Külpraktika

Külpraktika

Operation Flashpoint: Tengerészgyalogosok Tádzsikisztánban

2011. február 16. - Marton Péter

Az Operation Flashpoint: Red River jó kis játék lehet, bár én sem azok közé tartozom, akik játszani fogják. Brit termék, a Codemasters cég fejlesztése. A grafikától nem vagyok elájulva az előzetesek alapján, de  bizonyos helyzeteket, úgy tűnik, érdekesen szimulál. Nekem, aki a You Tube-ra feltett klipeken kívül mást nem fog belőle látni, biztosan megteszi. Átveszem ide a második trailert a fenti link mentén elérhetők közül, mert külpolitika-elemzési szempontból, illetve a blog egyik visszatérő témájára tekintettel idevág. Lám:

Szóval megint előbukkan Kína, ami a játék előző verziója (a Dragon Rising) után nyilván nem meglepetés a fanoknak. Abban egy Skira nevű szigetet kellett az amerikaiaknak visszafoglalniuk a KNK-tól a kínaiakkal már hadban álló oroszok számára valamiféle szerződéses kötelezettség miatt. Nem ismerem a játékot, de egy picit komolytalanul hangzik a sztori. Mindenesetre a Skira nevű sziget számára mintául állítólag létező terület, egy Kiska nevű sziget szolgált, mely az Alaszkához tartozó Aleut-szigetcsoport tagja, és ilyen szép vulkán van rajta.

De milyen kontextusban kerül elő a Népköztársaság most? Sikerült-e valami életszerűbbel előrukkolnia a brit fejlesztőknek? A választott helyszín ezúttal Tádzsikisztán, 2013-ban, egy gerillaháború közepette, amely munkát ad a gerillákra és terroristákra vadászó, dolgos tengerészgyalogosoknak. Idézzük, mi hangzik el az előzetesben Kína szerepét illetően!

„Ezen a csatatéren jelen van egy másik játékos is. Egy nagyobb, veszélyesebb fenyegetést jelentő játékos, saját prioritásokkal. A távolból figyel. Ez a harcképes erő nem a rejtett hegyi hágókon bújik meg, és nem szorítkozik pontatlan, rajtaütésszerű, gránátvetős támadásokra. Nem antik fegyverekkel harcol. Ez az erő a legnagyobb katonai erő a bolygón. A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg. Mint kiderül, a gerillák éppen akkora fenyegetést jelentenek a kínai biztonságpolitika szempontjából, mint Amerikára nézve. Egyik tartományuk közvetlen veszélynek van kitéve. [M.P.: Itt egy mondatot nem hallok, mert elnyomja a zene. Folyt.:] A saját szabályaik szerint játszanak. Nem érdekük segíteni az Egyesült Államokat a céljai elérésében. Többen vannak, mint a tengerészgyalogosok, és nem félnek megmutatni erejüket. Amikor aztán elszabadulnak az indulatok, ahogyan ez mindig lenni szokott, amikor a feszültség a tetőfokra hág…” (Stb.)

Leszámítva a játékkészítők által  meghitelezett kínai expedíciós képességeket, az ezek bevetésére késztető, nem jellemző kínai intervencionizmust, a furcsamód hiányzónak tűnő amerikai légifölényt, és a mindennek következtében kirobbanó konfliktust, a felvezetés emlékeztet az afganisztáni helyzetre, pontosabban annak  és  Kína ottani szerepének nyugati megítélésére, 2009-2011 tájékán. Hosszú ideje visszatérő téma ugyanis, hogy Kína miért nem segíti jobban az ISAF-et Afganisztánban, amikor pedig Xinjiang tartomány vagy éppen a tervezett  pakisztáni energiaszállítási útvonal miatt az iszlamisták visszaszorítása az ő  közvetlen érdeküknek is felfogható lenne. Mindenesetre egyelőre igazán jó együttműködés nem jött össze. De az Operation Flashpoint biztosan ébresztőleg hat mindenkire :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr952664585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.02.16. 10:59:18

vegigolvastam nehany pentagon altal kiadott elemzest kinaval kapcsolatban (pl a QDR kinas reszet)
logisztikaban kina _nagyon_ nem iparkodik. egyetlen divisiot (15-20e ember) kepes egyszerre mozgatni es utana utampotlassal ellatni.
egy afganisztanhoz hasonlo brutalis meretu logisztikai feladathoz szukseges kepessegeknek a kozeleben sincs.

amire koncentralnak az az, hogy egy naluk sokkal fejletteb hadsereget megakadalyozzanak bizonyos dolgok elereseben. pl hajok elleni raketak, cyber kepessegek fejlesztese.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.16. 11:28:44

@Link Elek: nagyrészt így van, valóban - fent be is linkeltem a Jamestowntól erről egy írást. Tettek előrelépéseket az erőkivetítés képessége érdekében, de a hiányosságaik ezen a téren belejátszanak abba is, hogy pl. az ISAF-ben sem vennének részt, ha egy mód van rá (persze annak nem ez az egyetlen oka).

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.16. 13:59:24

A Kiska-szigetről és annak hadtörténeti jelentőségéről egy posztot ajánlanék a Lemilblogról; remélem, nem offtopic:

lemil.blog.hu/2009/10/03/a_kiska_sziget

Bumpkin 2011.02.16. 14:51:39

Egy magyar fejlesztője is akad a játéknak, a srác blogja:
mandroka.blogspot.com/

safranek 2011.02.16. 15:13:11

Nem minden a grafika. Az Op. Flash másért jó! pl: hihetetlen szabadságfok, hatalmas terület, fegyverek, járművek...., stb. Nekem az első nagyon bejött. Sajnos, a folyatatás körüli huzavonák nem tettek jót a hírének.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.16. 16:55:51

@tiboru: Nem az :) Én most olvastam el. Kiska visszafoglalásának a története a fejemben rögtön a tananyagba is beépült pár vonatkozása miatt.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.16. 17:17:45

@safranek: a szájhúzásom a grafikával kapcsolatban egyértelműen laikus vélemény. A sztorit pedig cikiztem ugyan elemei miatt, de lehet, hogy nagyon is élvezném játék közben :)
süti beállítások módosítása