Külpraktika

Külpraktika

Elnökválasztás: fun facts and trends (and links)

2012. május 02. - Marton Péter

Marton Péter

Haladunk előre az elnökválasztás felé, és egyre több cikk jelenik meg az ilyen, meg az olyan szavazatok állásáról - a különféle "kötőjeles amerikaiak" preferenciáiról -, és ebben az ügyben érdekes nézelődni.

Obama vezet az ázsiai-amerikaiaknál, és köztük az indiai-amerikaiaknál és a kínai-amerikaiaknál is igen erősen (százalékokban mérve 76-8-ra, illetve 68-8-ra Romney ellenében). De még az őt relatíve kevésbé kedvelő filippínó-amerikaiaknál is 57-20 az előnye azok körében, akik jelen pillanatban nem bizonytalanok.

A latino szavazat is neki áll, Romney sajátos családi kötődései ide vagy oda. A bevándorlás megítélése nyilvánvalóan jelentőséggel bír az ügyben, és ennek kapcsán érdekesen politizálódik például a kubai-amerikaiakkal szembeni megkülönböztetett bánásmód is a floridai (kubai-amerikai és tea party-s) Marco Rubio szenátorral összefüggésben (aki lehetséges alelnökjelöltként is szóba került).

A republikánusok ugyanakkor egyelőre reménykednek a muszlim-amerikai szavazatban (az iszlamofób tendenciák versenyeznek ebben az ügyben a potenciális partnerség mindkét oldalán a részben közös, konzervatívabb értékrenddel és a neokon/libertariánus irányba hajló gazdaságfelfogással).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr674485403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.05.03. 07:17:40

És akkor már ez is legyen meg itt: www.otherwords.org/articles/republican_war_on_romney

"Republican lawmakers have declared war on the presidency. (...) But the leader they're targeting this time is Mitt Romney."

Pártos írás, de ütős a kezdése.

Link Elek 2012.05.03. 14:41:22

Months before Barack Obama knew Mitt Romney would be his political opponent in 2012, the president knew the identity of his foremost literary challenger: Pulitzer Prize-winning historian David Maraniss, who had been reaching out to Obama’s old friends, classmates and lovers for the past several years.

The product of his big dig, “Barack Obama: The Story,” seems to be a nuanced, even sympathetic portrayal culled from people who still admire Obama. Yet, make no mistake, this is a dangerous book for Obama, and White House staffers have been fretting about it in a low-grade way for a long, long time — in part because it could redefine the self-portrait Obama skillfully created for himself in 1995 with “Dreams from My Father.”

The success of “Dreams” has given Obama nearly complete control of his own life narrative, an appealing tale that has been the foundation of his political success.
dyn.politico.com/printstory.cfm?uuid=5B844F62-8763-4AF2-9882-460FA4A727E0

Link Elek 2012.05.03. 15:00:56

Gallup: White Catholics are breaking for Romney, while Hispanic Catholics are favoring Obama.
www.politico.com/politico44/2012/05/catholic-vote-split-along-ethnic-lines-122304.html
Obama holds a whopping 70 percent to 20 percent lead over Romney among Hispanic Catholics. But among white Catholics, Romney bests Obama 55-38, Gallup daily tracking polls found.

The white Catholics are divided along levels of religiosity, with devout and moderately religious going for Romney by large margins -- 62-32 and 56-34 respectively. The nonreligious favor Obama 54-40.

erdekes lenne megtudni, hogy a kulonbozo csoport alkotási lehetosegek kozul mikor, melyik, miért erossebb.
vagyis, hogy a latinosag miert erosebb a katolikussagnal Obama tamogatasanak ugyeben.

Link Elek 2012.05.03. 16:35:44

az elnokvalasztas kapcsan nagyon sok jo cik szuletik. pl:
Romney egyik Bain-es uzlettarsa védi az 1%-ot.
The Purpose of Spectacular Wealth, According to a Spectacularly Wealthy Guy
www.nytimes.com/2012/05/06/magazine/romneys-former-bain-partner-makes-a-case-for-inequality.html

ez Obamarol:
Warrior in Chief
www.nytimes.com/2012/04/29/opinion/sunday/president-obama-warrior-in-chief.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.05.03. 17:30:10

@Link Elek: érdekes dolgok, még nem tudtam mindet végigolvasni, de pl. a könyvre tuti vevő leszek.

A csoportokra: referenciacsoport-kiválasztódás, kb. így utalnék a folyamatra, és kéne rá valami jó kis elméleti keret. Általában a konfliktusok elméletéhez is érdekes adalék lehet.

Link Elek 2012.05.03. 18:21:24

@Marton Péter:
en is csak most ertem a vegere, korabban linkeltem, hatha teged is erdekel :)

a gazdagokrol szolo cikkben az urge azt a logikai hibat veti, hogy önmagat pozitiv szereplonek gondolja és kiáltalánositja az osszes gazdagra.
Ami nyilvan nem igaz, Al Capone is gazdag volt. Az osszesegeben destruktive szereploket korlatozni kell az meg megfogalmazni, hogy ki tartozik ezek koze nagyon nem egyszeru feladat. nem hiszem, hogy faék egyszerusegu szabalyokkal megfoghato.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.05.04. 17:47:39

@Link Elek: ez a Conard azt is elfelejti, hogy a globálisan szétterített befektetései elég sovány vigaszt jelentenek egy állástalan amerikai számára például. De amúgy persze durva az az általánosítás is, hogy a gazdagok a pénzüket mire, hogyan használják szerinte. És közben nagyon nem mindegy, hogy a tőkekoncentráció hogyan alakul.
süti beállítások módosítása