Külpraktika

Külpraktika

Az Oroszországban befektetett bizalom

2011. október 19. - Marton Péter

Ez a fotó felkeltette valamennyire az érdeklődésemet. Az oroszországi Külföldi Befektetésekkel foglalkozó Tanácsadó Testület részéről annak egyik társelnöke, a nagy könyvelőcég Ernst & Young CEO-ja, James Turley ül Putyin és mások mellett egy rendezvényen.

Utánamentem, és itt lehet például olvasni a találkozóról.

Turley érdekesen nyilatkozott, Putyinnak címezve szavait:

"Személyesen szólva hadd tegyem hozzá, támogatjuk az elnökjelöltségét, de a Tanácsadó Testületnek hiányozni fog az Ön vezetése miniszterelnökként. Ám támogatni fogjuk az Ön politikai programját, és a következő miniszterelnökkel is együttműködünk majd, hogy tovább javítsuk az oroszországi befektetési környezetet."

A reakciók vegyesek. A PepsiCo részéről például elhatárolódtak ettől, és vitatják, hogy ez a Tanácsban szereplő más érdekeltekkel előre egyeztetett, közös állásfoglalás lett volna. Úgyhogy marad számunkra több értelmezési lehetőség. A befektetők a politikában megszokott kettős kommunikációt folytatnak? Turley a bevezető felszólalásában nem mert kitérni egy ilyen megerősítés elől? A befektetők tényleg örülnek a "nagy visszarosálással" együtt várt putyini típusú stabilitásnak, a "szuverén" demokráciának? Ami az utóbbit illeti, hogyan értékeljük az orosz befektetői környezetet, amikor egyszerre jön is ki sok pénz, meg azért megy is be oda?

Többek között ezek itt a kérdések, válasszatok (vagy válaszoljatok). Annyi poént azért lelövök, hogy a fent említett ülésen az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank legfőbb panasza is a korrupció volt a kormányzást illetően - forrásom az ügyben az "el nem foglalt" Wall Street Journal -, és ez nyilván nem a lehető legeslegtágabb szemléletmódra utal. A Moscow Times pedig nem ötölt-hatolt, címnek ezt választotta: "mosolyok fogadják a status quót a befektetői tanácsban".

Zárásnak megismételek egy linket fentről: itt van Putyin és Turley felszólalásainak a teljes szövege.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr193315587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.10.20. 05:07:36

mas:
Bad Guys vs. Worse Guys in Afghanistan
www.nytimes.com/2011/10/23/magazine/bad-guys-vs-worse-guys-in-afghanistan.html
One afternoon this summer, in a park beside the Ajmil River, I sat with seven residents of Shahabuddin, a collection of villages in northern Afghanistan’s Baghlan Province.

Link Elek 2011.10.20. 05:16:23

“If Nur-ul Haq finds out we spoke to you,” one of them explained, “he will kill us.”
Nur-ul Haq is the commander of the Afghan Local Police in Shahabuddin.
...
Another of the elders joined in and named three men whom he accused Haq of murdering. “These three murders are known to everyone,” he said. “Nobody knows how many others he has killed.”
...

“Nur-ul Haq threatened to come with tanks and take us all out of our home and kill us if we continued to complain about him,” the man claimed, adding that he and his brothers were considering moving to Pakistan.
...
“I bet he can’t stay for one night in Baghlan if there are no foreign troops.” Grinning at the prospect, the old man added, “The people will rise against him.”

pont az ALP lenyege veszik el egy ilyen vezetovel.

Link Elek 2011.10.20. 06:53:01

afganisztanrol nekem a Tronok harca sorozat jut eszembe. mindenki mindenki ellen, gyrsan valtozo szovetsegek, es rengeteg halott

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.10.20. 13:09:26

Putyint és csapatát komolyan kell venni Oroszországban, megkerülhetetlenek, és ez még így is marad egy darabig. Erős kezű autokrata, üljön akármelyik székben is. Befektetői környezet szempontjából nem ideális, legalábbis a befektetők nézőpontjából semmiképpen, de kénytelenek jóban lenni vele. Szivesebben látnának egy Jelcin típusú gyenge, és befolyásolható vezetőt, akivel "előnyös" üzleteket lehet kötni, az állam rovására. Ilyen említésre méltó, nyiltan támogatható komprádor politikai erő azonban jelenleg nincs, és Putyin megtesz mindent, hogy ez így is maradjon. A befektetők tudják, hogy egyelőre kénytelenek beérni velük.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.20. 21:15:12

@Politikai Ateista: egyetértek, egy Jelcin még jobb lenne nekik, amennyiben az ország nem esne szét alatta. Ennek fényében viszont Putyiné a pont. Azért tartom figyelemre méltónak a dolgot, mert mindez kontrasztban áll Putyin elnöki önjelölésének a nyugati fogadtatásával a döntéshozók részéről.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.20. 21:23:25

@Link Elek: igen, ez a líbiai műveleteknek egy elég komoly árnyoldala. Civileket védelmező művelet, amely "felépített területen", korlátok nélkül vívott csatába torkollott, amelyet a NATO bombázása kísért. Politikai-pragmatikus érvet találni emellett könnyen tudok - olyan idealisztikus, etikai érvet, amilyenekben sokan szeretnek hinni a líbiai beavatkozás kapcsán, kevésbé.

A célzásról: az NTC tüzérsége idővel azért hagyta csak abba a harctámogatást, mert szűkebb területre szorult ellenállással szemben ezzel rendszeresen a saját embereiket is megölték. A hírszerzési együttműködés az NTC és a NATO között közben ráadásul látványosan romlott a korábbiakhoz képest.

Link Elek 2011.10.21. 08:33:03

@Marton Péter:
az amerikai ujsagirok egy cseppet kiszamithatoak:)

The Post-Gadhafi Journalism You Will Read In The Next 72 Hours
1. Why Gadhafi's Death Vindicates "Leading From Behind" (Tom Friedman)

2. Gadhafi's Death Shows The U.S. Was Never Really "Leading From Behind" (Anne-Marie Slaughter)

3. There Is Still More To Do In Libya (Any Washington Post op-ed)

4. On To Damascus, Then Teheran (Weekly Standard)

5. Gadhafi's Death Shows The Post-Iraq Syndrome Is Over (TNR)

6. Whither The Obama Doctrine? (David Ignatius)

7. Saving The Responsibility To Protect From Future Libya Wars (Democracy Arsenal)

8. Slideshow: Bye, Bye Moammar (Foreign Policy)

9. Gadhafi's Death May Not Lead To Bump For Obama (Politico)

10. The Warplanes And Warships of Libya (WIRED's Danger Room)
spencerackerman.typepad.com/attackerman/2011/10/the-post-gadhafi-journalism-you-will-read-in-the-next-72-hours.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.21. 08:37:04

@Link Elek: nem rossz :) A Foreign Policy-set viszont lecserélném:

"The 10 Things You Didn't Know About Why Gadhafi's Death Matters"

(Az ilyen címeiknél konkrétan menekülni szoktam az oldalukról.)

Link Elek 2011.10.22. 20:25:24

na ez azert tulkapas:
www.blic.rs/Vesti/Svet/284920/Citulje-Gadafiju-u-Srbiji-i-Crnoj-Gori

google translate-el:
In our hearts you will always remain a leader and brother-king. Let your soul rests in the kingdom of heaven, a name echoing corridors of the future

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.22. 22:08:18

@Link Elek: ...és ez a podgoricai Hírekben? Ha tippelnem kell, ex-JNA-s katonatisztek lehetnek az aláírók, akiknek Montenegróban háza van valamerre, ha nem Niksicsben, akkor tán a tengernél, és közben némelyikük talán szolgált is mostanában Líbiában.

Link Elek 2011.10.23. 10:58:48

"Historically, a story about people inside impressive buildings ignoring or even taunting people standing outside shouting at them turns out to be a story with an unhappy ending," - Lemony Snicket, a member of the Occupy Writers movement.
occupywriters.com/by-lemony-snicket

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.23. 12:40:49

@Link Elek: hm, ezek szerint majdnem döntetlen? (Sőt az OWS hosszú távon még nyerhet is, ha a megnyert kategóriákat nézem...) De azért a pragmatikus szempontból lényeges dolgokban a Tea Party jön ki ütősebbnek (támogatók, érdekérvényesítési út). A "hosszú távon a fiatalabb bázis előnyös" feltételezés pedig nem garancia semmire. A '68-as generáció is sajátos utat járt be.
süti beállítások módosítása