Külpraktika

Külpraktika

London You Tube

2011. november 28. - Marton Péter

Ez a videó egyszerre súlyos és megütköztető, de ugyanakkor mégis érdekes néznivaló. A társadalomtudományi identitásom kerekedett felül, úgyhogy beágyazom ide, és kommentálom röviden. Trágár beszéd van benne - aki nem akar ilyet hallani, ne hallgassa.

A helyzet kiindulópontja az, hogy a villamoson üldögélő anyuka elkezd szidni mindenkit maga körül, amiért nem eléggé angolok. Többnyire a bőrszínnel kapcsolatos kérdések foglalkoztatják, bár pl. a lengyeleknek is szánja a mondandóját. Az utasok reakciója figyelemre méltó mindvégig. Egy hölgy először kifejezetten udvariasan kéri, hogy legalább csúnyán ne beszéljen már, mert kisgyerekek is vannak a fedélzeten. Egy másik ponton pedig egy kifejezetten angol anyuka kiabál rá, hogy ő angol, szóval akkor miért kell neki és az ő gyerekének ezt hallgatnia, hagyja már abba. 1:15-nél a hölgy háta mögött ülő fiatalember - egy különösen rasszista megjegyzés után - felpattan, hogy erővel rendezze a helyzetet, mire mások visszatartják. Egy lány még a nyakába is ugrik, hogy megölelje.

Egyfelől jó látni, hogy az emberekben működnek ilyen fékek, és 99%-uk nem pofonnal szocializálna. Másfelől felmerül az emberben, mi lett volna itt, ha nincs ott a kamerázó utas a maga elé tartott mobiltelefonjával, vagy ha nincs ott a gyermek az édesanya mellett. Még alighanem fogok rágódni magamban ezen a felvételen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr823419809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lófasz esti fényben 2011.11.29. 01:11:02

a humanetologusok kiszamoltak, hogy az emberi faj most a legbekesebb a tortenelme soran, es folyamatosan egyre bekesebb.
Csányinak az a konyvbeli peldaja, hogy ha csimpanzok lennenek a 7-es buszon, akkor az elso megallo elott halalos kimenetelu verekedes torne ki.

egyebkent ez a bekesebb oldala a politikai "gyulolet" beszednek. egy naci hergeli a nemnaci tomeget.
forditva, ha egy nem naci szidna igy a nácikat, akkor mas lenne a video vege.

Link Elek 2011.11.29. 01:20:44

mar megint rosszkedv nickrol sikerutl postolni, bar a temahoz talan jobban illik :)

egyebkent ez egy gyonyoru "all in" tipusu tesztje mennyire civilizalt a demokracia , bar a csajt inkabb reszegnek, mint megfontoltnak/szamitonak gondolom

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.11.30. 09:40:34

@Link Elek: szerintem is részeg lehetett. Vagy nagyon furán ki volt kapcsolva az agyában minden szociális közegben működő gátlás (esetleg patológiás).

Az jutott még eszembe, milyen kommentek jöttek volna a pósztra, ha ez a bejegyzés címlapra keveredik. Lehet, hogy jobb így.

Hobbitlány 2011.12.08. 12:51:48

Sziasztok!

Ami még érdekes amellett, amit említettél, hogy pozitív hogy, voltak emberek, akik megpróbálták leállítani, az az, hogy később a nőt vád alá is helyezték gyűlöletbeszéd miatt, és bár nem tudom, hogy végül leültették vagy mi lett vele, de egy darabig őrizetben tartották.

www.huffingtonpost.co.uk/2011/11/29/woman-tram-racial-harrassment-charged-rant-toddler-ethnic-minorities_n_1118200.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.12.08. 21:47:47

@Hobbitlány: Ez nyomozatilag igen releváns, és köszönöm az adalékot a fejleményeket illetően! Ha jól értem, közösség elleni (itt rasszista) izgatás miatt járnak el ellene, közrend elleni bűncselekménnyel összefüggésben. Gáz, hogy a neve így ismertté vált, ebből a jogi eljáráson túlmutató meghurcoltatás lehet.

Hobbitlány 2011.12.08. 21:54:45

Igen, elég durva, hogy így nevesítették. De ahogy elnéztem, ezután az eset után több hasonló videó is napvilágot látott. (Jó, persze gondolom a média felkapta a hírt rendesen, ahogy szokás.)
Meglepő (vagy nem meglepő) módon a másik 2-3 videóon is nők fakadtak ki.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.12.08. 22:16:20

@Hobbitlány: női rasszista kifakadás műfajban zsánerformáló erejű alakítás ez is itt, korábbról - UCLA-s csajszi helyteleníti, hogy az ázsiai diákok aggódnak a hozzátartozókért:
www.youtube.com/watch?v=FNuyDZevKrU

Link Elek 2011.12.09. 07:11:06

@Hobbitlány:
a rasszista f;rfiak fegyvert szoktak ragadni.
meg Mo-n is.
süti beállítások módosítása