Külpraktika

Külpraktika

Apropó, repülőgép-eladások

2012. január 06. - Marton Péter

Ha már az előző év vége felé annyira kiveséztem, hogy a mostanra végképp nem annyira elnökjelölt-reményes, de texasi kormányzó Rick Perry miért nyomul a tajvani F-16-osok ügyében, idevág Abu Muqawama kommentje (csak most vettem észre) december utolsó napjaiból, a szaúdi F-15-ös eladásokról.

A szaúdiak megkapják, amit akartak. A 30 milliárd dolláros üzlet részeként fel lesz újítva 70 meglévő gépük, és kapnak mellé 84 új F-15-öst.

Abu Muq, vagyis Exum szerint ez már elnökválasztási móka legalább részben, mivel  Missouri államban - ahol St. Louisban, az ottani összeszerelő üzemben gyártják az Eagle-öket - Obama annyira szoros vereséget szenvedett 2008-ban (49,3 vs. 49,4% McCain ellenében), és Missouri most is swing-state lehet, vagyis billenhet többfelé.

Teljesen persze sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudnám ezt. Ami tény, hogy az érdekeltség bel- és külpolitikailag (a szaúdi-iráni jó iszony miatt) egyaránt meglehet. Profi politikusok pedig úgy szoktak alkukat kötni, hogy ezek a dolgok ilyen jól összehangoltak legyenek, erről ismerszenek meg többek között.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr243523733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása