Külpraktika

Külpraktika

Sino-leak: kémkedés, gazdasági hadviselés, elhárítás...

2011. augusztus 30. - Marton Péter

Jin Yinan kínai vezérőrnagy, a kínai Nemzetvédelmi Egyetem tanára egy kiszivárgott felvételen nemrég felfedte - amennyiben a felvétel hiteles, az ő ismeretei pedig helytállók -, hogy miért végezték ki 2006-ban a kémkedéssel vádolt Tong Daninget, aki akkor a kínai Társadalombiztosítási Alap vezető tisztviselője volt, korábban pedig a kínai külügyminisztériumban dolgozott.

A felvételen elhangzottak szerint a korábban a külvilág számára ismeretlen vádak között szerepelt többek között az is, hogy a kínai valuta árfolyam-kiigazításáról Tong Daning előzetes információt adott ki a tajvani vezetésnek, amelynek révén utóbbi 200 milliárd tajvani dollár - durva viszonyítási alapnak: mai árfolyamon számolva ez valamivel kevesebb mint hétmilliárd USD - veszteséget tudott elkerülni. Nem teljesen elképzelhetetlen, hogy így volt, mivel Tong Daning az Alapnál egy, hazai befektetőket a külföldivaluta-készletekhez való hozzáférésben segítő program felelőse volt (a Minősített Hazai Intézményi Befektetők programé). A szóban forgó árfolyam-kiigazítás pedig akár a renminbi dollárhoz rögzítésének feloldása is lehet 2005-ből, bár ezt ennyiből nehéz megmondani.

Az viszont érdekes, hogy az elvileg nem a célzott gazdasági hadviselés eszközéül szolgáló árfolyam-korrekció elmaradt tajvani hatásai ebben a kontextusban Tong Daning egyik fő bűneként szerepelnek (a hírek szerint hosszú, kémkedéssel töltött időszak után). A dollárhoz rögzítettség 2005-ös nyári feloldásakor a kínai-tajvani kapcsolatok ráadásul éppen javulóban voltak; igaz, a KNK akkor is igyekezett hatást gyakorolni az Egyesült Államokra és Tajvanra az aktuálisan napirenden lévő védelmi beszerzések ügyében (és talán nem bánták volna, ha Tajpejnél kevesebb zseton marad költekezésre).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr703191246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása