Külpraktika

Külpraktika

"Occupy" Durban

2011. december 09. - Marton Péter

Idézet bizonyos Abigail Borahtól, akinek a szavait taps fogadta:

"Az Amerikai Egyesült Államok nevében beszélek, mert a tárgyalóink nem ezt teszik. Az obstrukcionista Kongresszus megbéklyózta az igazságot, és túl hosszú ideje szab gátat az ambícióinknak. Aggódom a jövőm miatt..."

Mindez (és még több is ennél) a durbani klímakonferencián hangzott el, a Nemzetközi Ifjúsági Klímamozgalom amerikai küldöttétől, aki a New Jersey-i Princetonból érkezve kiabált be, saját megítélése szerint valamennyi New Jersey-i, texasi és montanai, detroiti és comptoni és más egyéb amerikai nevében, az amerikai klímaügyi megbízott, Todd Stern beszéde közben. Az esetről videó látható például itt - a Democracy Now felvétele.

A demokrácia ebben az esetben nyilván valamiféle ökoszférikus, transztemporális, generációközi értelemben értendő, túl azon, hogy közvetlen gyakorlásáról, és nem képviseleti formájáról van szó... érdekelt, mennyire a jelen pillanatban élő amerikaiak nevében szólalt meg Abigail, és az ő vélekedésük alakulásáról tényleges adatokat találtam pillanatok alatt itt. A demokraták közül 37%, a republikánusok közül 14% gondolja azt, hogy az emberiség a legfőbb felelős a globális felmelegedésért. (Persze a felelősség hiányában is lehet intézkedni az utóbbi ellen, ha abból indulunk ki, hogy ez szükséges és lehetséges.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr263451356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása