Külpraktika

Külpraktika

A biztonsági helyzet változása Baghlán tartományban

2011. október 29. - Marton Péter

A tegnap már emlegetett elemzésben, melyet Alex Strick van Linschoten és Felix Kühn jegyeznek, érdekes összesítések találhatók 22 hónap ISAF-sajtóközleményeiből kiszűrt adatok alapján. A jelentés kifejezetten a különféle gerillafrakciók embereinek elfogására vagy likvidálására irányuló rajtaütésekkel foglalkozik (kill/capture raids, K/C raids).

Baghlán tartományban, ahol a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport is jelen van, az ilyen akciók száma viszonylagosan sem kevés. A Guardian csinált vizualizációt a Linschoten-Kühn-tanulmányból, és az ott szereplő adatok szerint 61 rajtaütés 75 emberrel végzett a 2009 decemberétől 2011 szeptemberéig terjedő időszakban arrafelé. Összevetésnek: a litván PRT műveleti területén, Ghor tartományban, vagy például az új-zélandi PRT területén, Bamiján tartományban egyáltalán nem volt hasonló rajtaütés. Persze közben Baghlánnál durvább területek is vannak, pláne ha a tartománybéli népességgel arányosan vesszük a rajtaütésekre vonatkozó számokat.

A cseh PRT háza táján, Logár tartományban 146 K/C-raid 34 emberrel, Kandahár tartományban pedig 381 akció 106 emberrel vézett. Helmándban 377:294 az arány. (Arányításhoz: Logár népessége feleakkora, mint Baghláné, Kandaháré pedig csak úgy 200 ezerrel több. Helmándé viszont több mint félmillióval nagyobb Baghlánénál az amerikai Naval Postgraduate School nyers becslései szerint).

A célpontok köre Baghlánban nem a gerillaháború tipikus profilját tükrözi. A sajtóközlemények említései szerint itt az Üzbég Iszlám Mozgalom és a Hiszb-i-Iszlámi Gulbuddin Hekmátyár-féle frakciója került elő legtöbbször a talibánon kívül (előbbi 12-szer, utóbbi 3-szor). De még a Hakkáni-frakciónak egy embere is az ISAF látókörébe került Baghlánban egy alkalommal. Lásd a jelentés 17. oldalát.

A trendek negatívak (mert valószínűleg növekvő gerillatevékenységet tükröznek, erről tanúskodnak) a vizsgált időszakban. A 2010-es és a 2011-es január-szeptemberi időszakok között Baghlánban 9-ről 60-ra nőtt a gerillákkal (vagyis legalább egy gerillával) végzett műveletek száma (nem kizárólag a K/C-rajtaütések értendők ide), és 3-ról 27-re nőtt a foglyok ejtésével is együtt járt műveletek száma. (23-24. o.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr553338060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása