Külpraktika

Külpraktika

A pakisztáni színésznő esete Indiában

2011. december 15. - Marton Péter

Ilyen fotót ritkán adódik apropó kitenni egy ilyen, külpolitikai témájú blogra. Most mégis megesik ez.

Ez itt az indiai FHM címlapja, amelyet a Külpraktika és a Velvet olvasótábora közötti átfedésnek köszönhetően kaptam meg továbbítva, ebből a cikkből kifolyólag.

Az ügy érdekes vonatkozása, hogy Veena Malik, a képen látható pakisztáni származású színésznő tagadja, hogy teljesen ruhátlanul pózolt volna az indiai FHM magazin számára (nem csak az itt látható kép szerepel róla az FHM decemberi számában), vagy hogy a karjára felhamisított tetoválás megjelenítéséhez hozzájárult volna. Malik perel is emiatt.

Pakisztáni és konzervatív szempontból (ha nagyon beleélem magam) a következő dolgok emelhetők ki a képpel kapcsolatban.

1. Félmeztelen nő képe. Gyanús, hogy haram.

2. ISI-s (pakisztáni katonai hírszerzéses) tetoválás a felkarra fotósoppolva, illetve a pakisztáni zászló burkolt megjelenítése ebben a környezetben, a csípő tájékán - ajjaj.

3. Tegyük hozzá ezek után, hogy Veena Malik Pakisztánból Indiába költözött előadóként ráadásul éppen az ellenkező utat járta be, mint amit a Pakisztán legitimitásának alapját képező logika (Pakisztán = a dél-ázsiai muszlimok menedéke) diktálna.

Könnyen belátható ezek alapján, hogy Veena Maliknak lehetne oka harcolni legalább a látszatért, miszerint nem adta beleegyezését a képen látható dolgoknak egy jelentős részéhez. Ám a celebvilág szakértői közben azt gondolják, hogy az egész a felhajtásról szól. Úgyhogy Veena Malik magatartásának értelmezésében most két elmélet verseng, és én egyelőre nem tudok közülük győztest hirdetni.

Az viszont, hogy az ehhez a cikkhez mellékelt alternatív kép fotósoppolt, komolyan gyanús - a hiányzó alsó ruházat környékét érdemes figyelni. Ha így van, és Malik nem vetkőzött le teljesen, illetve nem járult hozzá a kép manipulálásához sem, az felveti az FHM morális felelősségének kérdését egyéb szempontok tekintetében is: mivel ezek a képek valószínűleg nem fogják segíteni Malikot a jövőben, amikor a pakisztáni nők jogaiért szólalna fel. Inkább segíthetnek a konzervatívoknak őt végképp romlottként megbélyegezni.

A címlap bal oldalán fellelhető "Pakistani W.M.D", azaz "Pakistani Woman of Mass Distraction" utalás közben önmagában is megért volna egy pósztot...

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr753465219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.12.19. 17:49:03

As crackdowns continue against pro-democracy protesters, a closer look at recent events shows that Egypt’s military powers and other key players are taking their cues from the old Pakistan model rather than the new Turkish one.
worldcrunch.com/prepare-pakistanization-egypt/4330

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.12.19. 18:03:54

@Link Elek: az analógia elég találó.

És amikor azt hallom, hogy Patterson azért kerül ide, mert...

"Patterson is prepared to implement a similar plan in Egypt ― a currently unstable country that has important military and religious waves that need to be tamed to incorporate US interests into their agendas. (...) successfully led a similar process in Pakistan"

...akkor ez az analógia eléggé aggasztó.
süti beállítások módosítása