Külpraktika

Külpraktika

Blair hivatala 2011-ben

2011. szeptember 19. - Marton Péter

Korábbi pószthoz kommentben ment már tőlem ez a link.

Mint az eléggé nyilvánvaló lehet mindenkinek, aki egy kicsit les, Tony Blair miniszterelnöki leköszönése óta is igen aktív külpolitikai tényező, és nem csak a Közel-Keleten, ahol a Kvartett különmegbízottja. Az imént belinkelt cikkből kiderül például, hogy Kadafival milyen ügyei voltak - Sierra Leone-ból Kadafi vendégeként (és pénzén) repült Tripoliba nem is egy alkalommal, ha minden igaz, amit a cikk állít, és ezek közül az alkalmak közül legalább egyszer a líbiai turizmus felfejlesztésével kapcsolatos üzleti lehetőségek is a napirenden szerepeltek.

A cikk többször is említi "Tony Blair Hivatalát" az ilyen ügyek szervezésében fontos résztvevőként, és felmerülhet a kérdés, hogy honnan van ilyenre pénz. Ezért érdemes megnézni ezt a másik cikket, ha már kikerestem erre a célra.

Blair mögött cégek (a meglehetősen furcsa nevű Windrush, illetve Firerush Ventures) és nonprofit szerveződések egész csoportja van, melyek között érdekesen áramlik a pénz. Utóbbi több forrásból származik. Blair haknizik és fellép, ilyenkor pedig néha akár hat számjegyű összegeket is kap a szerepléseiért; a könyvei eladásából is van pénz; mindemellett pedig tanácsadással foglalkozik komoly kliensek számára, és jelentős donorai is vannak (pl. a Gatsby Alapítvány hátterében a Sainsbury család és a Gates Alapítvány hátterében Bill Gates). Így tud tehát intézményesülni a világpolitikában a "celebritás", egy meghatározó személyiség.

Az már csak a hab a tortán, hogy a cikk 2010-es adatai szerint Blair tevékenysége a brit költségvetésben is - továbbra is - jelentős tétel. Évi 84000 font hivataltartási hozzájárulás mellett 250000 fontba kerül Blair rendőri védelme - és persze nyugdíjat is kap (évi 63468 fontot).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr73237310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.09.20. 01:54:37

A J.P. Morgan utazóügynöke. Ez a fordított lobbizás igen elterjedt sajnos. Nagy cégek expolitikusokat alkalmaznak általában "tanácsadóként". A politikai kapcsolataikat, befolyásukat remekül ki tudják használni a szponzoraik érdekében. Tony Blair különösen népszerű volt, távozása után még egy darabig a sajátjai, a Labour volt kormányon. Nem véletlen, hogy a Telegraph feszegeti a témát.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.20. 08:46:08

@Politikai Ateista: hát igen, a JP Morgannal közben terveztem is update-elni már a pósztot. Érdekes kérdés a politikai kockázat, ami az egész mögött van. Megrahi elengedése Skóciából ezek után a tárgyalások után történt meg. Úgyhogy lehet pedzegetni, hogy mennyi az összefüggés.

Azért pozitívabb példa egyébként van volt döntéshozóra, aki aktív a visszavonulást követően, és hasonlóan intézményesült. Carterre gondolok többek között. De természetesen pénz az ő műveleteihez is kell, az mindig jön valahonnal. A "pecunia", rómaiasan szólva.

Link Elek 2011.09.20. 09:35:15

en.wikipedia.org/wiki/Clinton_Foundation

ha azokra az ugyekre kolti amiket politikuskent fontosnak tartott, akkor nekem nincs kulonosebb problemam, hogy penzre valtja az ismertseget/kapcsolatait egy volt politikus.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.09.20. 15:09:03

@Marton Péter: Ezeket az összefüggéseket sokan pedzegetik. Nekem nincs kétségem.
www.timesonline.co.uk/tol/news/politics/article6814939.ece
Az angol plebsnek akkoriban ezt úgy próbálták eladni, hogy Megrahi halálos beteg, max hónapjai vannak hátra. Azóta is életben van. Amikor kiderült a turpisság ( a választások után a Toryk boritották a bilit) akkor meg azt nyomták, hogy a skótok döntött a szabadonengedés mellett.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.20. 16:07:48

@Politikai Ateista: az olajdíl megvolt, persze, a kérdés - mert nem voltam ott - az, hogy Blair ezen kívül saját kezdeményezésre, saját látogatása alatt, saját érdekből mit intézett, ha intézett valamit, és ezzel kapcsolatban is érdekes lesz, ha kiderül valami biztosan (már a korábbi dolgokon túl). Sejtéseim persze vannak.

@Link Elek: egyetértek ezzel, hogy az egyenlőknél egyenlőbb magánember valaki döntéshozóként, sőt ez felelősségként is felfogható akár. Kérdés, hogy ami annak idején fontos volt az illetőnek, az éppen akkor is ugyanazért volt-e fontos, mint ma (ebbe ezzel beleírtam, hogy ez jelenthet szerintem jót is, rosszat is).

Link Elek 2011.09.21. 09:47:26

mas:
New US drone bases to strike Somalia, Yemen: report
www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5joJZ6zfb36jf1Iui-qo3xlXAvmDw?docId=CNG.d83289b24f5b35fbae2dc0173ff2ef45.601

amerika legjobb haborus tabornokabol CIA igazgato lett, erre nem tul meglepo modon a CIA felporgeti a jelenleg futo drone haborujat.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.21. 10:04:40

@Link Elek: igen, pont erről beszélgettem valakivel egyik nap. azt kérdezte tőlem az illető, hogy Petraeus felfelé vagy lefelé bukott-e ki szerintem a COMISAF tisztéből. elmondtam, hogy szerintem nem bukott - annyi történt, hogy megy tovább egyenesen. az afganisztán-politikának is ez lesz a stratégiailag legfontosabb eleme hamarosan, és az övé az irányítás felette.
süti beállítások módosítása