: a halálesetek egy része enkefalitisz nyomán történt, a két spanyol esetben teljesen egészséges embereknél; az ismert külső jegyek mellett belső fekélyesedés is jelentkezhet, pl. a végbélben; és egy esetbeszámoló alapján nekem úgy tűnik, hogy az utóbb említett probléma egyáltalán nem csak szexuális kontakt nyomán fertőződötteknél fordulhat elő, és a vírus tropizmusának a része lehet (a domináns hiedelem ezzel szemben az, hogy a kiütések biztos az inokuláció helyén jönnek ki főleg/fokozottan). Ráadásul brutális fájdalmak jelentkezhetnek, többek között ennek kapcsán, és többen kifejezetten azért kerülnek kórházba, hogy 24 órán át ellenőrzött fájdalomcsillapítást kapjanak. A betegség hetekig eltarthat (sok sikert minden munkavállalónak, hogy ezt letárgyalja a főnökével), sőt hetek után történt visszaesés is előfordult már. Szóval ez a sok újszerű tapasztalat és öröm közeledik ahhoz, hogy az emberiség tömeges élményévé váljon. A megállításához gyors kontaktkutatás és ennek nyomán teljes körű gyűrűvakcináció lenne szükséges, amellett pedig a kontaktnak kitettek maszkviselése, a fertőzötteknél és a be nem olthatóknál a tartós izoláció, a maszkviselés és fertőzötteknél a kiütések takarása stb.

Kieg. (08.17.): volt közben másodszorra fertőződött személy, emberről kutyára terjedés, és oltás utáni áttöréses fertőzés is már (utóbbi a vakcinatakarékoskodás mellett adott kisebb dózisok nyomán nyilván valószínűbb).

08.09.: Elnézést, hogy itt alszom a volánnál, de Kína az NEJM folyóirat felé aug. 4-én új henipavírus okozta járványt jelentett, amit az NEJM szépen betett a kis előfizetői tűzfaluk mögé. 35 fertőzött mellett mondják, hogy egymástól független esetek lehetnek, h2h transzmisszió nélkül.

08.24.: Eredetileg azt terveztem, amikor ezt a bejegyzést indítottam, hogy majd tényleg globális kitekintést adok itt, de kicsit túl sok van a bejegyzés tárgyából (válságokból), és közben egyéb bokros teendőim is voltak, így ez a projekt lépésekben kullog az események után. Itt és most röviden a még véget nem ért naptári nyárról emlékeznék meg, mely rekordhőségekkel, szárazsággal hozott problémákat egy háborús évben a világ élelmiszer-termelésétől a folyami hajózáson át az energiahordozók orosz importját kiváltó tengeri behozatalig számos tekintetben Európa számára — miközben nem csak itt jelentkezik a probléma egyébként. Mexikói sörgyáraktól a debreceni akkumulátorgyárig lesz egyre izgalmasabb kérdés sokfelé, hogyan osztozzunk a vízen mint erőforráson, foglalkoztatás és ellátásbiztonság, megélhetés és túlélés sajátos viszonyát boncolgatva. A klímaváltozásról nem beszélni így már nem lehet, mert az most már konkrét értelmet nyer. Az Európában 2018 óta folyamatosan jelentkező rekordmeleg nyarak nyomán normális embernek tényleg el kell most már gondolkodnia, mit, miért fogyaszt — és persze az orosz probléma is jelentős további ösztönzést ad ehhez. Folytatom majd itt is, de közben emlékeztetőül mondom, hogy van Twitterem is, ott sűrűbben jelentkezem.

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr317868265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása