Külpraktika

Külpraktika

Miért maradnak távol az afganisztáni rézbányájuktól a kínaiak?

2012. szeptember 29. - Marton Péter

Időszerű cikk arról, miért csak a biztonsági őrség maradt hátra a kínai Metallurgical Corporation of China (MCC) és a Jiangxi Corporation (JC) konzorciuma által megszerzett ajnaki rézbánya környékén. Utóbbit lásd az alábbi képen (innét):

Aynak.JPG

A két legfőbb ok:

1. A tálibok fenyegetőznek is, meg igazából el is száll néhány rakéta arrafelé a nyomaték kedvéért néha. A gerillák azt szeretnék, hogy a bányában a kitermelés biztosan csak akkor induljon majd meg, ha már a szerintük megfelelő kormánya lesz Afganisztánnak - vagy legalábbis nem a szerintük nem megfelelő kormány ellenőrzi majd a bánya környékét. "Minden kormánytisztviselő korrupt, és nem gondoljuk, hogy a pénz az ország javát szolgálná - csak elsikkasztanák" - így a tálib propaganda. "Ha a kínai működtetők engedélyt kapnak tőlünk, akkor megkíméljük az életüket" - teszik hozzá. (A bánya 2016 előtt semmiképpen nem nyílhatna meg egyébként, az eredeti tervek szerint sem.)

2. A réz világpiaci ára leesett, miután a kínai gazdaság viszonylagosan lelassult (árnyaltabban lásd itt) - hozzáteszem, közvetve nyilván a kínai export célpiacainak összessége is szerepet játszik ezzel kapcsolatban. Az MCC veszteséges lett 2012 első felében, és a JC profitja is jelentősen megcsappant. Ajnak jelen pillanatban nem prioritás.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr274810353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.09.29. 21:21:16

3. amikor a kinaiak elkezdtek a T-bill-ek helyett mas befekteteseket nezni, akkor pl. nekialltak "ipari mennyisegben" rezet vasarolni, es most szo szerint hegyekben all naluk a réz.

China's copper reserves estimate of 1.9 million tons is nearly double some estimates and as much as the U.S uses in a year.
http://live.wsj.com/video/china-19-million-tons-of-copper-reserves/48562274-1B49-4731-B8C3-29BCBDE1A354.html#!48562274-1B49-4731-B8C3-29BCBDE1A354

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.09.29. 21:30:30

@Link Elek: igen, erről itt is olvastam egy jó elemzést:
pragcap.com/china-and-the-commodity-price-puzzle
És mivel az MCC és a JC esetében nem tisztán piaci szereplőről van szó, csakugyan ez a tényező is számít.
süti beállítások módosítása