Külpraktika

Külpraktika

A líbiai blowback

2011. augusztus 31. - Marton Péter

Tegnap írtam egy pósztot "A líbiai blowback lehetősége" címmel. A lehetősége szót most inkább elhagyom. Az olvasót bizonyára érdekli ez a nüansznyi kis különbség, úgyhogy nem csigázom tovább az érdeklődést. Annyit még hozzáteszek elöljáróban, hogy ezeket a dolgokat azért nem volt annyira nehéz előre látni - pl. én magam is figyelmeztettem erre úton-útfélen.

A Tripoli Katonai Tanács élére, melynek feladata lenne a jövőre nézve a sok különféle "dandár", azaz egymástól függetlenül ténykedő felkelőfrakció összeszervezése egy egységes erővé, ezt az úriembert választotta a napokban a Tripoli Dandár, az Átmeneti Nemzeti Tanács (TNC) egy részének a támogatásával (Musztafa Abdel Dzsalil, a TNC elnöke Dohában, Katarban már fontos emberként mutatta be al-Hászidit korábban, miközben a TNC-"miniszterelnök" Mahmúd Dzsibril nem volt ilyen lelkes vele kapcsolatban):

Abdelhakim al-Hászidi a Líbiai Iszlám Harci Csoport jelentősebb alakjaként "veteránja" a szovjetek rendszere elleni harcnak Afganisztánban - pontosabban 1988-ban odament, amikorra bin Ladenék elkezdtek szervezkedni, a szovjetek pedig már fél lábbal kint voltak az országból. De veteránja az 1995-1996-os összecsapásoknak is Kadafi erőivel Líbiában, és a tálibok oldalán is harcolt Afganisztánban. 2002-ben, az újabb, Afganisztánban töltött idő után a pakisztáni Pesávárban fogták el. Egy ideig a CIA vendégszeretetében részesült egy thaiföldi speciális fogva tartási intézményben, majd visszakerült Líbiába, továbbra is fogolyként. Kadafi 2010 márciusában engedte szabadon több társával együtt az addigra a líbiai büntetés-végrehajtás meggyőző ereje által elvileg megreformálódott iszlamistaként. A mostani líbiai felkelésben al-Hászidi ezek után úgy 800 embert vezetett egyes hírek szerint Kadafi ellen - a Líbiai Iszlám Harci Csoport embereit; mára ő az LIHCs-ből létrejött Líbiai Iszlám Mozgalom emírje. (Abu Laith al-Libi, a csoport korábbi vezetője egyben az al-Kaida fontos tagja is volt, 2008-as haláláig, mely egy dróncsapásban érte őt, a pakisztáni Mir Ali közelében.)

Fontos emberek lehetnek most al-Hászidi oldalán még Khalid al-Saríf, az LIHCs egykori katonai parancsnoka, vagy például Abu Mundhir al-Szaadi, a mozgalom egyik ideológusa. Azt is érdekes lesz nézni, ők milyen pozícióba kerülnek a friss fejleményeket követően.

A mintegy nyolcszáz harcos között pedig, akikről korábban szó esett, sokan a Multinational Forces-Iraq és az ISAF-Afghanistan koalíció elleni harcok veteránjai az elmúlt évekből, úgyhogy az ő sorsuk sem érdektelen.

Mivel pedig az al-Kaida magszervezetén belül továbbra is jelentős szereplők Abu Jahja al-Libi (különösen ő, meghatározó ideológusként) vagy például Dzsamal Ibrahim Istawi al-Miszrati (aki legalábbis az iszlám harcosainak tolerálására, de lehetőség szerint egy iszlám éra eljövetelének fogadására szólította fel a líbiaiakat egy februári videóüzenetben), azt is érdekes lesz figyelni, az ő befolyásuk hogyan alakul a továbbiakban.

A történet viszont úgy kerek, ha megemlítjük, hogy az iszlamisták térnyerését egyáltalán nem üdvözli mindenki, és Miszrátában már tüntetés is volt al-Hászidi kinevezése ellen.

Update (szeptember 4.)ebből az interjúból alternatív verzió olvasható ki al-Hasidi/Belhadj szeptember 11. utáni sorsát illetően - eszerint Kuala Lumpurban fogták el, nem Pesávárban. Hogy Pesávárban járt-e, azt illetően így most bizonytalan lehetnék, bár éppen al-Hászidi maga mondta ezt is, a Telegraph számára annak idején.

Update (szeptember 5.): az NYT és a WaPo is hozott azóta le cikket al-Hászidiről. És tessék megnézni, egyik sem írja le, hogy pontosan mit csinált 2001-2002 tájékán. Ez azért különös, mert van olyan forrás (a Telegraph már említett cikke), mely éppen őt idézi, miszerint a tálibok oldalán harcolt a "külföldi invázió" ellen. Senki nem kérdez rá, hogy "tényleg harcolt Ön az Egyesült Államok és szövetségesei ellen"? Érdektelen kérdés? Vagy inkább felesleges?

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr593192285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.08.31. 13:25:18

Igen, még a győzelem előtt szokott jönni a szekciózós-frakciózós fázis, amiből általában szebbnél szebb polgárháború kerekedik...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.08.31. 19:02:03

@Zig Zag: és vannak itt további információk, szekció-frakció-akció vonalon. Egy erősen kritikus olvasat az arab tavasszal kapcsolatban általában szkeptukusnak tűnő (és ezért persze az ilyen, nem túl bizalomgerjesztő információkra valószínűleg fokozottan nyitott) John Bradley-től.

www.dailymail.co.uk/debate/article-2029026/Libya-Tripoli-falling-moment-Islamic-extremists-prayed-for.html?ito=feeds-newsxml
"Even before Younes’s assassination, rebels from Misrata, Libya’s third largest city, were refusing to join ranks with revolutionaries from Benghazi, because of different tribal affiliations. And they still refuse to take orders from the NTC. / Factions within Misrata have been at each other’s throats because of a historic feud between the Misratans and other locals known as Tawerghans. They still refuse to recognise the transitional council."
"Rebel leader Abdul Jalil says his opposition forces had chosen to start their first attack on Tripoli on the 20th day of Ramadan, which marks the ancient Islamic Battle of Badr, when Muslims fought for the holy city of Mecca in AD 624. That hardly inspires confidence in a secular, liberal future for Libya."

Link Elek 2011.09.01. 06:15:47

Former Qaddafi Mercenaries Describe Fighting in Libyan War
www.theatlantic.com/international/archive/2011/08/former-qaddafi-mercenaries-describe-fighting-in-libyan-war/244356/

TIMBUKTU, Mali -- Last month at a guesthouse within sight of the rolling dunes of the open Sahara, I sat down to await one of Muammar Qaddafi's mercenaries. Through an intermediary he agreed to meet and explain why the Tuareg -- an ancient Saharan people who inhabit large desert swathes of Libya, Mali, Niger, and Algeria -- would help the Libyan leader crush the democracy protests -- including unarmed civilians, women, and children -- and eventually join in all-out war against the ensuing rebellion
...

When the protests began in Tripoli, his unit was attached to the infamous 32nd brigade, led by Qaddafi's son Khamis, and was sent to disperse the unarmed marchers. "That was easy," he said with startling nonchalance. "We would kill three or four in the front of the crowd and they all ran away. It was very easy."
...

I asked about Qaddafi's February speech, in which he pledged to hunt down protesters house by house and what his men were ordered to do if they encountered civilians. He paused before answering, "To be honest, it is true. We believed what Qaddafi told us. We believed we would go there and kill everyone."

I asked if he had seen any civilians killed. In Misrata, he says, "We tried to find everyone there. One half of the city was cleaned."

"What do you mean 'cleaned?'" I asked.

"The people were killed. Women, children, everyone there."

Who did the killing?

"Mostly it was Arabs but also some Tuareg."

Did you kill any civilians?

"No." He refused to elaborate.
...

I asked if he regretted his decision to go to Libya. He hesitated before answering. "The Tuareg say, 'It is easy to climb into a well and very hard to get out.'"

Link Elek 2011.09.01. 06:47:47

‘Thank You, America!’
By NICHOLAS D. KRISTOF
TRIPOLI, Libya

www.nytimes.com/2011/09/01/opinion/kristof-from-libyans-thank-you-america.html

Americans are not often heroes in the Arab world, but as nonstop celebrations unfold here in the Libyan capital I keep running into ordinary people who learn where I’m from and then fervently repeat variants of the same phrase: “Thank you, America!”

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.01. 08:10:05

@Link Elek: a Kristof-cikkre: Koszovó egy érdekes párhuzam lehet. Ott van a Bill Clinton sugárút Pristinában, nem egy étteremben van kinn kép Clintonról, meg hát ugye annak idején - a 9/11 utáni világ mércéjével eléggé felfoghatatlan módon - szabadon mert mászkálni a neki örülő tömeg soraiban személyesen is Clinton. Viszont a Bush-korszakban már nem volt ennyire egyértelmű a helyzet. Amennyire én láttam 2004-ben, mikor ott voltam, az embereket megosztotta a dolog erősen - voltak sokan, akik Bush Amerikájában is Amerikát látták, továbbra is, de voltak olyanok is, akik nem (kisebbségben amúgy). Közben meg onnan nem messze, Macedóniában, az ott élő albánok között nem volt ilyen típusú hála, pedig a NATO nem volt barátságtalan az ottani felkeléssel kapcsolatban sem.

Líbia is ilyen kicsit. Obama, Susan Rice nagyon mennek. Ez egy darabig mindenkit holdfénnyel ragyog be, aki onnét jön. De nem örökké, és közben a távolról sem szeparált arab és iszlám világ irányából egyéb hatások is jönnek. Ha ebben a hónapban újra beindulnak az izraeli-palesztin ügyek, ahogyan arra számítani lehet, például érdekes lesz nézni, hogyan hat ez Tripolitól Bengáziig. Ami pedig Abdelhahim al-Hasidit illeti, tőle most is érdeklődéssel hallgatnék egy Amerika-barát vagy legalábbis köszönetnyilvánító megszólalást.

Link Elek 2011.09.01. 13:34:11

MEET THE DEVOUT ISLAMIST HEADING LIBYA’S REBEL FORCES IN BENGHAZI
Allied with the rebel leader in Tripoli linked to Al Qaeda, Ismail Al-Salabi says he has neither a terrorist past nor political ambitions for the future. He does, however, insist that Libya’s new Constitution emphasize Islam -- and has harsh criticism for some rebel political leaders.

worldcrunch.com/meet-devout-islamist-heading-libya-s-rebel-forces-benghazi/3675

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.01. 15:41:13

@Link Elek: Al-Salabi nem tűnik annyira ellenszenvesnek, bár biztosan máshogyan képzeli el az ideális társadalmat, mint én. De így van ez rendjén. Iszlamista és iszlamista között óriási különbség lehetséges - mindig az Ahmed Sah Maszúd és Omar molla gondolkodása közötti nem kis eltérésre hívom fel ilyenkor emberek figyelmét - akik erre persze van, hogy értetlenül néznek rám :)

Figyelemre méltó, hogy al-Hasiditől és köreitől al-Salabi el akar határolódni lehetőleg.

Ő itt Ismail al-Salabi amúgy, hogy arc is legyen a névhez:
www.almasryalyoum.com/en/node/476764

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2011.09.01. 20:20:44

Britek nyomtaott líbiai dínárt adományoztak....mivaaan?
"The cash, printed in the UK"

www.bbc.co.uk/news/uk-14734420

Ez a durva, nem a meleg sör....

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.01. 20:53:14

@ScoTTThun: igazából nem olyan különös a dolog, vagyis pontosabban igen, nagyon is - de a konspiráció jóval régebbre nyúlik vissza :)

Lásd itt: www.slate.com/id/2287084/

A brit-líbiai kapcsolatok ezen a téren változatlanok... csak egy időre megszakadtak, a vezetőváltás idejére...

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2011.09.01. 21:00:15

@Marton Péter: micsoda marhaság külföldön nyomtatni...legalább akkora, mint felszámolni a hazai fegyvergyártási képességeket. :(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.01. 21:02:17

@ScoTTThun: igen - egyik dolog sem vág komplikációmentesen egybe a nemzetközi kapcsolatok hőn szeretett Realista doktrínájával...

Link Elek 2011.09.04. 18:14:09

This man, who expresses himself in a low, gravely voice, gives off an undeniable charisma. Stocky, his forehead lined with wrinkles, his face marked by a well-groomed, black beard, Belhadj is dressed in military fatigues. He has agreed to an interview with Le Monde, in which he retraces his past two decades jihad in Afghanistan to the fall of Muammar Gaddafi, in order to answer the accusations of those who see in him the fingerprints of al-Qaeda.

Read more: www.time.com/time/world/article/0,8599,2091744,00.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.04. 18:54:38

Érdkes! Az szükségszerű volt, hogy valaki feltegyen neki pár kérdést most már, de nem lett túlzottan kifaggatva azért.
A 2001 utáni Kuala Lumpur-i őrizetbe vétellel update-eltem a pósztot...
süti beállítások módosítása