Külpraktika

Külpraktika

Nem annyira karácsonyi kontent: lengyel katonák halála Afganisztánban

2011. december 25. - Marton Péter

Via WaPe:

A képen lengyel katonák (a bartoszycei 20. Gépesített Dandár) Cougar* típusú MRAP, azaz aknáktól és egyebektől elvileg jobban védett, 12 tonnás járművének maradványai láthatók. Még december 21-én érte a lengyeleket a támadás (pontosabban IED-robbantás), Gházni tartományban.

Ennek a cikknek az információi szerint a lengyel katonák innen, Ulugh bég és fia, Abd al-Razzaq (timurida kormányzók) síremléke felől tértek volna vissza Gházni tartományi székhelyre, a bázisukra a konvojukkal, amikor a jó 150 kilósra becsült robbanótöltet működésbe lépett.

A lengyel veszteségek száma a mostani öt halottal együtt 36-ra emelkedett.

Engem érdekeltek a reakciók a karácsonykor érkező, tragikus fejleménnyel kapcsolatban, és ezért minden lengyeltudásomat összeszedve kikerestem néhány megnyilvánulást az ügyben.

Waldemar Skrzypczak tábornok, aki 2009-ben azért mondott le a lengyel haderő parancsnoki posztjáról, mert nem tűrte tovább az afganisztáni misszió nem megfelelő ellátottságát, eszközök és egyebek tekintetében, például interjút adott. Az őt kérdező újságíró főleg arra koncentrált, hogy sokszor elmondassa vele, amit Skrzypczak már régóta mindenhol elmondott (vagyis a nyilvánvalót), hogy Gházni tartományban nem békefenntartásban, hanem egy háborúban vesznek részt a lengyel katonák. (Érdemes lesz nézni Skrzypczak tábornok blogját, ír-e a történtekről majd.)

Az eset kapcsán közben részben értelmetlen vita alakult ki a rádióban a kormányzó Polgári Platform (Platforma Obywatelska, PO) és az ellenzéki, jobboldali Jog és Igazságosság (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) politikusai között arról, ki a hibás a történtekért. Marcin Kierwiński, a PO képviselője Antoni Macierewiczet, a 2007-ig regnált Kaczyński-kormány volt tagját hibáztatja a párttársaival együtt, amiért a lengyel katonai titkosszolgálatok helyzetén annyit rontott az államszocialista korszak Katonai Információs Szolgálatának 2006-os felszámolása során (amelyet Jarosław Kaczyński felkérésére Macierewicz vezetett) - Kierwiński szerint ezzel védtelenül hagyta a lengyel katonákat. Mariusz Antoni Kamiński a Jog és Igazságosságtól ellenben a PO-nak azt a döntését kifogásolta, hogy Gházni tartományban a lengyel harccsoportnak kellett átvennie a vezető szerepet (battlespace ownership) az amerikaiaktól. A PO "nagyzoló elképzeléseiről" beszélt emiatt, és hogy az amerikaiakkal nem működnek együtt eléggé szorosan - szerinte többek között emiatt haltak meg a lengyel katonák, akik korábban amerikai parancsnokság alatt, megfelelő légi és hírszerzési támogatással szolgáltak. A Katonai Információs Szolgálat ügyében pedig azzal vágott vissza, hogy a PO-nak az elmúlt négy év alatt bármiféle, a katonai titkosszolgálatokat ért károkat lett volna ideje helyrehoznia, ám szerinte az afganisztáni hírszerzési és elhárítási műveleteket amúgy sem érintették a változások annak idején.

A téma tehát a katonai titkosszolgálatok körüli korábbi, belpolitikai csatározások törésvonala mentén politizálódik át.

Sárdobálás ez persze, de azt nem árt megjegyezni, hogy Kierwiński ennek közepette is elismerte, a gházni vezető szerep átvétele több volt, mint amire a lengyel erők teljes mértékben felkészültek lettek volna. Kamiński pedig készséggel egyetértett abban, hogy emiatt nem lehet a csapatkivonás folyamatát felgyorsítani, mert éppen azzal veszélyeztetnék az eleve elégtelen lengyel erőket a leginkább. Ezen kívül pedig részéről is elhangzott a terrorizmus fenyegetésére vonatkozó szabványos - már-már rituális - érv, miszerint Madrid és London után akár Varsó is következhet, akkor tehát Afganisztán fontos Lengyelország biztonsága szempontjából.

A teljes rádiós beszélgetés szövege itt olvasható. A riporter elég provokatívan indít, és idézi a PO-s politikus, Stefan Niesiołowski (házelnök-helyettes a Szejmben) keresetlen szavait, miszerint

1) "Ahogyan a szmolenszki hullák is (Lech Kaczyński elnök gépének lezuhanása után) jól jöttek egyeseknek, úgy az afganisztáni halottak is hasznosak lehetnek nekik, hogy hatalomra jussanak."

2) "A lengyel katonáknak addig kell Afganisztánban maradniuk, amíg Omár molla (a tálibok vezetője) és az egész banda nem lóg egy lámpaoszlopról."

Kemény retorikában mások részéről sincs hiány, a védelmi miniszter Tomasz Siemoniak például a "banditák felelősségre vonását" ígérte.

Zárásnak más: Ostróda városában elképzelhető, hogy az egyik elesett katonáról, a kétgyermekes Piotr Ciesielskiről utcát neveznek majd el. Figyelemre méltó!

* Frissítés: Wagner Péter is újra jelentkezett a témában, és ezek szerint újabb információ van: a jármű egy Oshkosh M-ATV (nem egy Cougar) volt, tömeg és MRAP-paraméterek tekintetében amúgy ugyanolyan behemót jószág.

Péter közben kiemeli a lengyel reakcióval kapcsolatban, ami nagyon ide kívánkozik, hogy Donald Tusk miniszterelnök az eset miatt a helyszínre utazott, miközben magyar miniszterelnök például 2006 óta nem járt kinn a magyar PRT táborában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr343494491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása